Jak zrobić muffinki z kasztanami jadalnymi? Kasztanowe babeczki to świetny pomysł na deser lub przekąskę poza domem. Z przepisu wychodzi 12 sztuk babeczek.
Przepis na muffinki z kasztanami jadalnymi:
100g oleju rzepakowego/ryżowego
180g jogurtu naturalnego
2 jajka
100g miodu
100g mąki pszennej (lub 70g pszennej i 30g kasztanowej)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
125g jabłek
Nastaw piekarnik na 180 stopni z grzaniem góra – dół.
Dodaj do miski olej, jogurt, 2 jajka i miód. Wymieszaj blenderem.
Dodaj jeszcze mąkę i sodę po czym znowu zblenduj. Do ciasta dodaj jak wolisz albo starte jabłka i tylko je wymieszaj z ciastem, albo w kawałkach i zblenduj razem z ciastem na gładką masę.
Nałóż ciasto do silikonowych foremek na muffinki i piecz około 22-25 minut w 180 stopniach.
Kasztanowe babeczki są dobrą propozycją dla dzieci na deser czy niebrudzącą i łatwą w transporcie przekąską na spacer. Muffinki puszyste co prawda nie są, trochę opadły bo są dość ciężkie i wilgotne – ale ja takie lubię.