Naciśnij “Enter” aby skoczyć do treści

Jak zrobić chałwę o niebo zdrowszą od sklepowej – wystarczą tylko 2 składniki

Jak zrobić chałwę?

Czytaliście kiedyś skład kupnej chałwy? Połowa takiego sklepowego cuda to syrop glukozowo-fruktozowy (bleh:P) , cukier i dodatkowo jeszcze tłuszcze m.in. najtańszy palmowy. Widzicie jak moja chałwa się świeci? Jest tłusta bo sezam ma dużo tłuszczu, to po co producenci dodają jeszcze inne tłuszcze?? A no bo taniej, bo lepsza konsystencja – skoro dali za mało sezamu… Lepiej zrób taką chałwę sam!

Składniki domowej chałwy:

  • 50g sezamu
  • 1 łyżka miodu (ja użyłam gryczanego)

Tylko 2 składniki i tyle wystarczy. Uwierz mi taka domowa chałwa jest o niebo lepsza od większości dostępnych w sklepach. Ja dobrą chałwę jadłam dawno temu, jak mieszkałam z rodzicami i mój tata czasem kupował – zawsze tej samej firmy bo, jak mówił tylko ona była dobra. I miał rację – była włóknista, waniliowa, nie tłusta w dotyku i przede wszystkim krucha. Nie wiem co to była za firma – była sprzedawana w dużym opakowaniu, na tacce. Tej konkretnej chałwy moja nie przebije…ale wszystkie inne glutowate i tłuste – tak:)

prosta zdrowa domowa chałwa

Przepis – jak zrobić chałwę:

1. Podpraż sezam na suchej patelni. Powinien lekko zmienić odcień – ale nie za bardzo, bo jak przesadzimy chałwa będzie gorzka.

2. Gdy sezam zmieni już lekko kolor od razu przesyp go do blendera.

jak zrobić domową chałwę

3. Miksuj tak długo aż usłyszysz że ostrze nie mieli już sezamu-bo ten puścił olej i zbił/osadził się na krawędziach naczynia. Może brzmi to trochę dziwnie, ale będziesz wiedzieć o co chodzi.

4. Dodaj łyżkę miodu i zmiksuj. Trzymaj mocno pojemnik, bo teraz sezam zbije się w duże kawałki.

chałwa słodzona miodem diy

5. Wyjmij masę z blendera, uformuj batonik, luźno owiń w papier do pieczenia lub śniadaniowy i włóż do lodówki.

 

6. Po kilkunastu minutach chałwa jest gotowa. Jeśli chcesz by była twardsza możesz ją zostawić na dłużej w lodówce.

Chałwa zrobiona według tego przepisu, smakuje chałwą, nie jest to co prawda chałwa włóknista, konsystencję ma jak marcepan (dobra wiadomość dla wielbicieli marcepanu;)  Smak chałwy zależy od tego jakiego miodu użyjecie – słodkich wielokwiatowego i lipowego czy też gryczanego z odrobiną goryczki…

jak zrobić chałwę

Równie łatwo możesz zrobić domowy marcepan lub  domowy krem orzechowy a’la Nutella.

Jeśli podoba Ci się mój blog – możesz postawić mi wirtualną kawę;)

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Leave a Reply