Dostałam wielką cukinię z przydomowego ogródka, postanowiłam więc ją nafaszerować. Cukinia wychodzi miękka i bardzo mi smakowała z takim farszem.
Przepis na cukinię faszerowaną:
- cukinia
- 750g mięsa mielonego z indyka
- 150g ryżu do risotto
- 55g żółtego sera – gouda
- puszka pomidorów (ja używam wersji w całości, nie krojonych)
- mała puszka (200g) czarnej fasoli – 120g netto, bez sosu
- duża cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
Cukinia:
Umyj cukinię i przekrój ją wzdłuż, na pół. Wyjmij miąższ ze środka cukinii i włóż do garnka. Nastaw piekarnik na 160 stopni z grzaniem góra – dół. Włóż cukinię do piekarnika. Będzie się piekła 40 min do 1 godziny – tyle ile będzie Ci potrzeba na zrobienie farszu.
Farsz:
Do garnka z miąższem cukinii dodaj puszkę pomidorów i zblenduj. Podsmaż mięso mielone na 1 łyżce oleju i dodaj do dużego garnka. Na tej samej patelni podsmaż/zeszklij cebulę na 1 łyżce oleju i też dodaj do garnka.
Ustaw gotowanie na średnim grzaniu. Następnie dodaj jeszcze puszkę odsączonej czarnej fasoli, 2 łyżki koncentratu i 2 łyżki cukru i ryż do risotto. W miarę potrzeby dodawaj trochę wody (aby ryż miał co wchłaniać).
Dopraw pieprzem, solą, bazylią, oregano i słodką papryką. Gdy trochę wody odparuje i farsz zacznie przywierać, przełóż go z garnka z powrotem na patelnię. Gotuj aż ryż wchłonie wystarczająco wody i zmięknie. Dolewaj wody, w takiej ilości aby ryż cały czas znajdował się w wodzie, a nie tylko gęstym sosie. Gdy ryż zmięknie odparuj nadmiar wody z farszu. Zetrzyj na tarce ser żółty – do miseczki.
Wyjmij cukinię i zmień grzanie piekarnika na opiekanie w temperaturze 200 stopni. Nafaszeruj obie połowy cukinii i posyp z wierzchu startym serem. Opiekaj w piekarniku około 3-5 minut, do rozpuszczenia i zrumienienia sera – tak jak lubisz. Gotową cukinię faszerowaną dzielimy na porcje i możemy zjadać razem ze skórka. Nam ta porcja starczyła na lekki obiad dla 2 dorosłych i 2 małych dzieci na 2 dni (cukinia była ogromna).