Naciśnij “Enter” aby skoczyć do treści

Domowy prawdziwy cukier waniliowy

Jak zrobić domowy prawdziwy cukier waniliowy, dużo lepszy od syntetycznego cukru wanilINowego. 

Czemu nie cukier wanilinowy?

Wanilina to organiczny związek chemiczny będący niewielką składową zapachu prawdziwej wanilii. Przemysłowo wanilinę syntetyzuje się z gwajakolu lub wyodrębnia się z ługów powstających podczas produkcji papieru. Jest to kilkuetapowy proces w którym używany jest kwas siarkowy i toluen. Skomplikowane i całkowicie zbędne, ponieważ prawdziwy cukier waniliowy możemy zrobić już z 1 laski wanilii. Laska wanilii owszem kosztuje więcej niż saszetka cukru wanilinowego – ale z tej jednej laski wanilii powstanie dużo więcej prawdziwego cukru waniliowego i to naturalnego, bardziej aromatycznego i o pewnym składzie.

przepis na prawdziwy cukier waniliowy z laski wanilii

Wsyp cukier (biały lepiej “nasiąka” zapachem) do niewielkiego słoiczka. Laskę wanilii przekrój wzdłuż aby wyciągnąć z niej nasionka. Wsyp nasionka do cukru. Następnie pokrój pozostałą laskę na kawałki (nie za małe aby łatwo można było je wyłuskać przy nabieraniu cukru) i również dodaj do słoiczka. Ja użyłam słoika typu wek z pokrywką.

jak przygotować prawdziwy cukier waniliowy

Używając np. do deserów ziarenek z kolejnych lasek wanilii, pamiętaj aby nie wyrzucać samej laski, pokrój ją i dodaj do cukru, aby miał jeszcze więcej aromatu.

Przez kilka dni zamieszaj w słoiczku, aby cały cukier “przesiąkł” zapachem i cukier waniliowy gotowy!

domowy prawdziwy cukier waniliowy jak zrobić

Dodaj komentarz