Jak zrobić zielony szampon do włosów ze spiruliną? Szampon ma w składzie niejonowy detergent – glukozyd kokosowy, a także dodatek łagodzącego d-pantenolu, kwasu mlekowego i trzech olejów. Szampon zaklasyfikowałam do grupy mocno oczyszczających (oczywiście w kategorii szamponów naturalnych). Jest to szampon proteinowy, do stosowania co jakiś czas-np. co 1-2 tygodnie, gdy włosy wymagają mocniejszego oczyszczenia i odbudowy w postaci zastrzyku protein.
Po umyciu włosów szamponami na bazie niejonowych detergentów (glukozyd kokosowy/decylowy) polecam używać odżywkę do włosów. Po umyciu włosów szamponem włosy się plączą. Jeśli chcesz zrobić szampon który jest łagodniejszy i nie plącze włosów (nie wymaga użycia odżywki aby je rozczesać) wyszukaj przepis z detergentem SCI (Sodium Cocoyl Isethionate).
Uwaga! Detergenty niejonowe: glukozyd kokosowy czy decylowy mają zasadowe pH. Aby szampon nadawał się do użycia należy zmienić jego pH na odpowiednie do skóry głowy czyli lekko kwaśne. pH możemy obniżyć za pomocą np. soku z cytryny, aloesu, kwaśnych hydrolatów, kwasku cytrynowego (nie polecam bo niektórych uczula) lub kwasu mlekowego. Ja preferuję kwas mlekowy-już kilka jego kropel bardzo obniża pH-nie trzeba go dużo dodawać, należy jednak starannie odmierzyć wagą jubilerską lub licząc krople. W przepisach podaję dokładną ilość kwasu mlekowego stosowną do każdego przepisu. Jeśli zmienisz ilość składników mających wpływ na pH (np. hydrolaty) musisz sam dobrać odpowiednią ilość kwasu mlekowego – mierząc papierkami lakmusowymi pH szamponu.
Jeśli nie wiesz jakie składniki służą Twoim włosom, jakie oleje są dla nich najlepsze, co to są proteiny i równowaga PEH, przeczytaj najpierw ten wpis.