Naciśnij “Enter” aby skoczyć do treści

Mydło marsylskie – kolorowe – jak zrobić?

Jeśli pierwszy raz robisz mydło przeczytaj najpierw ten wpis.

Mydło marsylskie z 5% przetłuszczenia, barwione na 3 kolory, o zapachu róży. Klasyczne, bardzo popularne mydło o doskonałym zbilansowaniu piany/czyszczenia i pielęgnacji skóry. Mydło składa się z 72% oliwy (pomace) i 28% oleju babassu. Klasyczne mydło marsylskie ma w składzie olej kokosowy zamiast babassu. Olej babassu pełni tą samą funkcję w mydle co olej kokosowy (czyszczącą i daje pianę) ale jest delikatniejszy dla skóry.

Mydło jest dobre do zabawy w swirle, barwienia na różne kolory ponieważ nie gęstnieje szybko.

Mydło sodowe było robione w dużej drewnianej formie – do krojenia na kostki oraz w 2 foremkach choinkach. Wiem że choinki nie byłyby pewnie Twoim pierwszym wyborem w środku lata ALE jeśli weźmiesz pod uwagę czas dojrzewania mydła to wtedy ma to jak najbardziej sens;) Moim zdaniem każde mydło powinno dojrzewać przynajmniej 3 miesiące. To jest minimum, jeśli mydło trochę dłużej poleży będzie lepsze, delikatniejsze. Wykonanie mydła z myślą o sprezentowaniu go na Święta Bożego Narodzenia jest jak najbardziej wskazane. Mydło które odleżakowało pół roku będzie wspaniałym prezentem dla rodziny i przyjaciół.

przepis na domowe mydło marsylskie pachnące różami

Receptura na mydło marsylskie kolorowe (z 1000g tłuszczy):

  • woda destylowana – 280g
  • wodorotlenek sodu NaOH – 138,15g
  • oliwa z oliwek (pomace) – 72% – 720g
  • olej babassu – 28% – 280g

– Temp.łączenia:  tłuszcz – 38°C ; ług – 38°C

– Wolno gęstnieje (mała zawartość kwasów stearynowego i rycynolowego, dużo oliwy), od wlania ługu, do przełożenia do foremek za pomocą łyżki już dość gęstej masy minęła 1 godzina 10 minut.

– Wyjęte z drewnianej formy i krojone na kostki po 8,5h – 9 kostek + 2 foremki choinki kupione tutaj.

– porcja wystarczyła do wypełnienia ok. 3/4 długości drewnianej formy o wymiarach 33,5cm/9cm/7cm (dł/szer/wys.). Są to wymiary w maksymalnym ustawieniu ścianek, ścianki można regulować np. ustawić połowę czy 3/4 długości formy, wysokość jest liczona do brzegów formy-mydło może oczywiście wystawać ponad formę-być wyższe lub też niższe).

Poniżej znajduje się przepis wygenerowany przez SoapCalc

Wykonanie mydła:

1. Przygotuj miejsce pracy, składniki, foremkę – jeśli jest to forma drewniana to przed skręceniem obłóż ją papierem do pieczenia (lub śniadaniowym);

2.W dużym, wysokim naczyniu misce/zlewce dokładnie odważ na wadze oliwę i olej babassu;

3. Zacznij podgrzewać tłuszcze w kąpieli wodnej tj. wkładamy miskę/zlewkę do dużego garnka z gorącą wodą. Podgrzewamy wodę w garnku aż do rozpuszczenia tłuszczy;

wykładnaie drewnianej formy do mydła marsylskiego

4. Gdy tłuszcze się roztapiają odważ 280g wody demineralizowanej w solidnym szklanym (szkło borokrzemianowe) zaparzaczu lub zlewce;

5. Załóż rękawiczki i odważ 138,15g wodorotlenku sodu NaOH np. w plastikowym kubku/zlewce;

6. Włącz wyciąg/otwórz okna, załóż jeszcze okulary ochronne i ewentualnie maseczkę, włóż szklany zaparzacz/zlewkę z wodą do zlewu lub postaw na płytkach na tarasie i powoli wsyp NaOH aby powstał ług. Pozostaw w przewiewnym miejscu aż do całkowitego rozpuszczenia (możesz zamieszać metalową łyżką – nie zdejmuj rękawiczek!) i ostudzenia do ok.38°C. Tłuszcze też powinny się ochłodzić do podobnej temperatury.

mydło marsylskie kolorowe 5% przetłuszczenia

7. Zmierz termometrem bezdotykowym temperaturę tłuszczy i ługu, powinna być zbliżona i wynosić ok. 38°C. Następnie ostrożnie, lejąc np. po końcówce blendera wlej ług do rozpuszczonych tłuszczy. U mnie temp. łączenia wynosiła: 38°C tłuszcz ; 38°C ług;

