Owocowy krem do rąk – z olejem i masłem z awokado, z olejem z pestek winogron i truskawki oraz hydrolatem mandarynkowym i cytrusowymi olejkami eterycznymi. Krem ma w składzie masło awokado, masło shea, masło cupuacu, smalec, mleczko pszczele, d-pantenol i hydrolat mandarynkowy. Krem ma działanie nawilżające, uelastyczniające, łagodzące podrażnienia, regenerujące i ochraniające skórę. Jest to krem z fazą wodną typu emulsja woda w oleju (w/o).
Emulgatorem łączącym fazę olejową z fazą wodną jest tutaj wosk pszczeli. Ogólnie emulsje typu w/o są uważane za nieco trudniejsze do zrobienia niż bardziej popularne emulsje typu olej w wodzie (o/w) robione na rozmaitych emulgatorach. W mojej recepturze wosku pszczelego jest na tyle dużo że nie powinno być problemu ze zrobieniem kremu jeśli będziesz bardzo powoli łączyć fazy;)
Receptura na owocowy krem do rąk – emulsja w/o (50g):
Faza olejowa:
- olej z awokado (12%) – 6g
- olej z pestek winogron (6%) – 3g
- olej z nasion truskawek (9%) – 4,5g
- smalec wieprzowy (5%) – 2,5g
- masło z awokado (10%) – 5g
- masło cupuacu (10%) – 5g
- masło shea (10%) – 5g
- wosk pszczeli – emulgator (10%) – 5g
Faza wodna:
- hydrolat z mandarynki (21,5%) – 10,75g
- d-pantenol (3%) – 1,5g
- mleczko pszczele (3%) – 1,5g
3 faza:
- konserwant DHA BA [Dehydroacetic Acid, Benzyl Alcohol] (0,5%) – 0,25g (ok.7 kropli)
- olejki eteryczne: grejpfrut, mandarynka, pieprz – kilkanaście kropli
Używam tylko nierafinowanych maseł i olei, ponieważ nie zostały one poddane dodatkowemu oczyszczaniu – a zatem zachowały swój naturalny kolor, zapach jak i substancje czynne – takie jak wolne kwasy tłuszczowe i witaminy. Składniki kremu możesz kupić w sklepie z surowcami kosmetycznymi np. Ecospa czy ZróbSobieKrem.
Zacznij od zagotowania wody w czajniku i wyparzenia wszystkich przedmiotów których będziesz używać – czyli: ze 3 łyżki stołowe, dwie szklane bagietki (jeśli masz), słoiczek na gotowy wyrób (50ml), końcówkę miksera/blendera, której użyjesz oraz dwie szklane zlewki (lub miseczki). Odstaw przedmioty do wyschnięcia.
Następnie odważ składniki fazy olejowej w pierwszej zlewce (miseczce) i składniki fazy wodnej w drugiej zlewce (miseczce).
Przygotuj kąpiel wodną czyli – zagotuj wodę i wlej ją do garnka. Wstaw do gorącej kąpieli zlewkę z tłuszczami i mieszaj aż do rozpuszczenia wszystkich składników. W razie potrzeby delikatnie podgrzewaj. Gdy składniki będą już prawie roztopione włóż też zlewkę z fazą wodną (wkładamy ją pod koniec aby hydrolat za bardzo nie odparował).
Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą, wyjmij zlewki z kąpieli wodnej, zacznij miksować fazę olejową i dolewać do niej bardzo powoli i bardzo małymi porcjami fazę wodną. To ważne – w kremach, emulsjach w/o woda w oleju – wodę dodajemy do oleju!
Gdy już przelejesz całą fazę wodną do olejowej, a mieszanka (zlewka będzie chłodna) przestygnie (do temperatury pokojowej) przestań miksować i dodaj 3 fazę czyli konserwant i olejki eteryczne oraz chwilę zmiksuj. Gotowy krem przełóż do słoiczka – w nim jeszcze trochę zgęstnieje/stwardnieje.
