Jak zrobić pyszną zupę dyniową z kluseczkami? – zupa zasmakuje dorosłym amatorom zup mlecznych oraz dzieciom (od ok. roku) które piją już mleko krowie. Przepis na tą zupę można dowolnie modyfikować, w zależności od tego jaką konsystencję lubimy, jak słodka była dynia/ile cukru dodać, jak również czy kluseczki lubimy twardsze czy miękkie.
Przepis na zupę dyniową (2 miseczki):
- 400g dyni piżmowej
- 300g mleka (3,2%)
- 1-2łyżki cukru trzcinowego
- 65g mąki pszennej
- 35g wody
Przygotowanie:
Dynię piżmową obierz, przekrój na pół, łyżką wybierz z wnętrza miąższ z pestkami. Dynię pokrój w kostkę. Część odważ na zupę, resztę włóż do szklanego pojemnika na jedzenie, lub woreczka strunowego i przechowuj w zamrażarce (do późniejszego użycia). Jak widać na powyższym zdjęciu moją porcję zupy zrobiłam z już zamrożonej porcji dyni.
Wsyp 400g dyni do garnka. Dodaj tyle wody aby dynia była cała w wodzie i ugotuj ją. Zajmuje to kilka minut. W międzyczasie przygotuj kluseczki do zupy.
W drugim garnku zagotuj wodę na kluski. Wsyp do miski 65g mąki pszennej, dodaj 35g wody i zagnieć ciasto. Powinno być lekko lepiące się do rąk, takie aby uformować z niego kluski. Odrywamy kolejno niewielkie porcje, rolujemy je między palcami tworząc wałeczkowate kluski i wrzucamy je kolejno do wrzącej wody. Kluski błyskawicznie się gotują, gdy wypłyną są gotowe. Ugotowane kluseczki odcedź na sitku.
Odcedź ugotowaną dynię i przesyp z powrotem do garnka w którym się gotowała. Dodaj 300g mleka i 1-2 łyżki cukru trzcinowego. Zblenduj na gładką masę i podgrzej. Dodaj kluski i gotowe!
Zupka dyniowo-mleczna jest dla małych dzieci miłą odmianą od typowych zup warzywnych z bulionu. Ja uwielbiam tą zupę – jest dla mnie smaczną pamiątką z dzieciństwa;)
Smacznego!