Jałowcowy krem do twarzy to przepis który świetnie sprawdzi się do wykonania kremu pod choinkę, na prezent – jedna uniwersalna receptura i kilka obdarowanych osób. W składzie kremu dla każdego coś miłego – krem ma działanie nawilżające, przeciwzapalne, łagodzące, regenerujące, uelastycznia i wygładza skórę, chroni przed działaniem wolnych rodników i reguluje wydzielanie sebum. Pod koniec wpisu znajdziesz szczegółowy opis działania poszczególnych składników kremu.
Ten krem do twarzy to emulsja typu o/w (olej w wodzie) wykonana na emulgatorze Olivem 1000.
Jeśli pierwszy raz robisz krem z fazą wodną – emulsję olej w wodzie – przeczytaj najpierw wpis dotyczący wykonania emulsji o/w krok po kroku.
Receptura na uniwersalny jałowcowy krem do twarzy – emulsja o/w (200g ; 4-5 słoiczków):
Faza olejowa:
- olej z jojoba (1%) – 2g
- olej z pestek śliwki (1%) – 2g
- olej z nasion herbaty (2%) – 4g
- olej słonecznikowy (7%) – 14g
- masło shea Nilotica (3%) – 6g
- emulgator – Olivem 1000: [Cetearyl Olivate, Sorbitan Olivate] (8%) – 16g
Faza wodna:
- d-pantenol (3%) – 6g
- mleczko pszczele (2%) – 4g
- wyciąg 10-krotny z aloesu (1%) – 2g
- hydrolat jałowcowy (62,4%) – 124,8g
- hydrolat rumiankowy (9%) – 18g
3 faza:
- konserwant DHA BA [Dehydroacetic Acid, Benzyl Alcohol] (0,6%) – 1,2g
- opcjonalnie kilka kropel olejków eterycznych
Używam tylko nierafinowanych maseł i olei, ponieważ nie zostały one poddane dodatkowemu oczyszczaniu – a zatem zachowały swój naturalny kolor, zapach jak i substancje czynne – takie jak wolne kwasy tłuszczowe i witaminy. Składniki kremu możesz kupić w sklepie z surowcami kosmetycznymi np. Ecospa czy ZróbSobieKrem.
Najpierw zagotuj wodę w czajniku i wyparz wszystkie przedmioty których będziesz używać – czyli: ze 3 łyżki stołowe, dwie szklane bagietki (jeśli masz), słoiczki na gotowy wyrób, końcówkę miksera/blendera, której użyjesz oraz dwie szklane zlewki (lub miseczki). Odstaw przedmioty do wyschnięcia.
Następnie odważ poszczególne składniki fazy wodnej w pierwszej zlewce (miseczce) i składniki fazy olejowej w drugiej zlewce (miseczce).
Przygotuj kąpiel wodną czyli – zagotuj wodę i wlej ją do garnka. Wstaw do gorącej kąpieli zlewkę z fazą olejową i mieszaj aż do rozpuszczenia wszystkich składników.
Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą i temperatura mieszanki osiągnie ok.70 stopni (przy niższej temperaturze emulgator przy przelewaniu będzie zastygał/osadzał się na ściankach naczynia). Włóż zlewkę z fazą wodną i odczekaj aż się ogrzeje, następnie możesz zacząć miksować fazę wodną i dolewać do niej powoli i małymi porcjami fazę olejową. To ważne – w kremach, emulsjach o/w olej w wodzie – olej dodajemy do wody! Włóż końcówkę miksera do fazy wodnej i zacznij miksować – jednocześnie małymi porcjami dodawaj po trochu fazy olejowej – niech obie zlewki nadal będą w garnku z gorącą wodą. Zapobiegnie to tężeniu fazy olejowej, zanim ją całą dodasz.
Gdy już przelejesz całą fazę olejową do wodnej, wyjmij zlewkę z mieszanką z garnka i miksuj dalej. Teraz, mieszanka będzie szybciej stygła i krem zgęstnieje. Gdy po chwili mieszanka przestygnie (do temperatury pokojowej) przestań miksować i dodaj 3 fazę czyli konserwant i olejki eteryczne oraz chwilę zmiksuj. Gotowy krem, najlepiej żeby chwilę odpoczął, potem lekko go zamieszaj i przełóż do słoiczków. Z podanych proporcji – 200g, wyszło mi 5 słoiczków kremu (5x50ml).
Olej jojoba – Ma właściwości zmiękczające, nawilżające, zapobiega wysuszaniu skóry, reguluje wydzielanie sebum, zwęża pory, łagodzi stany zapalne, regeneruje skórę. Ma długi okres przydatności. Może być podgrzewany do bardzo wysokich temperatur (300 stopni). W lodówce tężeje. Dodawany do produktów – przedłuża ich trwałość, dobry nośnik dla perfum. Zawiera witaminy A, E i F. Jest “lekkim” olejem.
Olej z pestek śliwki – łatwo wnika w skórę, nie pozostawia tłustej warstwy, ma właściwości przeciw utleniające, nawilżające i ujędrniające. Do skóry dojrzałej, wrażliwej, suchej. Zapach migdałowo-marcepanowy. Podgrzewać tylko do 70 stopni!
Olej z nasion herbaty – jest bardzo lekkim olejem, łatwo i szybko się wchłania, chroni przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników, chroni przed promieniowaniem UV, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, działanie anty-aging.
Olej słonecznikowy – dobrze się wchłania, nawilża, zmiękcza i wygładza skórę. Zawiera witaminę D, E i prowitaminę A. Działa przeciwzapalnie, normalizująco oraz zmniejsza działanie wolnych rodników. Nadaje się do każdego typu skóry. “Lekki” olej – dobry do kremów do twarzy na dzień.
Masło shea – ma działanie natłuszczające, nawilżające, dzięki niemu skóra jest gładka i miękka, chroni przed wiatrem i słońcem, przyspiesza gojenie ran, podrażnień czy poparzeń słonecznych, łagodzi, wygładza, uelastycznia, stymuluje krążenie krwi, ma działanie przeciwzapalne. Zawiera prowitaminę A, witaminę E oraz przeciwutleniacze. W zależności od kraju pochodzenia różni się kolorem (od białego po żółtawy), konsystencją (ogólnie dość miękkie masło) i zapachem. Odmiana Nilotica jest uważana za najbardziej smarowną, miękką, ale nie jest to regułą.
Mleczko pszczele – (w glicerynie) regeneruje, wspomaga gojenie, redukuje podrażnienia, nawilża, wygładza, jest dobrym przeciwutleniaczem, zawiera witaminy: B2 (ryboflawina), B5 (kwas pantotemowy), B6 (pirydoksyna), B9 (kwas foliowy), C, H (biotyna). Rozpuszczalne w wodzie. Do 5%.
75% D-Pantenol – w roztworze wodnym. Jest prowitaminą B5, ma działanie łagodzące i nawilżające skórę. Osłabia zaczerwienienia i łuszczenie się skóry. Rozpuszczalny w wodzie. 1-5%.
Ekstrakt z aloesu – ma działanie ściągające, utrzymujące wilgoć, odkażające, wygładza, ujędrnia, łagodzi podrażnienia i regeneruje skórę. (10-krotny do 10%) Dodawać do wody.
Hydrolat rumiankowy – ma działanie przeciwzapalne, łagodzące, nawilżające.
Hydrolat jałowcowy z jagód – działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwtrądzikowo, pobudza krążenie. Polecany do pielęgnacji cery tłustej, mieszanej skłonnej do wyprysków i podrażnień.