Naciśnij “Enter” aby skoczyć do treści

Domowy marcepan w wersji light

Uwielbiam marcepan;) Postanowiłam zrobić go sama i to w wersji z mniejszą ilością słodziwa.

Przepis na domowy marcepan w wersji light:

  • 50 g obranych migdałów
  • 1 łyżka miodu
  • opcjonalnie – 1 saszetka 10-12g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru ze skórką pomarańczy

Migdały można kupić od razu obrane, ale są wtedy droższe. Jeśli masz migdały ze skórką, zalej je wrzątkiem, odczekaj aż woda przestygnie i obierz ze skórki (powinna dość łatwo odchodzić).

jak zrobić domowy marcepan ze skórką pomarańczową

Obrane migdały zmiksuj na gładką masę – miksuj do momentu aż wszystko przyklei się do ścianek naczynia w którym miksujesz;) Następnie dodaj miód i jeśli chcesz również cukier z prawdziwą wanilią lub tak jak ja cukier ze skórką pomarańczy. Ponownie zmiksuj. Wyjmij masę marcepanową  i uformuj kuleczki lub baton. Włóż do lodówki aby marcepan przestygł i odrobinę stwardniał.

Smak marcepanu w dużej mierze zależy od tego jakiego miodu użyjesz (lipowego, wielokwiatowego czy gryczanego…)

jak zrobić domowy marcepan w wersji light

Równie szybko i prosto możesz zrobić również domową chałwę, czy domowy krem orzechowy a’la Nutella.

Dodaj komentarz