Jak zrobić chałwę?
Czytaliście kiedyś skład kupnej chałwy? Połowa takiego sklepowego cuda to syrop glukozowo-fruktozowy (bleh:P) , cukier i dodatkowo jeszcze tłuszcze m.in. najtańszy palmowy. Widzicie jak moja chałwa się świeci? Jest tłusta bo sezam ma dużo tłuszczu, to po co producenci dodają jeszcze inne tłuszcze?? A no bo taniej, bo lepsza konsystencja – skoro dali za mało sezamu… Lepiej zrób taką chałwę sam!
Składniki domowej chałwy:
- 50g sezamu
- 1 łyżka miodu (ja użyłam gryczanego)
Tylko 2 składniki i tyle wystarczy. Uwierz mi taka domowa chałwa jest o niebo lepsza od większości dostępnych w sklepach. Ja dobrą chałwę jadłam dawno temu, jak mieszkałam z rodzicami i mój tata czasem kupował – zawsze tej samej firmy bo, jak mówił tylko ona była dobra. I miał rację – była włóknista, waniliowa, nie tłusta w dotyku i przede wszystkim krucha. Nie wiem co to była za firma – była sprzedawana w dużym opakowaniu, na tacce. Tej konkretnej chałwy moja nie przebije…ale wszystkie inne glutowate i tłuste – tak:)