Naciśnij “Enter” aby skoczyć do treści

Kasztanowa pasta do mycia twarzy

Kasztanowa pasta do mycia twarzy – składa się tylko z dwóch składników: mąki z kasztanów jadalnych oraz oleju słonecznikowego. Prosta a zachwycająca – to mój nowy ulubieniec. Pasta bardzo delikatnie myje i pięknie pachnie. Mieszanka ma konsystencję pasty – trochę jak ciastolina. Ponieważ składa się tylko z mąki i oleju może długo stać w łazience. Używamy jej nabierając/odrywając kawałek i rozsmarowując z odrobiną wody w zagłębieniu dłoni, po czym taką lekko rozrzedzoną pastę nakładamy na twarz i masujemy. Można twarz wymasować i zmyć pastę, lub na trochę ją zostawić na twarzy.

Ja wszelakich past/peelingów do twarzy używam pod prysznicem gdy się myję – tak jest mi najwygodniej. Gotowa pasta nie ma jakiegoś cudnego zapachu ALE pojawia się on po rozwodnieniu i nałożeniu na twarz. Zapach ten kojarzy mi się trochę z orzechami, trochę z prażonym słonecznikiem – zasługa właśnie nierafinowanego oleju słonecznikowego.

jak zrobić delikatną kasztanową pastę do twarzy

Receptura na kasztanową pastę do mycia twarzy (50g):

  • mąka z kasztanów jadalnych   (66%) – 33g
  • olej słonecznikowy   (34%) – 17g

Wymieszaj wszystkie składniki i pasta gotowa! Dla ułatwienia mieszania możesz najpierw wymieszać połowę ilości mąki z olejem, a potem stopniowo domieszać resztę. Gdy pasta dłużej stoi bo jest coraz twardsza, ale nie robi się krucha i nadal rozsmarowuje się tak samo.

pasta do mycia twarzy z kasztanów jadalnych

Na poniższych zdjęciach widać gotową pastę – jaką ma konsystencję oraz jak wygląda rozsmarowana z odrobiną wody, na dłoni.

jak zrobić pastę do mycia twarzy z kasztanów jadalnych

Mąka powstała ze zmielenia kasztanów jadalnych – na zdjęciach, w tle widać właśnie kasztany jadalne. Te zostały już wstępnie ugotowane na parze przez producenta, można je jeść na surowo (choć jak dla mnie nie są porywające) lub dodać np. do muffinek (zapewnią dodatkową słodycz) – co właśnie ja zrobiłam;)

kasztanowa pasta do mycia twarzy

Dodaj komentarz