Naciśnij “Enter” aby skoczyć do treści

Mąki – przegląd różnych rodzajów mąki – na pasty i peelingi do twarzy / ciała

Mąka jest świetnym składnikiem domowej roboty wszelakich peelingów do ciała, mocniejszych scrubów (np. do pięt) czy delikatnych past do oczyszczania twarzy. Postanowiłam porównać kilka rodzajów mąki pod kątem wykorzystania kosmetycznego.

10g każdego rodzaju mąki wymieszałam z odrobiną oleju z pestek winogron – tworząc najprostszy, dwuskładnikowy peeling/pastę czyszczącą. W zależności od rodzaju mąki ilość oleju którą musiałam dodać, aby konsystencja była dobra, była inna. Dodawałam od 4g do 8g oleju – szczegóły znajdziesz poniżej.

peeling scrub z mąki naturalny które mąki są dobre do twarzy które do ciała pięt

Rozrabianie poszczególnych rodzajów mąki z olejem:

  • ryżowa – 10g mąki + 5g oleju
  • jaglana – 10g mąki + 5g oleju
  • kukurydziana – 10g mąki + 4g oleju
  • z żołędzi – 10g mąki + 6g oleju
  • z orzechów włoskich – 10g mąki + 5g oleju
  • owsiana – 10g mąki + 6g oleju
  • dyniowa – 10g mąki + 8g oleju
  • kokosowa – 10g mąki + 7g oleju
  • z ciecierzycy – 10g mąki + 5g oleju
  • kasztanowa – 10g mąki + 6g oleju
  • bananowa – 10g mąki + 7g oleju
przegląd rodzajów mąki pod kątem wykorzystania na peeling scrub pastę do twarzy ciała

Mąki – kolejność wedle malejącej twardości/mocy ściernej:

Mocne: (najlepsze na scrub do pięt)

  • mąka ryżowa – w odczuciu twarda jak piasek, świetna do ścierania zrogowaciałego naskórka pięt ; jeśli ma być wykorzystana w peelingu do ciała – należy dodać sporo masła (np. shea) i/lub gliceryny aby zniwelować dużą moc ścierną i nie podrażnić skóry
  • mąka jaglana – trochę słabsza moc ścierna niż ryżowa, głównie dlatego że zawiera sporo mniejszych drobin-miału, który daje mazistą konsystencję i nieco niweluje ścieranie – nadal jest to mocny peeling, który najlepiej łagodzić dodatkiem masła (np. shea) czy gliceryny

Średnie: (peelingi do ciała i twarzy)

  • mąka kukurydziana – średnia moc ścierna, trochę ciastowata, dobrze się rozsmarowuje
  • mąka z żołędzi – moc taka jak kukurydzianej, nie ma „pyłu”, delikatny słodki, nieco orzechowy zapach
  • mąka z orzechów włoskich – średnia moc ścierna, trochę ciastowata – sporo frakcji pylastej, słodki, orzechowy zapach
  • mąka dyniowa – podobna do mąki z orzechów włoskich, o średniej mocy ściernej i ma sporo frakcji pylastej
  • mąka owsiana – grubo mielona ma niezłą moc ścierną, ale ma najsłabszą moc ścierną z powyższych, delikatny zapach owsa

Delikatne: (najlepsze na delikatne peelingi / pasty do oczyszczania twarzy)

  • Mąka kokosowa – grubo mielona, delikatna, ma piękny kokosowy zapach – świetna do delikatnych past/peelingów do oczyszczania twarzy
  • Mąka z kasztanów jadalnych – delikatna, pylasta, świetna do wyrobu past do twarzy, powstaje dobra konsystencja, ma dużo skrobi więc dobrze oczyszcza skórę bez tarcia
  • Mąka z ciecierzycy – ma najwięcej frakcji pylastej, bardzo ciastowata, a więc i delikatna – można robić z niej pasty do twarzy, choć jak dla mnie są one zbyt maziste i klejące
  • Mąka bananowa – chyba najdelikatniejsza z wymienionych, jest też odrobinę „żelowa”, pylasta, ale ma duży poślizg (trochę jak banan;) i pięknie, mocno pachnie bananem, ma dużo skrobi więc dobrze oczyszcza skórę bez tarcia

Jeśli podoba Ci się mój blog – możesz postawić mi wirtualną kawę;)

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Leave a Reply