Naciśnij “Enter” aby skoczyć do treści

Jak zrobić krem – emulsję olej w wodzie (o/w) – krok po kroku

Jak zrobić emulsję o/w?

Kremy bez fazy wodnej są bardzo proste w przygotowaniu, nie trzeba ich konserwować czy przechowywać w lodówce. Wystarczy rozpuścić oleje i masła w kąpieli wodnej, schłodzić mieszankę i zmiksować na krem. Kremy te są idealne do ciała, do rąk.

Jeśli chcemy jednak zrobić krem do twarzy – najlepszy będzie krem z fazą wodną. Kremy z fazą wodną dzielimy na dwie grupy (w zależności od tego której fazy jest w kremie więcej): emulsje typu olej w wodzie (o/w) oraz emulsje typu woda w oleju (w/o).

Najbardziej popularne i prostsze do zrobienia są emulsje typu olej w wodzie (o/w).

Przykładowe składniki z podziałem na fazy – czyli podstawy kiedy, co i gdzie dodawać:

Faza wodna:

  • hydrolaty – czyli wody kwiatowe, ziołowe
  • woda destylowana lub demineralizowana
  • gliceryna, mleczan sodu, bioferment z aceroli, wyciąg z aloesu, honeyquat, glukonolakton, mocznik, alantoina, kwas foliowy, D-pantenol, kwas hialuronowy, kwas kojowy, kwas azelainowy, fitokeratyna
  • zagęstniki: włókna pomarańczy, guma ksantanowa
  • emulgatory rozpuszczalne w wodzie 
  • niektóre ekstrakty, wyciągi

Faza tłuszczowa:

  • masła
  • oleje
  • maceraty
  • woski
  • skwalan z oliwek
  • kwas alfa-liponowy, bisabolol, koenzym Q-10
  • alkohol cetylowy
  • emulgatory rozpuszczalne w tłuszczach

Trzecia faza: 

  • konserwanty
  • olejki eteryczne
  • ekstrakty, witaminy, liposomy
  • zagęstniki: włókna pomarańczy, guma ksantanowa
  • wszystkie substancje (również te z powyższych faz) wrażliwe na wysokie temperatury

 

Krótki opis działania olejów i hydrolatów znajdziejsz w tym wpisie. Z kolei dodatki do kremów opisane są tutaj.

 

jak zrobić emulsję olej w wodzie

Aby połączyć fazę olejową z wodną niezbędny jest emulgator. W sklepach z surowcami kosmetycznymi dostępne są emulgatory rozpuszczalne w fazie wodnej lub tłuszczowej. Niektóre są bardziej uniwersalne (np. biobaza emulgujaca do emulsji o/w, Olivem 1000, Cosmedia SP, czy Samoemulgująca baza z oleju z pestek moreli), do użycia innych niezbędne jest obliczenie wartości HLB naszej receptury. W kremach HLB najczęściej wynosi około 7, niezbędne jest więc użycie co najmniej dwóch emulgatorów (o niskim i wysokim HLB – we właściwych proporcjach).

Emulgatory: 

  • Biobaza emulgująca do emulsji o/w (Glyceryl Stearate, Cetearyl Alcohol, Sodium Stearoyl Lactylate), 4-10% receptury, emulguje 20-25% fazy tłuszczowej, dodawana do fazy tłuszczowej; 
  • Olivem 1000 (Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate), 3-8% receptury, pH 3-12, emulguje do 40% fazy tłuszczowej, dodawany do fazy tłuszczowej;
  • Samoemulgująca baza z oleju z pestek moreli (Glyceryl Stearate Citrate, Sucrose Stearate, Polyglyceryl-4 Cocoate, Cetyl Alcohol, Sodium Ricinoleate), 5-10% receptury, pH 3-11, emulguje 5-40% fazy tłuszczowej, dodawana do fazy wodnej;
  • Cosmedia SP (Sodium Polyacrylate), do 12% receptury, rozpuszczalna w wodzie, pH 5-12, można robić kremy na zimno w jednej zlewce;
  • P-4C (HLB14), GSC (HLB12), SLP (HLB11), GMS (HLB3-4).

Naturalne konserwanty: 

  • Eko konserwant płynny (Benzyl Alcohol, Salicylic Acid, Glycerine, Sorbic Acid), 1% receptury;
  • Leucidal Max/ LBF (Lactobacillus Ferment), 2-4% receptury;
  • DHA BA (Dehydroacetic Acid, Benzyl Alcohol), 0,2-1% receptury.
Wybierając składniki do kremu zwróć uwagę na informacje od producenta – których składników nie można ze sobą łączyć, do czego i w jakich temperaturach i stężeniach dodawać dane substancje.
 
