Domowa Nutella jest bardzo prosta i szybka do wykonania!
Jeśli wy lub wasze dzieci lubicie naleśniki z Nutellą, kanapki czy wafle ryżowe z Nutellą, czy też po prostu wyjadacie ten kupny smakołyk łyżeczką ze słoika – ten wpis jest na pewno dla was. Kupna Nutella zawiera głównie cukier oraz najtańszy tłuszcz palmowy. Ten tłuszcz w ogóle nie jest tam potrzebny bo w orzechach jest go wystarczająco. Ile orzechów jest w kupnej Nutelli? Jedynie 13% orzechów.
Mam dla was przepis na dużo lepszy (w smaku i składzie), bardziej orzechowy i przede wszystkim równie słodki domowy krem a’la Nutella – do zrobienia nawet w 5 minut! (jak masz gotowe obrane orzechy).
Przepis na domowy krem a’la Nutella:
- 75g (ok. 3/4 szklanki) uprażonych orzechów laskowych bez skórki
- 1 łyżka miodu
- 1 opakowanie (10-12g) cukru z prawdziwą wanilią
- 30-45ml mleka (mniej niz 1/4szklanki ; mleko 3,2% tłuszczu) – ja daję 35g
- 1 kopiasta łyżka naturalnego kakao
Z tego przepisu wyjdzie niecały słoiczek o pojemności około 200ml. W sklepie można kupić gotowe podprażone i obrane orzechy laskowe – ale są droższe. Jeśli masz nieobrane orzechy to najpierw je podpraż na suchej patelni, a potem zawiń w ściereczkę i potrząsaj, pocieraj, aż skórki odpadną.
Następnie zmiel w blenderze orzechy, aż uzyskasz wilgotną masę, która tak przykleja się do ścianek naczynia, że już nie da się dalej miksować.
Dodaj kakao, miód i niecałe mleko. Zmiksuj i sprawdź czy konsystencja Ci odpowiada. Jeśli nie dodaj resztę mleka – krem będzie rzadszy. Dla mnie idealną porcją mleka jest właśnie ilość ważąca 35g – konsystencja zależy też od użytego miodu. Przy tej ilości mleka może wyjść krem o konsystencji lejącego się miodu – do smarowania kanapek pewnie wystarczy o połowę mniej mleka.
Równie łatwo możesz zrobić domowy marcepan lub domową chałwę.
Ile czasu można przechowywać taki krem?
Szczerze mówiąc u mnie schodzi na pniu więc nigdy tego nie sprawdzałam;) Ze względu na mleko w składzie to powiedziałabym że tyle ile się trzyma otwarte mleko w lodówce czyli do 3 dni (choć zapewne przez cukier termin trochę się wydłuża). Jeśli by natomiast robić gęstszą wersję bez mleka to bardzo długo-o ile przy wyrobie zachowa się higienę to nie ma tam łatwo psujących się składników, miód/cukier i orzechy nie psują się łatwo i szybko. Traktowałabym to wtedy jak przetwory domowe-typu dżemy, konfitury, które mogą długo stać na półce. Trzeba tylko pamiętać aby oblizanej łyżeczki nie wkładać z powrotem do słoika 😉