Jeśli pierwszy raz robisz mydło przeczytaj najpierw ten wpis.
Przedstawiam wam recepturę 100% oliwkowe mydło potasowe – czyli miękkie, do przechowywania w słoiczkach. Mydło robiłam zarówno na oliwie extra virgin jak i tańszej oliwie z wytłoczyn – pomace. Jest to świetne mydło do rozwadniania na mydło w płynie do mycia rąk.
Klasycznie mydła potasowe robi się “na ciepło” co wymaga kilku godzin “gotowania” w wolnowarze lub zwykłym garnku – ale cały czas trzeba mydła pilnować aby nie przywarło i miało odpowiednią ilość wody, należy je często mieszać.
Ja wolę zrobić takie mydło “na zimno”. Aby się to udało należy przyspieszyć zmydlanie poprzez:
- łączenie ługu z tłuszczami zanim ostygną (w wysokiej temperaturze),
- odpowiednia ilość wody w składzie (nie za dużo) tak aby parametr “lye concentration” wynosił ok. 40 – 45% (nigdy nie więcej niż 50%-najlepiej nieco mniej-aby cały wodorotlenek się rozpuścił!),
- odpowiedni skład mydła-zawierający tłuszcze szybko się zmydlające (olej kokosowy, babassu, rycynowy) oraz
- mydło ma małe przetłuszczenie (im większe tym wolniej powstaje mydło) np. 1-2% lub 0%.
Receptura na mydło potasowe 100% oliwkowe z oliwy extra VIRGIN (do mycia rąk – 3% przetłuszczenia), 100g:
- woda destylowana – 22g
- wodorotlenek potasu KOH (90%pure) – 20,48g
- oliwa z oliwek extra virgin – 100% – 100g
- Temperatura łączenia: tłuszcze – 59°C ; ług – 62°C.
- Wymieszałam i zostawiłam na noc, po 24h nadal może być w fazie „gęstego budyniu” o wysokim ph. Mydło jest gotowe do przełożenia do słoiczka po ok. 36h, kiedy to ph spada do 9.
Receptura na mydło potasowe 100% oliwkowe z oliwy POMACE (do mycia rąk – 3% przetłuszczenia), 100g:
- woda destylowana – 22g
- wodorotlenek potasu KOH (90%pure) – 20,48g
- oliwa z oliwek extra virgin – 100% – 100g
- Temperatura łączenia: tłuszcze – 62°C ; ług – 62°C.
- Wymieszałam i zostawiłam na noc. Mydło jest gotowe do przełożenia do słoiczka po ok. 24h, kiedy to ph spada do 8.
Mydło potasowe 100% oliwkowe z oliwy extra virgin jest jaśniejsze i bez zapachu. Mydło potasowe 100% oliwkowe z oliwy typu pomace (z wytłoczyn) jest ciemniejsze oraz ma ładny, delikatny zapach oliwek. Mydło na oliwie pomace powstaje/zmydla się szybciej niż to na oliwie extra virgin. Z tych względów wolę mydło na oliwie pomace. Oliwa typu pomace jest tańsza co jest dodatkowym plusem. Do spożycia bardziej ceniona jest oliwa virgin, jednak w mydle fajniejsza jest oliwa pomace, która jest nieco cięższa bo z wytłoczyn, z kolejnego wyciskania.
Poniżej znajdują się przepisy wygenerowane przez SoapCalc. Po lewej mydło oliwkowe z oliwy extra virgin. Po prawej zaś mydło oliwkowe z oliwy pomace (z wytłoczyn).
Wykonanie mydła:
1. Przygotuj miejsce pracy, składniki, umyj słoiczek;
2. Odważ wodę demineralizowaną w solidnym szklanym (szkło borokrzemianowe) zaparzaczu lub zlewce;
3. Załóż rękawiczki i odważ wodorotlenek potasu KOH np. w plastikowym kubku/zlewce;
4. W dużym, wysokim naczyniu misce/zlewce dokładnie odważ na wadze wybrany rodzaj oliwy. Podgrzej oliwę w kąpieli wodnej do 55-60 stopni;
6. Włącz wyciąg/otwórz okna, załóż jeszcze okulary ochronne i ewentualnie maseczkę, włóż szklany zaparzacz/zlewkę z wodą do zlewu lub postaw na płytkach na tarasie i powoli wsyp KOH aby powstał ług. Pozostaw w przewiewnym miejscu aż do całkowitego rozpuszczenia. Najlepiej zamieszać metalową łyżką aby szybciej się rozpuściło i temperatura nie spadła za bardzo.
7. Zmierz termometrem bezdotykowym temperaturę tłuszczy i ługu, powinna być zbliżona i jak najwyższa (aby szybciej doszło do zmydlania). Następnie ostrożnie, lejąc np. po końcówce blendera/długiej łyżki wlej ług do rozpuszczonych tłuszczy. U mnie temp. łączenia wynosiła: 59-62°C tłuszcze ; 62°C ług.
Najpierw mieszanka robi się nieprzezroczysta i nieco ciemnieje, mieszaj ją np. co pół-godziny aż powstanie bardziej kremowy, nieprzezroczysty „budyń” (do ok.2-3h). Oliwa pomace będzie „zmydlać się” szybciej. W przypadku mydła na oliwie pomace zaobserwowałam fazę żelową (mydło robi się na pewien czas przezroczyste).
Najpierw „budyń” jest luźny, potem robi się coraz gęstszy, a na końcu struktura mieszanki jest nie gładka lecz „strzępiasta” – to już jest gotowe mydło, które można przełożyć do słoiczka (ale może mieć jeszcze wysokie ph).
Gotowe mydło przekładamy do słoiczka, zamykamy/zakręcamy i odkładamy na kilka dni lub tygodni aby złagodniało. Pamiętaj o tym aby podpisać słoiczek, lub zrobić etykietę, aby pamiętać jakie mydło jest w środku.
W zamkniętym słoiczku mydło może się trochę „wypacać”, zrobi się też nieco luźniejsze i bardziej klarowne/przezroczyste. Jest wtedy idealne do rozwadniania na oliwkowy płyn do mycia rąk.
Rozwadnianie mydła potasowego 100% oliwkowego:
Mydło oliwkowe najczęściej rozwadniam w proporcjach około 1:4 czyli np. 35g mydła i 140-160g wody. Dodaję 4 razy więcej wody niż mydła. Ta przykładowa ilość mieści się w przeciętnym dozowniku do mydła – zdjęcie obok.
Można dodać mniej wody, jeśli woli się gęstszą konsystencję. Podane proporcje to rzadkie, płynne mydło. Z dozownika z pompką tryska silnym strumieniem – łapię go albo w naczynie, albo na zmywak trzymając go raczej pionowo niż poziomo;) Rzadsze mydło lepiej (szybciej) się pieni więc wolę taką rzadką konsystencję.
Można oczywiście wykonać gęstszy płyn, który będzie normalnie wypływał z dozownika-czyli w dół, jak żel, a nie tryskał poziomo jak woda;)
Mydło potasowe 100% oliwkowe jest świetne do rozwadniania na mydło w płynie do mycia rąk. 3% przetłuszczenia jest wystarczające. Mydło dość dobrze się pieni, choć piany nie ma za wiele, co jest typowe dla mydła oliwkowego. Mydło oliwkowe dobrze myje ręce i nie przesusza ich tak jak mydła z dodatkiem oleju kokosowego.