Naciśnij “Enter” aby skoczyć do treści

Orientalny krem do twarzy na noc

Receptura na orientalny krem do twarzy na noc (emulsja o/w), z masłem shea, olejem makadamia, olejem jojoba, olejem arganowym i hydrolatem lawendowym. Jest to średnio treściwy krem, ja używałam go raczej na noc (choć to bardziej kwestia tego że tak założyłam zanim go zrobiłam, niż dlatego że jest np.bardzo tłusty), ale dla cery przesuszonej może okazać się idealny i na dzień.

Jeśli pierwszy raz robisz krem z fazą wodną – emulsję olej w wodzie – przeczytaj najpierw wpis dotyczący wykonania emulsji o/w krok po kroku.

Receptura na orientalny krem do twarzy na noc – emulsja o/w (60g):

Faza olejowa:

  • masło shea   (10%) – 6g
  • olej makadamia   (4%) – 2,4g
  • olej jojoba   (3%) – 1,8g
  • olej arganowy   (1%) – 0,6g
  • emulgator – Biobaza emulgująca:  [Glyceryl Stearate, Cetearyl Alcohol, Sodium Stearoyl Lactylate]  (7%) – 4,2g

Faza wodna:

  • hydrolat lawendowy    (70%) – 42g
  • gliceryna roślinna   (4%) – 2,4g

3 faza:

  • konserwant    (1%) 0,6g – Eco konserwant płynny z Ecospa [Benzyl Alcohol, Salicylic Acid, Glycerine, Sorbic Acid]
  • olejki eteryczne: kilka-kilkanaście kropel mieszanki olejków: geraniowego, ylang ylang, paczulowego i miętowego.
jak zrobić orientalny krem do twarzy na noc

Ja używam tylko nierafinowanych maseł i olei, ponieważ nie zostały one poddane dodatkowemu oczyszczaniu – a zatem zachowały swój naturalny kolor, zapach jak i substancje czynne – takie jak wolne kwasy tłuszczowe i witaminy. Składniki kremu możesz kupić w sklepie z surowcami kosmetycznymi np. Ecospa czy ZróbSobieKrem.

Najpierw zagotuj wodę w czajniku i wyparz wszystkie przedmioty których będziesz używać – czyli: ze 3 łyżki stołowe, dwie szklane bagietki (jeśli masz), słoiczek na gotowy wyrób, końcówkę miksera/blendera, której użyjesz oraz dwie szklane zlewki (lub miseczki). Odstaw przedmioty do wyschnięcia. 

Następnie odważ poszczególne składniki fazy olejowej w pierwszej zlewce (miseczce) i składniki fazy wodnej w drugiej zlewce (miseczce).

Przygotuj kąpiel wodną czyli – zagotuj wodę i wlej ją do garnka. Wstaw do gorącej kąpieli obie zlewki (miseczki)  i mieszaj fazę olejową aż do rozpuszczenia wszystkich składników.

Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą i temperatura wody w garnku osiągnie około 80 stopni (tyle wymaga biobaza emulgująca – przy niższej temperaturze będzie się bardzo osadzać na ściankach naczynia podczas przelewania) możesz zacząć miksować fazę wodną i dolewać do niej powoli i małymi porcjami fazę olejową. To ważne – w kremach, emulsjach o/w olej w wodzie – olej dodajemy do wody! Włóż końcówkę miksera do fazy wodnej i zacznij miksować – jednocześnie małymi porcjami dodawaj po trochu fazy olejowej – niech obie zlewki nadal będą w garnku z gorącą wodą. Zapobiegnie to tężeniu fazy olejowej, zanim ją całą dodasz.

