Naciśnij “Enter” aby skoczyć do treści

Maceraty octowe – czyli pachnące kolorowe octy

Jak zrobić kolorowe pachnące maceraty octowe. Do picia, do syropów, do zastosowań kosmetycznych jako tonik, płukanka/mgiełka do włosów, czy też jako składnik płynów czyszczących.

Częstym błędem terminologicznym jest nazywanie octem np. zalanych gotowym octem ziół czy cytrusów – potocznie nazywa się te ciecze “octem ziołowym” czy “octem cytrusowym” podczas gdy są to naprawdę MACERATY octowe: ziołowy macerat octowy i cytrusowy macerat octowy. Zalewanie gotowym octem wsadu to robienie maceratu i o tym jest ten wpis.

Zalewanie wsadu wodą z cukrem i przefermentowanie prowadzi zaś do powstania OCTU. Jeśli chcesz poczytać o rodzajach fermentacji i wykonaniu domowego octu przeczytaj ten wpis.

Maceraty są nie tylko octowe: mogą być też alkoholowe, glicerynowe (gliceryt), olejowe. Każda z cieczy wydobywa inne składniki z rośliny którą macerujemy.

kolorowe maceraty octowe

Jak zrobić macerat octowy? 

1. Wybieramy wsad – czyli to z czego chcemy robić ocet, a robić go można z wielu rzeczy-niektórzy twierdzą że ze wszystkiego;) Jeśli rozważasz mniej standardowy wsad np. szyszki, orzechy, nasiona, rzadka roślina – najpierw poczytaj o tym produkcie! Macerat octowy wydobywa korzystne składniki ze wsadu, ale może też wydobywać te złe i trujące. Dobrym przykładem może być ocet wrotyczowy – sporo osób go pije (choć oficjalnie jest trujący) w małych ilościach, lecz w dużych może być szkodliwy, służy do odstraszania komarów, pozbywania się wszy. W dalszej części wpisu znajdziesz moje propozycje na wsad.

2. Wyparzony wcześniej słoik wypełniamy wsadem, jeśli jest potrzeba to pokrojonym na mniejsze kawałki. Słoik wypełniamy do 3/4 wysokości. Następnie zalewamy wsad kupnym lub domowym octem. Jeśli ocet ma służyć również do picia to używamy octu jabłkowego 5-6%ego, jeśli do celów gospodarczych (np. na płyn uniwersalny) to może być to ocet spirytusowy-ale nie musi! Ocet jabłkowy ma delikatniejszy zapach więc macerat na tym occie będzie pachniał przede wszystkim wsadem (np. lawendą, pomarańczą). Aby przyspieszyć powstawanie maceratu ocet można wpierw lekko podgrzać (ale nie zagotować!) i takim ciepłym octem zalać wsad. Może to być szczególnie pomocne przy twardym wsadzie-gałązki, szyszki, nasiona. Ostudzony słoik zakręcamy i odstawiamy na półkę (nie na słońce).

3. Po 2-3 tygodniach macerat jest gotowy (owoce, kwiaty, zioła). Jeśli wsad był twardy można przedłużyć macerację np. do momentu aż wsad lub macerat zmieni kolor. Np. ocet jodłowy (choinkowy) robiłam 6 tygodni. Gotowy macerat zlewamy, filtrując go np. przez filtr do kawy do docelowej butelki. Możemy również wydobyć jedynie “stary” wsad, włożyć porcję”nowego wsadu” i ponownie macerować 3 tygodnie – aby uzyskać bardziej intensywny macerat. Podczas maceracji możemy oczywiście otworzyć słoik, sprawdzić zapach maceratu. Zwykle 3 tygodnie wystarcza, nie warto trzymać “miękkiego” wsadu dłużej gdyż w tym momencie z reguły większość aromatu już została oddana, a przedłużanie procesu sprawia że piękny aromat zaczyna tracić intensywność, jest zastępowany innym – na przykładzie skórki z pomarańczy – macerat jest gotowy gdy skórka zmieni kolor i zmętnieje. Gdy zostawimy na dłużej piękny zapach pomarańczy zanika, a zaczynam czuć jakby zapach miąższu-tej białej warstwy pod skórką.

filtrowanie maceratów octowych przez filtr do kawy

Zależnie od wsadu dobieramy sposób filtrowania gotowego maceratu. Może wystarczyć przelanie przez zwykłe sitko do herbaty (np. macerat z jarzębiny, jodły), najczęściej używam jednak papierowych filtrów do kawy wkładanych w dedykowany plastikowy filtr lub do lejka.