Przedstawiony ogólny przepis na wykonanie emulsji o/w to metoda na gorąco, sprawdź zatem czy oleje mogą być podgrzane!

Przykładowe nierafinowane oleje wrażliwe na temperaturę:

  • olej konopny (nie podgrzewać)
  • olej z pachnotki (nie podgrzewać)
  • olej z ostropestu plamistego (nie podgrzewać)
  • olej z czarnuszki siewnej (nie podgrzewać)
  • olej z dzikiej róży (nie podgrzewać)
  • olej z pestek dyni (nie podgrzewać)
  • olej z ogórecznika lekarskiego (nie podgrzewać powyżej 38 stopni)
  • olej z orzechów włoskich (nie podgrzewać powyżej 38 stopni)
  • olej z orzechów laskowych (nie podgrzewać powyżej 38 stopni)
  • olej z męczennicy (nie podgrzewać powyżej 40 stopni)
  • olej sezamowy (podgrzewać tylko do 65 stopni)
  • olej z krokosza barwieńskiego (podgrzewać tylko do 65 stopni)
  • olej ze słodkich migdałów (podgrzewać tylko do 70 stopni)
  • olej z pestek śliwki (podgrzewać tylko do 70 stopni)
  • olej z pestek moreli (podgrzewać tylko do 70 stopni)

Jeśli chodzi o oleje to w przypadku kremów do twarzy zwróć uwagę na to jak bardzo komedogenny (czyli zapychający pory skóry) jest dany olej.

Przykładowe najlżejsze (zawierające więcej “lżejszych” kwasów tłuszczowych np. więcej linolowego niż oleinowego) oleje to:

  • olej jojoba
  • olej z wiesiołka
  • olej z czarnuszki
  • olej z róży piżmowej
  • olej konopny
  • olej z ogórecznika
  • olej słonecznikowy
  • olej z czarnej porzeczki
  • olej z pestek jabłka
  • olej z nasion chia
  • olej z żurawiny

Jakiego sprzętu używam do robienia kremów:

  • szklane zlewki o różnej pojemności – na początek wystarczą 2 o pojemności 250ml (ja od takich zaczynałam). Z czasem bardziej praktyczne będzie używanie różnych dostosowanych do ilości wytwarzanego kosmetyku (25ml, 50ml, 100ml, 300ml, 600ml). Zlewki są o tyle fajne że cienkie szkło borokrzemianowe szybko się nagrzewa, ale jest też odporne na uszkodzenia mechaniczne i gwałtowne zmiany temperatury. Mam zlewki firm Chemland i LBT.
  • blender ręczny z końcówką mieszającą/ubijającą (jak na zdjęciu) – ja od 5 lat używam Bosch ErgoMixx 750W i jestem zadowolona (teraz sprzedają model o mocy 1000W, ale mój spokojnie radzi sobie z mieleniem orzechów na masła orzechowe więc ta moc jest ok)
  • mieszadełko – spieniacz do mleka (ze zdjętą sprężynką) – tylko do lekkich kremów, w większości przypadków nie daje rady, jest za słaby
  • szklane bagietki do mieszania – mam ale w sumie rzadko używam
  • niezbędne są też łyżki i pojemniki do przechowywania kosmetyków – najlepiej szklane

Zatem jak zrobić emulsję o/w:

Najprościej zrobić krem przy użyciu emulgatora Cosmedia SP. Wszystkie składniki (płynne) dodajemy do jednej zlewki/kubka, mieszamy i krem gotowy. Przepisów na te kremy szukaj po tagu “Cosmedia SP”.

W przypadku reszty emulgatorów składniki trzeba podzielić na fazy olejową i wodną i je podgrzać (aby rozpuścić składniki i przede wszystkim emulgator). Emulgatory zwykle dodaje się do fazy olejowej (ale są też takie które dodaje się do wodnej). Kremy na wosku pszczelim to emulsje w/o czyli woda w oleju – przepisów na te bardziej tłuste kremy szukaj po tagu “wosk pszczeli” lub “emulsje w/o”.

Produkcję kremu zawsze zaczynamy od wyparzenia wszystkich przedmiotów,  których będziemy używać: dwie zlewki/miseczki, szklane bagietki, łyżki – kilka-zawsze się przydaje dodatkowa czysta, końcówka miksera oraz pojemnik/słoiczek na gotowy wyrób (najlepiej szklany).

receptura na krem olej w wodzie

Następnie przygotuj wszystkie składniki, których chcesz użyć, dzieląc je na fazy: olejową, wodną i 3 fazę. Tutaj znajdziesz recepturę najprostszego (z najmniejszą ilością składników) kremu typu o/w – Krem słonecznikowy.

