Naciśnij “Enter” aby skoczyć do treści

Muffinki z kasztanami jadalnymi

Jak zrobić muffinki z kasztanami jadalnymi? Kasztanowe babeczki to świetny pomysł na deser lub przekąskę poza domem. Z przepisu wychodzi 12 sztuk babeczek.

Przepis na muffinki z kasztanami jadalnymi:

  • 100g oleju rzepakowego/ryżowego
  • 180g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 100g miodu
  • 100g mąki pszennej (lub 70g pszennej i 30g kasztanowej)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 125g jabłek 
muffinki z kasztanów jadalnych jak zrobić

Nastaw piekarnik na 180 stopni z grzaniem góra – dół.

Dodaj do miski olej, jogurt, 2 jajka i miód. Wymieszaj blenderem.

jak zrobić babeczki z kasztanami jadalnymi i jabłkiem

Dodaj jeszcze mąkę i sodę po czym znowu zblenduj. Do ciasta dodaj jak wolisz albo starte jabłka i tylko je wymieszaj z ciastem, albo w kawałkach i zblenduj razem z ciastem na gładką masę.

jak zrobić kasztanowe muffinki z jabłkiem wilgotne miękkie pyszne

Nałóż ciasto do silikonowych foremek na muffinki i piecz około 22-25 minut w 180 stopniach.

przepis na babeczki kasztanowe z jabłkiem

Kasztanowe babeczki są dobrą propozycją dla dzieci na deser czy niebrudzącą i łatwą w transporcie przekąską na spacer. Muffinki puszyste co prawda nie są, trochę opadły bo są dość ciężkie i wilgotne – ale ja takie lubię. 

jak zrobić kasztanowe babeczki z jabłkiem pyszne

Kasztany jadalne gotowane można kupić stacjonarnie na dziale z eko żywnością albo przez internet – są też dostępne kasztany takie jakich ja użyłam. Jeśli zrobisz muffinki z dodatkiem mąki kasztanowej to można z niej zrobić również świetną kasztanową pastę do mycia twarzy.

pyszne muffinki z kasztanów jadalnych przepis

Leave a Reply