Naciśnij “Enter” aby skoczyć do treści

Jak zrobić domowy budyń – różne wersje smakowe

Czy trzeba mieć w domu saszetkę z napisem „budyń” i dziwnym składem w środku aby zjeść ten deser?  Odpowiedź brzmi NIE!

Przedstawiam wam przepis na domowy budyń w różnych wersjach smakowych: waniliowy, daktylowy, kakaowy, malinowy, bananowy, kawowy… zależy jakiego dodatku użyjecie;) Proporcje składników dają nam jedną solidną porcję w misce lub 2-3 mniejsze w kokilkach. Ja pałaszuję całą miskę sama bo lubię budyń;)

Przepis na domowy budyń – przepis bazowy bez określonego smaku (1 porządna porcja):

  • 380-400 g mleka 3,2%
  • 8g mąki pszennej (łyżka)
  • 26g skrobi ziemniaczanej (2 łyżki)
  • 1 żółtko jaja
  • 10g masła (1 łyżka)
  • dodatek słodziwa i dodatek smakowy np. według poniższych pomysłów
 

Budyń waniliowy:

  • 10g cukru (1 łyżka)
  • 1 opakowanie (10-12g) cukru z prawdziwą wanilią
 
domowy budyń waniliowy

Budyń malinowy:

  • 10-20g cukru (1-2 łyżki w zależności od tego czy maliny są mrożone/słodkie)
  • 60g malin (najlepiej świeżych; jak mrożone to najpierw lekko podgrzewać w garnku aż się rozmrożą)
domowy budyń malinowy

Budyń daktylowy:

  • 10g cukru (1 łyżka)
  • 6-7 daktyli (20g) w postaci musu daktylowego – zalane 2 łyżkami wrzątku i zblendowane
 
domowy budyń daktylowy

Budyń czekoladowy:

  • 4 kostki mlecznej czekolady
  • 10g cukru (1 łyżka)
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10-12g)
 
domowy budyń czekoladowy

Budyń kakaowy:

  • 20g cukru (2 łyżki)
  • 1 łyżka naturalnego kakao w proszku (mi smakuje marki Wedel, bo np. Wawel jest dla mnie za kwaśne)
 
domowy budyń kakaowy

Budyń z zieloną herbatą Matcha (dla wielbicieli specyficznego smaku Matchy):

  • 20g cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10-12g)
  • 1 łyżeczka zielonej herbaty w proszku Matcha
 
domowy budyń z zieloną herbatą

Budyń jagodowy:

  • 20g cukru (2 łyżki)
  • 80g jagód (mrożone podgrzej na małym grzaniu w garnku)
 
domowy budyń jagodowy

Budyń kawowy:

  • 20g cukru (2 łyżki)
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej zwykłej lub zbożowej Inka
 

Przepis na domowy budyń – wersja niskokaloryczna (1  porcja – ok. 350kcal):

  • 230g mleka 3,2%
  • 20g skrobi ziemniaczanej (1 łyżka)
  • 1 żółtko jaja
  • 6g masła (1 łyżeczka)
  • 20g syropu klonowego
Jeśli wybierzesz wersję daktylową to zacznij od zrobienia musu daktylowego – tutaj znajdziesz dokładny przepis. Posiekaj 6-7 daktyli, zalej 2 łyżkami wrzątku i odczekaj, zależnie od cierpliwości 10-30 minut. Następnie zmiksuj na w miarę gładki mus. W wersji z owocami – jeśli są mrożone to najpierw rozmróź je podgrzewając w garnku na małym grzaniu.
jak zrobić budyń od zera
Odważ mleko w garnku i przelej część (niewiele-około 1/3 – 1/4) do naczynia z gotowym musem daktylowym/owocami/lub pustego jak robisz inny smak.
Do tej odlanej części mleka dodaj 1 żółtko, obie mąki, cukier i zblenduj. Najlepszym słodziwem jest cukier (ja używam trzcinowego), ponieważ miód rozrzedza konsystencję budyniu.
jak zrobić domowy budyń

Do mleka w garnku zaś dodaj łyżkę masła i zagotuj. Gdy mleko będzie gorące przelej je z garnka do naczynia z resztą składników i zblenduj dokładnie, po czym przelej z powrotem do garnka i podgrzewaj aż do zgęstnienia, cały czas mieszając łyżką – lub jak ja – blenderem. Gęstnienie budyniu trwa dosłownie chwilę. 

pyszny domowy budyń

Proste – czy zatem budyń może się nie udać? Owszem, może jeśli po zgęstnieniu dodamy jeszcze coś – choćby miód, budyń może się rozrzedzić i już nie chcieć zgęstnieć mimo dodawania tony mąki! (sprawdzone:/) Dlatego przy robieniu budyniu ważne jest aby wszystkie składniki wymieszać zanim dodamy je do gorącego mleka w garnku. Uwielbiam mój budyń i nie kupię już tego paczkowanego;) Co do kaloryczności to ma on około 530kcal (słodzony 2 łyżkami cukru). Sporo, no ale to deser;) i zawsze możesz podzielić na 2 porcje (ale po co;)

jak zrobić budyń waniliowy

Jeśli podoba Ci się mój blog – możesz postawić mi wirtualną kawę;)

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Leave a Reply