Naciśnij “Enter” aby skoczyć do treści

Placki jabłkowe smażone bez tłuszczu

Placki jabłkowe według mojego przepisu są świetne zarówno na ciepło na śniadanie/kolację jak i na zimno do lunchboxa – do szkoły, na wycieczkę.

Placki jabłkowe lub bananowe to bardzo często przygotowywane śniadanie/kolacja dla moich dzieci (i dla mnie). Z podanego przepisu wychodzi kilkanaście placków – wielkości jak widać na zdjęciach. To porcja w sam raz dla dwójki dzieci. Jeśli coś zostanie to można włożyć do lodówki i potem podgrzać. 

Przepis na placki jabłkowe:

  • 175g jabłek
  • 70g mąki pszennej (+40g jeśli jabłko jest bardzo soczyste)
  • 30g mąki owsianej
  • 200g kefiru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
przepis na placki jabłkowe

Do miski dodaj wszystkie składniki: mąkę, kefir, jajko, miód, olej, sodę, cukier waniliowy oraz obrane jabłka pokrojone w kostkę/ósemki. Zblenduj wszystko na gładkie ciasto (możesz też zetrzeć jabłka na tarce a resztę wymieszać łyżką).

Rozgrzej suchą patelnię i nakładaj łyżką placki – cienką warstwę ciasta, zmniejsz grzanie na średnie i smaż do zrumienienia z obu stron.

Placki należy przewracać na drugą stronę dopiero gdy bez problemu odchodzą od patelni. Placki są łatwe w smażeniu – łatwo odchodzą od patelni i nie rwą się.

jak zrobić placki jabłkowe

Przepis na placki bananowe znajdziesz tutaj.

placki jabłkowe smażone bez tłuszczu

Dodaj komentarz