Ostatnio wszędzie (np. w piekarni Grzybki, czy osiedlowym sklepie ze zdrową żywnością) widzę mleczne desery z tapioką lub nasionami chia – to takie białe lekko przezroczyste kuleczki wielkości główki od szpilki (tapioka), lub czarne łezki (chia). Najpierw kupiłam nasiona Chia – czyli szałwii hiszpańskiej. Są one nieco mniejsze od tapioki i w kształcie łezki. Znam te nasionka z napojów Chias – o których pisałam w tym poście.
Z nasion Chia można zrobić deser do picia lub gęstszy, do jedzenia łyżeczką. Ja podam wam przepis na tą gęstszą wersję – pudding o smaku kokosa z musem bananowym lub kakaowo-bananowym.
Przedstawiam przepis na 3 porcje deseru – choć oczywiście jak ktoś chce to może zjeść i całość;) należy tylko pamiętać że 1 porcja tego deseru to około 360kcal, czyli w sam raz na drugie śniadanie lub przekąskę między obiadem a kolacją.
Tak że albo zjadasz całość, albo oddajesz komuś pozostałe porcje albo zostawiasz resztę na kolejne dni w lodówce. Możesz też zrobić np. pół porcji, ale resztę otwartego mleczka kokosowego i tak trzeba zjeść, najlepiej następnego dnia.
Przepis na kokosowy pudding z Chia z musem bananowym (3 porcje):
- 450-600ml mleka krowiego (ja kupuję tylko mleko 3,2% tłuszczu) – mniej mleka da gęstszy, bardziej kokosowy deser;
- 150-165ml (mała puszka) mleczka kokosowego (z 75% ekstraktu z kokosa)
- 45g (4 łyżki) nasion Chia
- 45g (1,5 łyżki) miodu
- 100g banana (1 sztuka)
- opcjonalnie ćwierć – pół łyżeczki lub łyżeczka kakao – dopraw do smaku tak jak lubisz
Jeśli deser ma za intensywny smak, lub jest za gęsty można go rozrzedzić dodając więcej mleka krowiego, lub jogurtu naturalnego.
Jak zatem przygotować kokosowy deser z Chia z musem bananowym?
Do garnka wlej mleko krowie, podgrzej je i dodaj nasiona Chia. Podgrzewaj dalej na średnim/małym grzaniu. Gdy nasiona zaczną pęcznieć i mieszanka zrobi się gęstsza, dodaj mleczko kokosowe i miód. Podgrzewaj i cały czas mieszaj, aby nie robiły się grudki, aż uzyskasz gęstszą konsystencję. Gotowanie powinno zająć ok. 20min.
Przełóż kokosową masę do miseczek/szklanek. Na wierzch deseru możesz dodać mus owocowy ze zmiksowanych owoców np. mango, brzoskwiń, malin… ja użyłam banana.
Zmiksuj banana lub inny owoc i wlej mus do szklanek, na wierzch kokosowego puddingu. Jeśli używasz banana to polecam takiego średnio dojrzałego – nie bardzo słodkiego – z dodatkiem kakao. Mus bananowo kakaowy jest dużo ciekawszy i według mnie smaczniejszy;)
Przepis ten możesz dowolnie modyfikować. Aby powstał napój do picia możesz np. zamiast zwykłego mleka i mleczka w puszce dodać tylko mleko kokosowe (sprzedawane w kartonikach jak soki – to rozwodnione mleczko kokosowe, w którym zawartość ekstraktu z kokosa to około 15%). Smak kokosa będzie jednak mniej wyczuwalny. Aby zrobić deser do picia możesz też po prostu zwiększyć ilość zwykłego krowiego mleka.
Jeśli zostanie Ci trochę mleczka kokosowego to zrób z nim szampon do włosów – np. kokosowy proteinowy szampon do włosów z gotowej bazy. Podobnym deserem jest pudding z tapioki – to większe, białe-lekko przezroczyste kuleczki – tutaj znajdziesz przepis na pudding z tapioki.