Jak zrobić domowe masło orzechowe?
Sporządzenie własnego masła orzechowego jest bardzo proste. Można użyć dowolnych orzechów – każdy rodzaj da trochę inne masło orzechowe. Klasycznym, najbardziej popularnym typem masła orzechowego jest masło z orzechów arachidowych (orzeszki ziemne). Świetnie smakuje na słono. Zachęcam was do eksperymentowania, bowiem nie tylko orzeszki ziemne i laskowe się nadają, można użyć też innych, np. orzechów włoskich. Masło z orzechów włoskich zrobiłam w wersji na słodko – z odrobiną mleka – dla rozluźnienia konsystencji oraz słodzone miodem. Ma konsystencję i w sumie smak też;) podobny do toffi.
Dla rozluźnienia konsystencji maseł orzechowych na słodko dobre jest mleko, zaś jeśli masło ma być w wersji na słono to lepszy będzie dodatek odrobiny oleju.
Przepis na domowe masło orzechowe z orzechów włoskich – na słodko:
- 60g uprażonych orzechów włoskichi
- szczypta soli
- 20g – ok.1 łyżka miodu
- 20ml mleka (mleko 3,2% tłuszczu)
Rozgrzej suchą patelnię. Połam orzechy włoskie na mniejsze kawałki (aby lepiej się uprażyły) i upraż na suchej patelni, co jakiś czas potrząsając aby orzechy równomiernie się uprażyły. Praż orzechy aż zaczną nabierać gdzieniegdzie mocniejszego koloru. Przesyp orzechy np. do odpowiedniego pojemnika do blendowania orzechów na pastę. Blenduj orzechy aż masa zacznie się sklejać.
Dodaj szczyptę soli oraz miód – do smaku, np. łyżkę-20g. Następnie dodaj odrobinę mleka (np. 20ml) aby konsystencja była mniej zbita. Powstanie pasta o wyglądzie i konsystencji toffi. Zdrowa, słodka przekąska, do jedzenia łyżeczką ze słoiczka, lub na kanapki.
Orzechy laskowe i ziemne dają bardziej ziarnistą, suchą pastę, natomiast orzechy włoskie czy nerkowce dają gładsze pasty o ciągnącej się konsystencji (zwłaszcza nerkowce).
Oooo, właśnie się zastanawiałam, które orzechy mogą dać takie bardziej ziarniste masło orzechowe (mam blender braun i wszystko miksuje na masło-masło, co jest generalnie zaletą, ale nie zawsze, a dodawanie pokruszonych orzechów mi się nie sprawdziło). Super przepisy i świetny blog! <3
Dziekuje bardzo:)