Przykładowe maceraty octowe:

Macerat octowy cytrynowy:

– ocet jabłkowy – 250g (ciepły)

-skórki z 3 cytryn

Zlany po 3 tyg. Mocny, piękny zapach, ale dość szybko słabnie z czasem.

cytrynowy ocet jak zrobić
macerat octowy cytrynowy
jak zrobić ocet cytrynowy

Macerat octowy pomarańczowo-korzenny:

  • ocet jabłkowy – 240g (ciepły)
  • 2-3 gwiazdki anyżu
  • łyżka goździków
  • łyżka pieprzu ziarnistego
  • skórka z umytej, sparzonej pomarańczy – cienka, jak najmniej białej, spodniej warstwy
  • opcjonalnie – łyżeczka ziaren kardamonu

Kolor: bursztynowy-brąz.

Zlany po 10 dniach. Mocny, piękny zapach – korzenno-pomarańczowy, trochę jak zapach grzanego wina. Z czasem zapach słabnie.

jak zrobić ocet pomarańczowo korzenny
macerat pomarańczowo korzenny

Macerat octowy miętowy:

– ocet jabłkowy 410g (zimny)

– pęczek świeżej mięty

– 3 sztuki saszetek mięty Herbapol

– 3 sztuki saszetek mięty Strong Vitax

Zawartość saszetek z miętą wsyp do słoika.

Zlany po 3,5 tyg. Średnio intensywny zapach, szybko słabnie.

miętowy ocet
jak zrobić miętowy ocet

Macerat octowy różany:

– ocet jabłkowy – 215g (ciepły)

– płatki róży świeże lub suszone (własne lub kupne) – ok. 10g suchych

Kolor: intensywny, mocny różowy/czerwony

Zlany po 3 tyg.

ocet różany jak zrobić
przygotowanie octu z płatków róży
różany macerat octowy

Macerat octowy lawendowy:

– 210g octu jabłkowego i kwiaty lawendy – intensywny czysto lawendowy zapach

-230g octu jabłkowego i łodyżki/liście lawendy – zapach lawendowo trawiasty

Surowiec z własnego ogródka, suchy (np. z poprzedniego sezonu), lub świeży. Zrobiłam 2 wersje – z samych kwiatów oraz z pozostałych części – łodyg i listków.

lawendowy ocet
jak zrobić macerat octowy lawendowy

Macerat octowy jodłowy – Choinkowy

– 685g octu jabłkowego (zimnego)

– pół-3/4 słoika pociętych na mniejsze części gałązek jodły pochodzących z mojej już podeschniętej choinki

Kolor: pomarańczowy. Zlany po 6 tyg. Opcjonalnie -po 3 tyg. można wymienić wsad na nowe gałązki. Mocny, intensywny zapach choinki-jodły. Zapach długo się utrzymuje.

Pomysł na inne wykorzystanie suchych gałązek jodły: Podczas sprzątania wsypać igły do odkurzacza – niweluje zapach kurzu który może wydobywać się z wywiewnika odkurzacza. Igły roznoszą ładny zapach podczas sprzątania.

ocet jodłowy choinkowy
jak zrobić macerat octowy choinkowy
choinkowy ocet

Macerat octowy jarzębinowy:

– ocet jabłkowy – 250g (zimny)

– suszona jarzębina (kupiona w sklepie zielarskim) – 10 łyżek – 53g

Kolor: pomarańczowy. Zlany po 4 tyg. Nie nadaje zapachu-użyty w celach kosmetycznych (tonik).

jak zrobić ocet jarzębinowy
macerat octowy jarzębinowy
macerat jarzębinowy octowy przygotowanie

Macerat octowy rozmarynowo-tymiankowy (ziołowy):

Wersja 1:

– ocet jabłkowy – 250 g

– pęczek tymianku

– pęczek rozmarynu

Wersja 2:

-ocet spirytusowy 10%-owy – 100g

– 1łyżka suszonego tymianku

– 1łyżka suszonego rozmarynu

Kolor: pomarańczowy. Zlane po 3 tyg. Wersja 1 ma delikatny ziołowy zapach, wersja 2 ma lepszy, mocniejszy zapach. 

ocet ziołowy rozmaryn tymianek
jak zrobić ocet tymiankowo rozmarynowy
płukanka octowa pachnąca maceratem octowym

Zastosowanie maceratów octowych:

maceraty octowe kolorowe pachnące

Produktów kosmetycznych i czyszczących na bazie octu/maceratów octowych szukaj klikając tag “ocet jabłkowy” lub “maceraty octowe” poniżej wpisu.

Dodaj komentarz