Naciśnij “Enter” aby skoczyć do treści

Placki twarogowo-bananowe

Placki twarogowo-bananowe to świetny pomysł na zdrowe śniadanie dla dzieci. I nie tylko dla dzieci – ja też lubię te placki. Z podanego przepisu wychodzi około 17 placków – wielkości jak widać na zdjęciach.

Przepis na placki twarogowo-bananowe:

  • 1,5 banana (190g)
  • 5 łyżek białego sera tłustego (90g)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki (50g)
  • 3 łyżki rodzynek (30g)

Zacznij od zalania rodzynek wodą. Gdy rodzynki będą się namaczać, zmiksuj w misce najpierw ser, potem dodaj banany i zmiksuj wszystko razem. Gdy już nie będzie grudek dodaj jajko i ponownie zmiksuj. Następnie dodaj mąkę i zmiksuj lub wymieszaj. Na koniec odcedź rodzynki i dodaj do ciasta.

Możesz smażyć już teraz, albo zrobić tak jak ja (aby placki były słodsze) i zmiksować chwilę ciasto z rodzynkami, tak aby tylko część rodzynek pozostała w większych kawałkach. Gotowe ciasto na placki jest dość gęste.

pomysł na śniadanie lub kolację dla dzieci

Rozgrzej patelnię lekko popryskaną/posmarowaną olejem, nałóż łyżką placki -cienką warstwę ciasta, zmniejsz grzanie na średnie i smaż do zrumienienia z obu stron.

Pamiętaj aby przed kolejną porcją placków znów spryskać/posmarować lekko patelnię olejem.

Placki należy przewracać na drugą stronę dopiero gdy bez problemu odchodzą od patelni. Placki są łatwe w smażeniu – łatwo odchodzą od patelni i nie rwą się.

jak zrobić pyszne placuszki twarogowo bananowe

Placki twarogowo-bananowe to u nas częsta pozycja na śniadanie dla dzieciaków – a jeśli zostaną placki to i dla mnie. Choć przyznam że rzadko zostają bo wchodzą moim dzieciom (w wieku 16miesiecy i 3 lata) niezmiernie łatwo i w dużych ilościach; )

Smacznego!

przepis na pyszne placki twarogowo-bananowe

Leave a Reply