Placki twarogowo-bananowe to świetny pomysł na zdrowe śniadanie dla dzieci. I nie tylko dla dzieci – ja też lubię te placki. Z podanego przepisu wychodzi około 17 placków – wielkości jak widać na zdjęciach.
Przepis na placki twarogowo-bananowe:
- 1,5 banana (190g)
- 5 łyżek białego sera tłustego (90g)
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki (50g)
- 3 łyżki rodzynek (30g)
Zacznij od zalania rodzynek wodą. Gdy rodzynki będą się namaczać, zmiksuj w misce najpierw ser, potem dodaj banany i zmiksuj wszystko razem. Gdy już nie będzie grudek dodaj jajko i ponownie zmiksuj. Następnie dodaj mąkę i zmiksuj lub wymieszaj. Na koniec odcedź rodzynki i dodaj do ciasta.
Możesz smażyć już teraz, albo zrobić tak jak ja (aby placki były słodsze) i zmiksować chwilę ciasto z rodzynkami, tak aby tylko część rodzynek pozostała w większych kawałkach. Gotowe ciasto na placki jest dość gęste.
Rozgrzej patelnię lekko popryskaną/posmarowaną olejem, nałóż łyżką placki -cienką warstwę ciasta, zmniejsz grzanie na średnie i smaż do zrumienienia z obu stron.
Pamiętaj aby przed kolejną porcją placków znów spryskać/posmarować lekko patelnię olejem.
Placki należy przewracać na drugą stronę dopiero gdy bez problemu odchodzą od patelni. Placki są łatwe w smażeniu – łatwo odchodzą od patelni i nie rwą się.