Naciśnij “Enter” aby skoczyć do treści

Pulpeciki w sosie paprykowym

Świetną alternatywą dla popularnego i dobrze znanego sosu pomidorowego jest sos paprykowy. Jest to proste kilku składnikowe danie dla całej rodziny – dzieciom również posmakują.

Składniki:

  • 3 papryki
  • koncentrat pomidorowy – ok. 5 łyżeczek
  • cukier trzcinowy – ok. 1 łyżka
  • przyprawy do smaku – sól, pieprz, majeranek
  • mięso mielone wieprzowo-wołowe ok.500g
sos paprykowy do pulpetów z mięsa mielonego

3 papryki pokrój w paseczki i podsmaż na lekko spryskanej olejem patelni. Gdy zacznie się lekko rumienić/podpiekać lub patelnia będzie sucha, przełóż paprykę do garnka i gotuj ok. 20-30 minut, na średnim grzaniu, w około dwóch szklankach wody.

jak zrobić paprykowy sos do mielonego

Gdy prawie cała woda odparuje, zblenduj paprykę na gładki (lub jeśli wolisz na prawie gładki;) sos. Następnie do sosu dodaj pulpeciki z mięsa mielonego – nie muszą być wcześniej obsmażane. Jak robię pulpety? Mięso mielone wieprzowo-wołowe solę, dodaję odrobinę pieprzu i formuję pulpety. Do mięsa można dodać również ostrą, lub słodką paprykę, majeranek, tymianek, zioła prowansalskie – na co macie ochotę.

jak zrobić pulpety w sosie paprykowym

Danie podałam z kaszą jęczmienną perłową, może być również kasza gryczana, czy ryż.

Smacznego!

pulpeciki w sosie paprykowym

Dodaj komentarz