Jak zrobić kremowy zielony peeling do ciała?
Jest to peeling cukrowy z delikatnym olejem makowym, masłem shea, zieloną glinką, woskiem pszczelim oraz gliceryną. Konsystencja jak dla mnie idealna – podobna jest też najbardziej do sklepowych peelingów których kiedyś używałam;)
Receptura na zielony peeling do ciała (82,3g):
- biały cukier (48,6%) – 40g
- masło shea (22,5%) – 18,5g
- olej makowy (12,2%) – 10g
- gliceryna roślinna (12,2%) – 10g
- glinka zielona (2,3%) – 2g
- wosk pszczeli (2,2%) – 1,8g
- kilka kropli mieszanki olejków eterycznych: cytrynowego, cyprysowego i sosnowego
Najpierw zagotuj wodę w czajniku i wyparz wszystkie przedmioty których będziesz używać – czyli: zlewkę/miseczkę, ze 2 łyżki, końcówkę miksera i słoiczek na gotowy wyrób. Odstaw do wyschnięcia.
Następnie odważ masło shea, olej i wosk pszczeli w wyparzonej suchej misce/zlewce. Przygotuj kąpiel wodną czyli – zagotuj wodę i wlej ją do innej, większej, plastikowej miski lub garnka. Wstaw do gorącej kąpieli miseczkę/zlewkę ze składnikami i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia. Wstaw mieszankę na około 4-5 minut do zamrażalnika – aby stężała. Wyjmij z zamrażalnika i zmiksuj.
Następnie odważ cukier i zieloną glinkę, a następnie dodaj je do ubitej masy. Wymieszaj łyżką, dodaj glicerynę roślinną i ponownie zamieszaj. Kremowy zielony peeling gotowy!
Olej makowy – wygładza, ujędrnia, przeciwdziała procesom starzenia się skóry, regeneruje, pomaga w gojeniu, łagodzi stany zapalne, chroni przed utratą wody, zapobiega zaskórnikom. Jest delikatny – dobry dla skóry wrażliwej, dzieci. Zawiera witaminę E. Pomaga zwalczać cellulit.
Masło shea – ma działanie natłuszczające, nawilżające, dzięki niemu skóra jest gładka i miękka, chroni przed wiatrem i słońcem, przyspiesza gojenie ran, podrażnień czy poparzeń słonecznych. Zawiera prowitaminę A, witaminę E oraz przeciwutleniacze.
Wosk pszczeli – zawiera witaminy, mikroelementy, uelastycznia i zmiękcza skórę.
Gliceryna – świetnie nawilża skórę.