Naciśnij “Enter” aby skoczyć do treści

Muffinki jogurtowe a’la Nigella Lawson

Muffinki jogurtowe a’la Nigella Lawson – wersja light. 

Bardzo chwalony w internecie przepis Nigelli Lawson na puszyste babeczki jogurtowe nieco przerobiłam, odchudziłam, a zatem oto on:

Przepis na muffinki jogurtowe – 12 sztuk:

Składniki mokre:

  • 170g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 100g rozpuszczonego masła
  • 100g (ok. 3 kopiaste łyżki) miodu
jak zrobić muffinki jogurtowe
muffinki jogurtowe a'la Nigella Lawson

Składniki suche: 

  • 200g przesianej mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Rozgrzej piekarnik do 170 stopni z grzaniem góra – dół.

W pierwszej misce wymieszaj składniki suche- przesianą mąkę, sodę i szczyptę soli. Roztop masło, jeśli Twój miód jest skrystalizowany to podgrzej go – może być na tej samej patelni co masło.

W drugiej misce wymieszaj składniki mokre: najpierw roztrzep jajka, dodaj jogurt, potem rozpuszczone masło i miód.

Następnie połącz zawartość obu misek, wymieszaj i przelej ciasto do np. silikonowych foremek na muffinki. Piecz w 170 stopniach, na środkowym poziomie piekarnika przez około 20-25 minut – do suchego patyczka. Ja piekłam 20 minut.

zdrowe muffinki jogurtowe pomysł na deser dla dzieci

Babeczki jogurtowe są dobrym pomysłem na deser dla dzieci, lub przekąskę do zabrania na spacer/piknik.

jak zrobić babeczki jogurtowe
babeczki jogurtowe a'la Nigella Lawson

Dodaj komentarz