Masło shea – ma działanie natłuszczające, nawilżające, dzięki niemu skóra jest gładka i miękka, chroni przed wiatrem i słońcem, przyspiesza gojenie ran, podrażnień czy poparzeń słonecznych. Zawiera prowitaminę A, witaminę E oraz przeciwutleniacze. W zależności od kraju pochodzenia różnią się kolorem (od białego po żółtawy), konsystencją (ogólnie dość miękkie masło) i zapachem. Odmiana Nilotica jest uważana za najbardziej smarowną, miękką, ale nie jest to regułą.
Olej ze słodkich migdałów – uniwersalny olej, dobry do każdego typu skóry, dobrze się wchłania, nawilża, łagodzi podrażnienia, zapobiega rozstępom. Zawiera witaminy: A, B1, B2, B6, D i E. Polecany dla dzieci. Podgrzewać tylko do 70 stopni!
Olej kokosowy – ma właściwości nawilżające, łagodzące podrażnienia i ujędrnia skórę. Zawiera m.in. kwas laurynowy który ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Zostawia na skórze tłusty film. Dość „ciężki” olej. Piękny kokosowy zapach – dużo bardziej intensywny niż wiórków lub mąki kokosowej.
Wosk pszczeli – zawiera witaminy, mikroelementy, uelastycznia i zmiękcza skórę.
Herbata Matcha – zielony proszek – bogata w antyoksydanty, wygładza, wyrównuje koloryt skóry, ma działanie antybakteryjne, oczyszczające, zamyka pory, polecana do skóry trądzikowej.