Naciśnij “Enter” aby skoczyć do treści

Wiśniowe mydło kokos shea – przepis

Jeśli pierwszy raz robisz mydło przeczytaj najpierw ten wpis.

Wiśniowe mydło ze zmydlonego oleju kokosowego i masła shea, z dużym przetłuszczeniem (20%), o zapachu „wiśni pestkowej”. Mydło składa się z 70% oleju kokosowego i 30% masła shea. Mydło dobrze się pieni, powstaje dużo piany o sporych bąblach. Mydło pieni się podobnie do mydła 100% kokosowego (z 35% sf) – pieni się troszkę mniej niż kokosowe.

Mydło sodowe było robione w dużej drewnianej formie – do krojenia na kostki. Z podanych proporcji wyszło mi 7 kostek. Z wierzchu mydło ozdobione srebrną, bardzo skrzącą (niczym brokat) miką.

jak zrobić wiśniowe mydło z oleju kokosowego i masła shea

Receptura na wiśniowe mydło kokos-shea (z 500g tłuszczy):

  • woda destylowana – 200g
  • wodorotlenek sodu NaOH – 66,62g
  • olej kokosowy – 70% – 350g
  • masło shea – 30% – 150g

– Temp.łączenia:  tłuszcze – 47°C ; ług – 48°C

– Umiarkowane tempo gęstnienia, od wlania ługu, do przełożenia do foremki minęło 35 minut.

– Wyjęte z drewnianej formy i krojone na kostki po 7,5h – 7 kostek

– porcja wystarczyła do wypełnienia niecałej połowy długości drewnianej formy o wymiarach 33,5cm/9cm/7cm (dł/szer/wys.). Są to wymiary w maksymalnym ustawieniu ścianek, ścianki można regulować np. ustawić połowę czy 3/4 długości formy, wysokość jest liczona do brzegów formy-mydło może oczywiście wystawać ponad formę-być wyższe lub też niższe).

Poniżej znajduje się przepis wygenerowany przez SoapCalc. 

przepis na wiśniowe mydło z 20% sf

Wykonanie mydła:

1. Przygotuj miejsce pracy, składniki, foremkę – jeśli jest to forma drewniana to przed skręceniem obłóż ją papierem do pieczenia (lub śniadaniowym);

2.W dużym, wysokim naczyniu misce/zlewce dokładnie odważ na wadze olej kokosowy i masło shea;

3. Zacznij podgrzewać tłuszcze w kąpieli wodnej tj. wkładamy miskę/zlewkę do dużego garnka z gorącą wodą. Podgrzewamy wodę w garnku aż do rozpuszczenia tłuszczy;

mydło kokos shea z dużym przetłuszczeniem

4. Gdy tłuszcze się roztapiają odważ 200g wody demineralizowanej w solidnym szklanym (szkło borokrzemianowe) zaparzaczu lub zlewce;

5. Załóż rękawiczki i odważ 66,62g wodorotlenku sodu NaOH np. w plastikowym kubku/zlewce;

6. Włącz wyciąg/otwórz okna, załóż jeszcze okulary ochronne i ewentualnie maseczkę, włóż szklany zaparzacz/zlewkę z wodą do zlewu lub postaw na płytkach na tarasie i powoli wsyp NaOH aby powstał ług. Pozostaw w przewiewnym miejscu aż do całkowitego rozpuszczenia (możesz zamieszać metalową łyżką – nie zdejmuj rękawiczek!) i ostudzenia np. do ok.35-45°C. Tłuszcze też powinny się ochłodzić do podobnej temperatury.

mydło z 20% super fat

7. Zmierz termometrem bezdotykowym temperaturę tłuszczy i ługu, powinna być zbliżona i wynosić np. ok. 35-45°C. Następnie ostrożnie, lejąc np. po końcówce blendera wlej ług do rozpuszczonych tłuszczy. U mnie temp. łączenia wynosiła: 47°C tłuszcz ; 48°C ług;

8. Wymieszaj masę dokładnie łyżką lub (kilka bzyknięć) blenderem – aż stanie się nieprzezroczysta;

wiśniowe mydło z 20% sf

9. Powstałą w skutek połączenia tłuszczy z ługiem zmydlającą się, już nie przezroczystą masę nazywamy budyniem. Do budyniu wsyp tyle barwnika/miki aby uzyskać upragniony kolor (powinien być nieco ciemniejszy niż docelowy bo w mydle trochę zblednie). Użyłam barwnika w proszku (mika) Charming Cherry (ciemny czerwony / wiśniowy) – z Kolorówki). Dokładnie wymieszałam barwnik po czym dodałam zawartość 1 małej buteleczki  kompozycji zapachowej “wiśnia pestkowa” od Bamera. Zapach dodajemy pod koniec ponieważ kompozycje zapachowe lub wybrane olejki eteryczne mogą znacznie przyspieszyć gęstnienie masy;

wiśniowe mydło kokos shea

10. Na mydle wykonałam wzorki (paski/rowki) za pomocą widelka. Mydło posypałam z wierzchu błyszczącą, srebrną miką – Snowflakes (też z Kolorówki)

11. Mydło przykryj z góry np. przezroczystą folią i odstaw (nie na słońcu) w bezpieczne miejsce. 

12. Mydło wyjęłam (ręce w rękawiczkach!) z formy i pokroiłam po 7,5h. Mydło kroiłam przy użyciu zwykłego noża.

wiśniowe mydło z 20% przetłuszczenia

Pokrojone na kostki mydła odstawiamy do dojrzewania w suche miejsce, nie przykrywamy szczelnie i nie owijamy mydeł (aby woda mogła z nich odparowywać) – przechowujemy je w chłodnym, zacienionym miejscu, przykryte tak aby nie osadzał się na nich kurz, ale z dostępem powietrza. Może być to kartonowe pudełko po butach (uchylone jeśli mydło jeszcze dojrzewa, potem można zamknąć), lub plastikowe pudełko z zamkniętą pokrywką, jeśli po bokach ma dziury-uchwyty. Plastikowe pudełko wyłóż papierem do pieczenia, w taki sposób aby papier zakrywał również otwory/uchwyty po bokach – ale nie szczelnie, tylko tak aby się nie zakurzyło w środku. Może to być i łubianka przykryta z wierzchu papierem do pieczenia.

Moje mydła dojrzewają na półce, a po co najmniej 3 miesiącach  chowam je do zamkniętych pudełek do szafy/komory kanapy.

kokos shea mydło z 20% przetłuszczenia

Jeśli podoba Ci się mój blog – możesz postawić mi wirtualną kawę;)

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Leave a Reply