Używając wagi jubilerskiej (kosztuje ok. 16zł) odmierz w pierwszej zlewce/misce składniki fazy olejowej.

jak zrobić naturalny krem przepis

Do drugiej zlewki/miski dodajemy składniki fazy wodnej. Sprzątnij wykorzystane pojemniki, tak aby na wierzchu zostały tylko składniki trzeciej fazy – które dodamy pod koniec.

jak zrobić krem krok po kroku

Przygotuj kąpiel wodną – czyli wlej wrzątek do garnka – wystarczy niewielka ilość. Następnie wstaw do kąpieli obie zlewki/miseczki. W razie potrzeby lekko podgrzewaj wodę w garnku – tak aby cała faza olejowa się dokładnie rozpuściła.

jak zrobić krem z fazą wodną
jak zrobić domowy naturalny krem

Termometrem możesz sprawdzić temperaturę wody w garnku (w zlewkach powinna być podobna) i sprawdzić czy temperatura jest już odpowiednio wysoka – np. biobaza emulgująca wymaga temperatury ok. 80 stopni, aby bezstratnie (by nie osadzała się na brzegach zlewki przy przelewaniu) przelać ją razem z fazą olejową do zlewki z fazą wodną. Termometr nie jest niezbędny – ułatwi tylko proces początkującym.

Pamiętaj aby sprawdzić czy dany olej można podgrzewać i do jakiej temperatury. Jeśli olej wymaga temperatur poniżej 70 stopni użyj np. samoemulgującej bazy z oleju z pestek moreli (wymaga podgrzania fazy wodnej do wyższej temperatury, a oleje można łączyć z fazą wodną w niższej temperaturze). Jeśli oleju nie wolno podgrzewać zrób z niego krem metodą na zimno. Cosmedia SP sprawdza się w takich przypadkach. Dzięki niej zrobimy krem na zimno i to w jednej zlewce. 

Gdy temperatura jest już odpowiednia, można przystąpić do przelewania frakcji olejowej do wodnej. Rób to w garnku w gorącej wodzie, aby faza olejowa nie zaczęła tężeć. Włóż końcówkę miksera do zlewki/miski z fazą wodną i miksuj, powoli wlewając fazę olejową.

jak zrobić krem olej w wodzie
jak zrobić krem emulsję o/w

Gdy już dodasz całą frakcję olejową, wyjmij zlewkę z mieszanką z garnka i dalej miksuj. Teraz temperatura będzie szybko spadała i krem zacznie szybko gęstnieć. Gdy mieszanka osiągnie mniej więcej temperaturę pokojową, dodaj składniki 3 fazy i zmiksuj jeszcze chwilę.

Gotowy krem najlepiej żeby chwilę odpoczął w naczyniu w którym był kręcony, następnie lekko go zamieszaj i przenieś do słoiczka.

Gdyby zdarzyło się, że na drugi dzień otworzysz słoiczek i krem ma pęcherzyki, nie jest taki gładki jak wcześniej – gdy słoiczek był zamykany – to znaczy, że za wcześnie był przeniesiony do słoika, potrzebował trochę więcej czasu by się odpowietrzyć po długim miksowaniu. Po prostu zamieszaj wtedy np. wyparzonym trzonkiem łyżeczki krem-bezpośrednio w słoiczku – od razu zobaczysz, że krem znów jest aksamitny.

Jeśli nie dodajesz konserwantu, krem przechowuj w lodówce ok. tygodnia. Jeśli krem jest zakonserwowany może stać w łazience ok. 3 miesiące. 

Receptury na kremy typu o/w (i inne kosmetyki) znajdziesz na moim blogu klikając w kategorię  “Receptury kosmetyków DIY”, lub szukając po tagu “emulsja: o/w ” lub nazwie danego emulgatora, czy składnika kremu. Tag do emulsji o/w widoczny jest poniżej posta, resztę tagów znajdziesz po prawej (wersja strony na komputer) lub prawie na samym dole strony (mobilna wersja strony) – w spisie tagów. Oczywiście możesz też szukać poprzez wyszukiwarkę na stronie (ale wpisując np. “masło” znajdziesz również przepisy kulinarne;)

Jeden komentarz

  1. Aldona Lewandowska-Skrobiszewska
    Aldona Lewandowska-Skrobiszewska 23 kwietnia 2019

    Bardzo merytoryczny artykuł, który w prosty sposób ujmuje skomplikowane kwestie związane z emulgowaniem… ech ile kremów mi nie wyszło 🙂

Dodaj komentarz