Receptura na mydło marsylskie kolorowe (z 1000g tłuszczy):
- woda destylowana – 280g
- wodorotlenek sodu NaOH – 138,15g
- oliwa z oliwek (pomace) – 72% – 720g
- olej babassu – 28% – 280g
– Temp.łączenia: tłuszcz – 38°C ; ług – 38°C
– Wolno gęstnieje (mała zawartość kwasów stearynowego i rycynolowego, dużo oliwy), od wlania ługu, do przełożenia do foremek za pomocą łyżki już dość gęstej masy minęła 1 godzina 10 minut.
– Wyjęte z drewnianej formy i krojone na kostki po 8,5h – 9 kostek + 2 foremki choinki kupione tutaj.
– porcja wystarczyła do wypełnienia ok. 3/4 długości drewnianej formy o wymiarach 33,5cm/9cm/7cm (dł/szer/wys.). Są to wymiary w maksymalnym ustawieniu ścianek, ścianki można regulować np. ustawić połowę czy 3/4 długości formy, wysokość jest liczona do brzegów formy-mydło może oczywiście wystawać ponad formę-być wyższe lub też niższe).
Poniżej znajduje się przepis wygenerowany przez SoapCalc.