Gdy już przelejesz całą fazę olejową do wodnej, wyjmij zlewkę z mieszanką z garnka i miksuj dalej. Teraz, mieszanka będzie szybciej stygła i krem zgęstnieje. Gdy po chwili mieszanka przestygnie (do temperatury pokojowej) przestań miksować i dodaj 3 fazę czyli konserwant i olejki eteryczne oraz chwilę zmiksuj. Gotowy krem, najlepiej żeby chwilę odpoczął, potem lekko go zamieszaj i przełóż do słoiczka.

jak zrobić krem na noc emulsję olej w wodzie

Masło shea – ma działanie natłuszczające, nawilżające, dzięki niemu skóra jest gładka i miękka, chroni przed wiatrem i słońcem, przyspiesza gojenie ran, podrażnień czy poparzeń słonecznych. Zawiera prowitaminę A, witaminę E oraz przeciwutleniacze. W zależności od kraju pochodzenia różnią się kolorem (od białego po żółtawy), konsystencją (ogólnie dość miękkie masło) i zapachem. Odmiana Nilotica jest uważana za najbardziej smarowną, miękką, ale nie jest to regułą.

Olej jojoba – Ma właściwości zmiękczające, nawilżające, zapobiega wysuszaniu skóry, reguluje wydzielanie sebum, łagodzi stany zapalne. Ma długi okres przydatności. Może być podgrzewany do bardzo wysokich temperatur (300 stopni). W lodówce tężeje. Dodawany do produktów – przedłuża ich trwałość, dobry nośnik dla perfum. Zawiera witaminy A, E i F. Jest „lekkim” olejem.

Olej arganowy – ujędrnia, wygładza, odkaża, przeciwdziała starzeniu się skóry, działa przeciwzapalnie, ochrania przed działaniem promini UV, ma działanie antyoksydacyjne. Zawiera dużo witaminy E.

Olej makadamia – nawilża, ujędrnia, regeneruje, odżywia i wygładza skórę, opóźnia procesy starzenia się skóry, pomaga zwalczać cellulit, zmniejsza przebarwienia i przyspiesza gojenie ran. Jest odpowiedni do wszystkich typów skóry. Zawiera dużo witaminy A, B i E.

Hydrolat lawendowy – ma działanie antyseptyczne, ściągające, reguluje wydzielanie sebum, wspomaga gojenie, ma właściwości antyoksydacyjne.

2 komentarze

  1. marta
    marta 5 czerwca 2020

    a czy można dodac inne oleje? czy znienia się wtedy proporcje?

    • Zielony Słoiczek
      Zielony Słoiczek 6 czerwca 2020

      Oleje można zamienić na takie jakie się preferuje, w tym przepisie jest ich 8% plus jeszcze masło shea 10%. Sam przepis też można modyfikować. Tutaj sumarycznie tłuszczy jest 18%, jest to propozycja na noc bo jest sporo masła, a lekkim olejem jest tylko jojoba. Można zamienić oleje na lekkie, dać mniej masła shea (3%-6%) i wyjdzie lekki krem na dzień. Do tego emulgatora (biobaza) daję sumarycznie tłuszczy 13%-25% (lekkie kremy raczej do 15%). Na stronie jest kilka przepisów z emulgatorem biobaza jak i z jeszcze bardziej popularnym emulgatorem Olivem. Inne przepisy na kremy znajdziesz klikając w tag (kafelek) “emulsja o/w” lub “krem do twarzy” pod koniec wpisu (pod zdjęciami z “podobnymi wpisami”), przepis na tym konkretnym emulgatorze znajdziesz klikając tag “emulgator Biobaza”. Podsumowując jeśli chcesz tylko podmienić oleje na inne to nic się nie zmieni w przepisie (sumarycznie 18% tłuszczy), jeśli zaś chcesz zrobić lżejszy lub jeszcze bardziej intensywny/troszkę bardziej tłusty krem zmieniając sumaryczną ilość tłuszczy to pamiętaj aby zmienić też proporcjonalnie ilość wody/hydrolatu lub dodać inny składnik rozpuszczalny w wodzie. Jeśli krem będzie lżejszy np. 13% tłuszczy to brakujące 5% dodajemy po stronie fazy wodnej np. 75% hydrolatu lawendowego , lub zamiast dawać więcej hydrolatu to dodajemy 5% innego składnika (np. retinol płynny, D-Pantenol itp.). Jeśli chcesz zrobić bardziej tłusty krem to na odwrót-dodajemy tłuszcze więc zmniejszamy ilość wody/hydrolatu o tyle ile dodaliśmy tłuszczy;) Życzę miłego kręcenia!

Dodaj komentarz