Uwielbiam dania z makaronem. Podaję wam przepis na, ostatnio mój ulubiony obiad z makaronem: Zielony makaron z bazylią i orzechami w sosie śmietanowo-serowym.
Porcja na 1 osobę:
- 80-100g zielonego makaronu ze szpinakiem
- 15g orzechów włoskich
- 35g śmietany 18%
- 35g sera żółtego – gouda
- świeża bazylia – listki z jednej doniczki
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, opcjonalnie odrobina chili.
W czasie kiedy makaron będzie się gotował na suchej patelni podpraż rozdrobnione orzechy włoskie. Posiekaj bazylię i dodaj do orzechów. Do miseczki zetrzyj ser żółty i dodaj odmierzoną ilość śmietany. Odcedź ugotowany makaron i wymieszaj na cieplej patelni z orzechami, serem i śmietaną. Dopraw do smaku.