Jak zrobić podwójnie bananową naturalną pastę do mycia twarzy? Pasta ma prosty i całkowicie naturalny skład-mąkę bananową i macerat bananowy. Jest bardzo prosta do zrobienia, ma przyjemną konsystencję, na sucho zbitą, w połączeniu z wodą mazistą – łatwo się nabiera rozsmarowuje na skórze. Dla ułatwienia aplikacji można najpierw rozetrzeć porcję pasty w wilgotnych dłoniach.
Receptura na delikatną bananową pastę do twarzy, 38,5g:
- mąka bananowa (z zielonych bananów) (65%) – 25g
- macerat bananowy (35%) – 13,5g (buteleczka 15ml)
Pasta sprawdzi się u każdego do delikatnego przemycia twarzy. Po spłukaniu pasty twarz będzie lekko natłuszczona bananowym maceratem. U osób z tłustą cerą mycie twarzy tą pastą może się więc nie sprawdzić. Można wtedy użyć innego, lżejszego oleju.
Macerat z banana – składa się z oleju słonecznikowego oraz ekstraktu z banana i witaminy E.
Ekstrakt z banana – zawiera witaminy z grupy B oraz wit. A, E, C, PP; ma działanie antyoksydacyjne, natłuszczające, przyspiesza gojenie, zmiękcza skórę.
Olej słonecznikowy – dobrze się wchłania, nawilża, zmiękcza i wygładza skórę. Zawiera witaminę D, E i prowitaminę A. Działa przeciwzapalnie, normalizująco oraz zmniejsza działanie wolnych rodników. Nadaje się do każdego typu skóry. “Lekki” olej – dobry do kremów do twarzy na dzień.
Oczyszczanie twarzy – inne przepisy:
- Toniki do twarzy znajdziesz tutaj.
- Żele/płyny do mycia twarzy są tutaj.
- Naturalne pasty do oczyszczania twarzy znajdziesz tu.