Przedstawiam wam recepturę na mleczno owsiany peeling do twarzy. Ma on w składzie mąkę owsianą (może być kupna lub zmielone płatki owsiane), olej arachidowy, miód gryczany oraz pełnotłuste mleko w proszku. Peeling polecam do twarzy – jest delikatny i bardzo ładnie pachnie – mlekiem i miodem – po prostu pyszną owsianką;) Mąka owsiana ma łagodne właściwości myjące – można nią nawet myć włosy (ale musi być bardzo drobno zmielona). Peeling rozsmarowujemy na wilgotnej twarzy, ewentualnie rozsmarowujemy na wilgotnych dłoniach, skropionych trochę wodą – aby rozrzedzić mieszankę.
Receptura na mleczno owsiany peeling do twarzy (204g):
- mąka owsiana (32,4%) – 66g
- olej arachidowy – z orzechów ziemnych (40,2%) – 82g
- mleko w proszku (14,2%) – 29g
- miód gryczany (13,2%) – 27g
Zacznij od zagotowania wody w czajniku i wyparzenia wszystkich przedmiotów których będziesz używać – czyli: ze 2 łyżki stołowe, słoiczek na gotowy wyrób oraz porcelanową miseczkę/zlewkę. Odstaw przedmioty do wyschnięcia.
Odważ i wymieszaj w misce/zlewce wszystkie składniki. Przez 1-2 dni na wierzchu peelingu może się oddzielać olej – trzeba zamieszać peeling przed użyciem, albo po prostu odczekać aż zgęstnieje – jest wtedy bardziej smarowny i delikatny (mąka owsiana namiękła). Ile można go używać – na pewno ponad tydzień, u mnie długo stał, bo w międzyczasie testowałam jeszcze pastę kasztanową do twarzy.
Peeling nie zmieścił mi się w 140ml słoiczku, resztę włożyłam do silikonowej foremki na muffinki i najpierw tą porcję (na 1-2dni) używałam.
Oczyszczanie twarzy – inne przepisy:
- Toniki do twarzy znajdziesz tutaj.
- Żele/płyny do mycia twarzy są tutaj.
- Naturalne pasty do oczyszczania twarzy znajdziesz tu.