Słodki, kremowy, delikatny domowy pudding – to taka bardziej luksusowa (i kaloryczna:) wersja zwykłego budyniu. Przedstawiam wam przepis na wersję o smaku daktylowym lub waniliowym.
Przepis na pudding (który nieco zmieniłam) w wersji daktylowej pochodzi z bloga Alaantkoweblw. Polecam – są tam propozycje posiłków dla maluchów i nie tylko jak widać bo ja też ten pudding uwielbiam. Moim zdaniem jest to jednak propozycja na specjalne okazje, czy też wielki cukrowy głód;) ze względu na sporą ilość masła (w porównaniu do zwykłego budyniu gdzie dodajemy 1 łyżkę) i słodziwa (budyniu bananowego na przykład nie trzeba już dosładzać). Jeśli chodzi zaś o plusy, to smak i konsystencja są dużo lepsze od zwykłego budyniu – poprostu pycha.
Wersja 1 – Przepis na domowy pudding daktylowy:
- 1 szklanka mleka (210g)
- 2 żółtka
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej (35g)
- 50 g masła
- cukier z prawdziwą wanilią (10g)
- 2 łyżki musu daktylowego (z 5 daktyli)
Wersja 2 – Przepis na domowy pudding waniliowy:
- 1 szklanka mleka (210g)
- 2 żółtka
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej (35g)
- 50 g masła
- cukier z prawdziwą wanilią (10g)
- 1-2 łyżki miodu (w zależności od tego czy masz ochotę na słodki czy mega-słodki deser)