Naciśnij “Enter” aby skoczyć do treści

Domowy pudding – wersja daktylowa lub waniliowa

Słodki, kremowy, delikatny domowy pudding – to taka bardziej luksusowa (i kaloryczna:) wersja zwykłego budyniu. Przedstawiam wam przepis na wersję o smaku daktylowym lub waniliowym.

Przepis na pudding (który nieco zmieniłam) w wersji daktylowej pochodzi z bloga Alaantkoweblw. Polecam – są tam propozycje posiłków dla maluchów i nie tylko jak widać bo ja też ten pudding uwielbiam. Moim zdaniem jest to jednak propozycja na specjalne okazje, czy też wielki cukrowy głód;) ze względu na sporą ilość masła (w porównaniu do zwykłego budyniu gdzie dodajemy 1 łyżkę) i słodziwa (budyniu bananowego na przykład nie trzeba już dosładzać). Jeśli chodzi zaś o plusy, to smak i konsystencja są dużo lepsze od zwykłego budyniu – poprostu pycha.

przepis na waniliowy pudding

Wersja 1 – Przepis na domowy pudding daktylowy:

  • 1 szklanka mleka (210g)
  • 2 żółtka
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej (35g)
  • 50 g masła
  • cukier z prawdziwą wanilią (10g)
  • 2 łyżki musu daktylowego (z 5 daktyli)
Zacznij od zrobienia musu daktylowego – tutaj znajdziesz dokładny przepis. Posiekaj 5 daktyli, zalej 2 łyżkami wrzątku i odczekaj, zależnie od cierpliwości 10-30 minut. Następnie zmiksuj na w miarę gładki mus.
 
Do gotowego musu daktylowego dodaj 1/4 szklanki mleka, 2 żółtka, 2 łyżki mąki, cukier waniliowy i ponownie zmiksuj. W garnku roztop masło i dodaj resztę mleka – zagotuj, po czym przelej do masy daktylowej, wymieszaj i przelej wszystko z powrotem do garnka. Zagotuj, cały czas mieszając aż pudding zgęstnieje – trwa to dosłownie chwilę. Możesz udekorować paseczkami z daktyli – jak widać na poniższym zdjęciu.
przepis na daktylowy pudding

Wersja 2 – Przepis na domowy pudding waniliowy:

  • 1 szklanka mleka (210g)
  • 2 żółtka
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej (35g)
  • 50 g masła
  • cukier z prawdziwą wanilią (10g)
  • 1-2 łyżki miodu (w zależności od tego czy masz ochotę na słodki czy mega-słodki deser) 
Ta wersja powstała gdy nie chciało mi się robić musu daktylowego:P
 
Zmiksuj 1/4 szklanki mleka, 2 żółtka, 2 łyżki mąki, cukier waniliowy i miód. W garnku roztop masło i dodaj resztę mleka – zagotuj, po czym przelej do masy z miodem, wymieszaj i przelej wszystko z powrotem do garnka. Zagotuj, cały czas mieszając aż pudding zgęstnieje – trwa to dosłownie chwilę. Możesz udekorować świeżymi i liofilizowanymi owocami (np. Frupp)- jak widać na poniżej.
Jak zrobić domowy budyń pudding

Dodaj komentarz