Naciśnij “Enter” aby skoczyć do treści

Mus daktylowy – świetna alternatywa dla miodu

Mus daktylowy to obowiązkowa pozycja dla wielbicieli daktyli. Jest prosty w wykonaniu, można nim słodzić desery, wypieki typu muffinki, a nawet kakao. Sprawdź!

Składniki:

  • 5 daktyli
  • 2 łyżki gorącej wody
jak zrobić mus daktylowy do słodzenia deserów

Posiekaj 5 daktyli w wąskie paseczki, włóż do małego naczynia (chyba że robisz większą porcję) i zalej 2 łyżkami wrzątku. Zamieszaj łyżką tak aby w miarę wszystkie daktyle były w wodzie i odstaw – w zależności od cierpliwości na 10-30 minut. Następnie zmiksuj i gotowe! Im dłużej daktyle będą się moczyć tym łatwiej będzie je potem zmiksować na gładką masę.

przepis na mus daktylowy

Mus daktylowy użyłam na przykład do zrobienia daktylowego puddingu – zobacz tutaj.

Dodaj komentarz