Ostatnio modne są mleczne desery z tapioką lub nasionami chia. Tapioka to takie białe lekko przezroczyste kuleczki wielkości główki od szpilki. Przepis na deser z chia znajdziesz tutaj. Poniżej znajduje się przepis na kokosowy deser z tapioką – 2 porcje. Ilość porcji dobierz do wagi opakowania mleczka kokosowego jakie masz. Z 250g mleczka kokosowego można zrobić np. 3szt. deseru z chia (przepis na 3 porcje tutaj) oraz 2 szt. deseru z tapioką. Jeśli masz mleczko kokosowe o innej gramaturze to przelicz ilość porcji wiedząc że 1 porcja=50g mleczka. Chodzi o to że otwarte mleczko kokosowe może stać w lodówce tylko dobę, zatem trzeba całe wykorzystać. Oczywiście nie musi być całe wykorzystane do jedzenia – można z resztek zrobić proteinowy szampon do włosów z mleczkiem kokosowym.
Przepis na kokosowy pudding z tapioki z musem owocowym (2 porcje):
- 400ml mleka krowiego (ja kupuję tylko mleko 3,2% tłuszczu)
- 100ml mleczka kokosowego (z 75% ekstraktu z kokosa)
- 42g kuleczek tapioki
- 40g (1,5 łyżki) miodu
- zblendowane owoce na polewę np. jagody, maliny
Jeśli deser ma za intensywny smak, lub jest za gęsty można go rozrzedzić dodając więcej mleka krowiego, lub jogurtu naturalnego.
Na powyższym zdjęciu widać białe kuleczki tapioki oraz nasionka chia.
Jak przygotować kokosowy deser z tapioki z musem owocowym?
Do garnka wlej mleko krowie, koniecznie zagotuj je zanim dodasz tapiokę (gdy mleko nie będzie gorące tapioka się rozpadnie). Do gorącego mleka dodaj tapiokę. Gotuj na małym grzaniu przez 5 minut pod przykryciem. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj na małym grzaniu aż tapioka stanie się przezroczysta. Zajmie to ok. 20 min. Pod koniec dodaj mleczko kokosowe i miód.
Przełóż kokosową masę do miseczek/szklanek. Na powyższym zdjęciu widać po lewej 3 desery z chia i 2 desery z tapioką. Na wierzch deseru możesz dodać mus owocowy ze zmiksowanych owoców np. jagód lub malin.