Naciśnij “Enter” aby skoczyć do treści

Kokosowy pudding z Chia

Ostatnio wszędzie (np. w piekarni Grzybki, czy osiedlowym sklepie ze zdrową żywnością) widzę mleczne desery z tapioką lub nasionami chia – to takie białe lekko przezroczyste kuleczki wielkości główki od szpilki (tapioka), lub czarne łezki (chia). Najpierw kupiłam nasiona Chia – czyli szałwii hiszpańskiej. Są one nieco mniejsze od tapioki i w kształcie łezki. Znam te nasionka z napojów Chias – o których pisałam w tym poście.

jak zrobić pudding chia

Z nasion Chia można zrobić deser do picia lub gęstszy, do jedzenia łyżeczką. Ja podam wam przepis na tą gęstszą wersję – pudding o smaku kokosa z musem bananowym lub kakaowo-bananowym.

 

Przedstawiam przepis na 3 porcje deseru – choć oczywiście jak ktoś chce to może zjeść i całość;) należy tylko pamiętać że 1 porcja tego deseru to około 360kcal, czyli w sam raz na drugie śniadanie lub przekąskę między obiadem a kolacją.

Tak że albo zjadasz całość, albo oddajesz komuś pozostałe porcje albo zostawiasz resztę na kolejne dni w lodówce. Możesz też zrobić np. pół porcji, ale resztę otwartego mleczka kokosowego i tak trzeba zjeść, najlepiej następnego dnia.

Przepis na kokosowy pudding z Chia z musem bananowym (3 porcje):

  • 450-600ml mleka krowiego (ja kupuję tylko mleko 3,2% tłuszczu) – mniej mleka da gęstszy, bardziej kokosowy deser;
  • 150-165ml (mała puszka) mleczka kokosowego (z 75% ekstraktu z kokosa)
  • 45g (4 łyżki) nasion Chia
  • 45g (1,5 łyżki) miodu
  • 100g banana (1 sztuka)
  • opcjonalnie ćwierć – pół łyżeczki lub łyżeczka kakao – dopraw do smaku tak jak lubisz

Jeśli deser ma za intensywny smak, lub jest za gęsty można go rozrzedzić dodając więcej mleka krowiego, lub jogurtu naturalnego.

jak zrobić deser z nasionami chia

Jak zatem przygotować kokosowy deser z Chia z musem bananowym?

Do garnka wlej mleko krowie, podgrzej je i dodaj nasiona Chia. Podgrzewaj dalej na średnim/małym grzaniu. Gdy nasiona zaczną pęcznieć i mieszanka zrobi się gęstsza, dodaj mleczko kokosowe i miód. Podgrzewaj i cały czas mieszaj, aby nie robiły się grudki, aż uzyskasz gęstszą konsystencję. Gotowanie powinno zająć ok. 20min.

jak zrobić kokosowo bananowy pudding chia

Przełóż kokosową masę do miseczek/szklanek. Na wierzch deseru możesz dodać mus owocowy ze zmiksowanych owoców np. mango, brzoskwiń, malin… ja użyłam banana.

Zmiksuj banana lub inny owoc i wlej mus do szklanek, na wierzch kokosowego puddingu. Jeśli używasz banana to polecam takiego średnio dojrzałego – nie bardzo słodkiego – z dodatkiem kakao. Mus bananowo kakaowy jest dużo ciekawszy i według mnie smaczniejszy;)

pyszny pudding z nasionami chia

Przepis ten możesz dowolnie modyfikować. Aby powstał napój do picia możesz np. zamiast zwykłego mleka i mleczka w puszce dodać tylko mleko kokosowe (sprzedawane w kartonikach jak soki – to rozwodnione mleczko kokosowe, w którym zawartość ekstraktu z kokosa to około 15%). Smak kokosa będzie jednak mniej wyczuwalny. Aby zrobić deser do picia możesz też po prostu zwiększyć ilość zwykłego krowiego mleka.

pudding z chia

Jeśli zostanie Ci trochę mleczka kokosowego to zrób z nim szampon do włosów – np. kokosowy proteinowy szampon do włosów z gotowej bazy. Podobnym deserem jest pudding z tapioki – to większe, białe-lekko przezroczyste kuleczki – tutaj znajdziesz przepis na pudding z tapioki.

Dodaj komentarz