Przepis na lekkie puszyste bezy z 5 białek jaj – tyle białek zostało mi po produkcji pierniczków alpejskich – nic się nie zmarnuje, z niewykorzystanych białek można zrobić bezy.
Bezy to prosty deser, składają się tylko z białek jaj i cukru. Podstawowe proporcje to dodawać dwa razy więcej cukru niż białka – na 1 białko małego jajka (ok.25g) dodajemy 50g białego cukru.
Przepis na lekkie, puszyste bezy z 5 białek jaj (ok. 30 sztuk):
- 5 białek sporych jajek (170g)
- cukier biały – 340g (2 razy więcej niż ważą białka)
- szczypta soli
Nastaw piekarnik na 150°C – grzanie góra dół z termoobiegiem. Sprawdź ile ważą białka. W drugiej misce odważ dwa razy więcej białego cukru. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Gdy piana będzie ubita zacznij powoli, małymi porcjami dodawać cukier i cały czas dalej ubijaj.
Cały cukier powinien się rozpuścić. Otrzymamy lśniącą sztywną pianę, którą następnie przekładamy do szprycy np. z końcówką w kształcie gwiazdki (patrz zdjęcie poniżej). Wyciskamy bezy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyszły mi 2 blaszki bez. Piekarnik nagrzał się do 150°C, wkładamy do niego bezy i zmniejszamy grzanie do 90°C.
Suszymy bezy w 90°C przez 3-4 godziny do momentu aż w środku nie będą się kleić i staną się chrupiące (a nie ciągnące). Moje bezy suszyły się 3 godziny. Średnio z 5 białek wychodzi ok. 30 sztuk bez.
Bezy które nie zostały od razu zjedzone przechowuję w pudełku np. ozdobnym po kupnych ciastkach. Bezy może nie są zdrową przekąską, ale od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić;)