Masło shea – ma działanie natłuszczające, nawilżające, dzięki niemu skóra jest gładka i miękka, chroni przed wiatrem i słońcem, przyspiesza gojenie ran, podrażnień czy poparzeń słonecznych, łagodzi, wygładza, uelastycznia, stymuluje krążenie krwi, ma działanie przeciwzapalne. Zawiera prowitaminę A, witaminę E oraz przeciwutleniacze. W zależności od kraju pochodzenia różni się kolorem (od białego po żółtawy), konsystencją (ogólnie dość miękkie masło) i zapachem. Odmiana Nilotica jest uważana za najbardziej smarowną, miękką, ale nie jest to regułą.
Masło z awokado – mocno nawilża i natłuszcza skórę, uzupełnia barierę lipidową. Jest bardziej miękkie od masła shea. Świetne do nadawania smarowności, miękkości masełkom bez fazy wodnej. Kolor białawy, zapach neutralny, nie wyczuwalny w kremach.
Masło Cupuacu – Natłuszcza, nawilża, uelastycznia i ochrania skórę przed promieniowaniem UV. Ma działanie regenerujące i przeciwzapalne. Zawiera przeciwutleniacze neutralizujące działanie wolnych rodników. Łatwo tolerowane i nie powoduje alergii kontaktowej. Twardość podobna do masła shea, zapach-różny: podobno marcepanowy (nie trafiłam na takie jeszcze), neutralny-ledwo wyczuwalny lub bardzo mocny dla mnie dość nieprzyjemny zgniły zapach – nie do ukrycia w gotowych kremach. Trzeba o to pytać przed zakupem.
Smalec wieprzowy – wchłania się dość wolno-zabezpiecza skórę, łagodzi podrażnienia, idealny do suchej skóry. Biozgodny z ludzką skórą. Jego roślinnym odpowiednikiem może być masło shea.
Olej z pestek winogron – uelastycznia, wygładza skórę, zapobiega utracie wody, ma działanie przeciwbakteryjne, spowalnia procesy starzenia się skóry. Łatwo się wchłania. Zawiera dużą ilość witaminy E, a także beta-karoten, witaminy C i D.
Olej z avocado – bogaty w witaminy A, B, E, H, K, PP, F, ma działanie łagodzące, nawilżające, regenerujące, przeciwzapalne, pomocny w leczeniu łuszczycy i egzemy, chroni przed promieniami UV, polecany do skóry suchej i dojrzałej.
Olej z pestek truskawek – bogate źródło witamin, przeciwutleniaczy, działa nawilżająco, ściągająco, ochronnie, zmniejsza utratę wody przez skórę, idealny dla skóry suchej i dojrzałej.
Hydrolat z mandarynki – ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne, ściągające, uelastyczniające-zwiększa napięcie skóry, wzmacnia i uszczelnia kruche naczynka krwionośne, działa przeciwobrzękowo, silnie nawilża, do cery tłustej, mieszanej, naczynkowej, trądzikowej.
Wosk pszczeli – zawiera witaminy, mikroelementy, uelastycznia i zmiękcza skórę.
Mleczko pszczele – (w glicerynie) regeneruje, wspomaga gojenie, redukuje podrażnienia, nawilża, wygładza, jest dobrym przeciwutleniaczem, zawiera witaminy: B2 (ryboflawina), B5 (kwas pantotemowy), B6 (pirydoksyna), B9 (kwas foliowy), C, H (biotyna). Rozpuszczalne w wodzie. Do 5%.
75% D-Pantenol – w roztworze wodnym. Jest prowitaminą B5, ma działanie łagodzące i nawilżające skórę. Osłabia zaczerwienienia i łuszczenie się skóry. Rozpuszczalny w wodzie. 1-5%.
W tym kremie wosk pszczeli to emulgator – inne kremy z woskiem pszczelim jako emulgatorem znajdziesz klikając w tag “wosk pszczeli” lub “emulsja w/o” .