8. Wymieszaj masę dokładnie łyżką lub  blenderem – aż stanie się nieprzezroczysta;

przepis na naturalne mydło marsylskie

9. Powstałą w skutek połączenia tłuszczy z ługiem zmydlającą się, już nie przezroczystą masę nazywamy budyniem. Podziel budyń na 3 równe części (lub nieco więcej zielonej jeśli też będziesz robić choinki) . Do każdej części dodaj tyle barwnika/miki aby uzyskać upragniony kolor (powinien być nieco ciemniejszy niż docelowy bo w mydle trochę zblednie). Użyłam barwników w proszku (pigmenty mineralne/miki) z kolorówki. Barwniki to: Blackstar Red (fioletowy), Bordeaux (różowy) oraz zieleń chromowa (zielony-pigment matowy). Zieleń chromową trudniej dokładnie wymieszać za pomocą łyżki-najlepiej zrobić to blenderem. Zawartość 2 buteleczek różanej kompozycji zapachowej Bamera wlej po równo do każdej z mas (robimy to dopiero teraz bo kompozycje zapachowe lub wybrane olejki eteryczne mogą znacznie przyspieszyć gęstnienie masy);

jak zabarwić mydło marsylskie mikami

Jeśli chcesz zrobić choinki z kolorowymi bombkami to potrzebny Ci będzie patyczek drewniany lub plastikowy patyczek do uszu. Za pomocą patyczka można zrobić kolorowe bombki na spodniej stronie foremki. Następnie delikatnie wypełniamy foremkę zieloną masą mydlaną. Foremkę 2xchoinki, 2xbałwanki i 2xmikołaje kupiłam tutaj.

mydło marsylskie choinki jak zrobić

11. Aby powstały kolorowe plamy/chmurki w mydle, musimy przekładać dość gęstą masę (na tyle gęsta aby się nie rozlewała) do formy tworząc linie/pasy wzdłuż formy. Kolory kładziemy na przemian, mogą na siebie zachodzić, zależy jak chcemy aby końcowy wzór wyglądał. 

kolorowe warstwy w mydle marsylskim

Na samym końcu, na wierzchu mydła wykonałam prosty wzór: włożyłam płytko w mydło patyczek do sushi/grilla przy węższym boku formy, następnie rysowałam patyczkiem jakby rozciągnięte literki S prowadząc patyczek wzdłuż wąskiego boku od lewej do prawej potem zakręt i od prawej do lewej i tak wzdłuż całej formy. Mydło przykryj z góry np. przezroczystą folią i odstaw (nie na słońcu) w bezpieczne miejsce. Ja w pośpiechu nie przykryłam mydła i zostawiłam nad nim włączony wyciąg – dlatego trochę mi z wierzchu popękało.

jak zrobićwarstwy w mydle marsylskim

12. Mydło wyjęłam (ręce w rękawiczkach!) z formy i pokroiłam po 8,5h. Mydło kroiłam na krajalnicy przy użyciu zwykłego jak i ozdobnego pofalowanego noża do mydeł. Pokrojone na kostki mydła odstawiamy do dojrzewania w suche miejsce, nie przykrywamy szczelnie i nie owijamy mydeł (aby woda mogła z nich odparowywać) – przechowujemy je w chłodnym, zacienionym miejscu, przykryte tak aby nie osadzał się na nich kurz, ale z dostępem powietrza. Może być to kartonowe pudełko po butach (uchylone jeśli mydło jeszcze dojrzewa, potem można zamknąć), lub plastikowe pudełko z zamkniętą pokrywką, jeśli po bokach ma dziury-uchwyty. Plastikowe pudełko wyłóż papierem do pieczenia, w taki sposób aby papier zakrywał również otwory/uchwyty po bokach – ale nie szczelnie, tylko tak aby się nie zakurzyło w środku. Może to być i łubianka przykryta z wierzchu papierem do pieczenia.

Moje mydła dojrzewają w pudełkach na lodówce (w rogach gdzie górna obudowa się nie nagrzewa od wewnętrznego mechanizmu!), a po co najmniej 3 miesiącach (lub roku – w przypadku oliwkowego) chowam je do zamkniętych pudełek do szafy/komory kanapy.

mydło marsylskie kolorowe jak zrobić naturalne mydło

Mydło marsylskie to świetne, proste mydło, które bardzo dobrze się pieni ale nadal pozostaje delikatne dla skóry. To klasyk i jedno z najlepszych mydeł jakie wykonałam;)

Dodaj komentarz