Naciśnij “Enter” aby skoczyć do treści

Bławatkowy krem do twarzy z masła shea

Receptura na bławatkowy krem do twarzy z masła shea jest bardzo prosta. Jest to krem typu emulsja o/w, olej w wodzie. W składzie jest tylko masło shea i hydrolat bławatkowy. Szybko wchłaniający się krem dla wielbicieli masła shea – i tylko i jedynie masła shea, bo nie ma tu żadnych olei. 

Jeśli pierwszy raz robisz krem z fazą wodną – emulsję olej w wodzie – przeczytaj najpierw wpis dotyczący wykonania emulsji o/w krok po kroku.

Receptura na bławatkowy krem do twarzy z masła shea (50g):

Faza olejowa:

  • masło shea   (25%) – 12,5g
  • emulgator – Biobaza emulgująca:  [Glyceryl Stearate, Cetearyl Alcohol, Sodium Stearoyl Lactylate]  (10%) – 5g

Faza wodna:

  • hydrolat bławatkowy    (60%) – 30g
  • gliceryna roślinna   (4%) – 2g

3 faza:

  • konserwant    (1%) 0,5g – Eco konserwant płynny z Ecospa [Benzyl Alcohol, Salicylic Acid, Glycerine, Sorbic Acid]
  • olejki eteryczne: np. lawendowy
bławatkowy krem do twarzy z masłem shea

Używam tylko nierafinowanych maseł i olei, ponieważ nie zostały one poddane dodatkowemu oczyszczaniu – a zatem zachowały swój naturalny kolor, zapach jak i substancje czynne – takie jak wolne kwasy tłuszczowe i witaminy. Składniki kremu możesz kupić w sklepie z surowcami kosmetycznymi np. Ecospa czy ZróbSobieKrem.

Najpierw zagotuj wodę w czajniku i wyparz wszystkie przedmioty których będziesz używać – czyli: ze 3 łyżki stołowe, dwie szklane bagietki (jeśli masz), słoiczek na gotowy wyrób (50ml), końcówkę miksera/blendera, której użyjesz oraz dwie szklane zlewki (lub miseczki). Odstaw przedmioty do wyschnięcia. 

Następnie odważ masło shea i emulgator w pierwszej zlewce (miseczce) i składniki fazy wodnej (hydrolat i glicerynę) w drugiej zlewce (miseczce).

jak zrobić emulsję olej w wodzie
jak zrobić krem do twarzy

Przygotuj kąpiel wodną czyli – zagotuj wodę i wlej ją do garnka. Wstaw do gorącej kąpieli obie zlewki (miseczki)  i mieszaj fazę olejową aż do rozpuszczenia wszystkich składników.

jak zrobić krem do twarzy
jak zrobić krem do twarzy z masłem shea

Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą i temperatura wody w garnku osiągnie około 80 stopni (tyle wymaga biobaza emulgująca – przy niższej temperaturze będzie się bardzo osadzać na ściankach naczynia podczas przelewania) możesz zacząć miksować fazę wodną i dolewać do niej powoli i małymi porcjami fazę olejową. To ważne – w kremach, emulsjach o/w olej w wodzie – olej dodajemy do wody! Włóż końcówkę miksera do fazy wodnej i zacznij miksować – jednocześnie małymi porcjami dodawaj po trochu fazy olejowej – niech obie zlewki nadal będą w garnku z gorącą wodą. Zapobiegnie to tężeniu fazy olejowej, zanim ją całą dodasz.

Gdy już przelejesz całą fazę olejową do wodnej, wyjmij zlewkę z mieszanką z garnka i miksuj dalej. Teraz, mieszanka będzie szybciej stygła i krem zgęstnieje. Gdy po chwili mieszanka przestygnie (do temperatury pokojowej) przestań miksować i dodaj 3 fazę czyli konserwant i olejek eteryczny oraz chwilę zmiksuj. Gotowy krem, najlepiej żeby chwilę odpoczął, potem lekko go zamieszaj i przełóż do słoiczka.

bławatkowy krem z masła shea

Masło shea – ma działanie natłuszczające, nawilżające, dzięki niemu skóra jest gładka i miękka, chroni przed wiatrem i słońcem, przyspiesza gojenie ran, podrażnień czy poparzeń słonecznych. Zawiera prowitaminę A, witaminę E oraz przeciwutleniacze. 

Hydrolat bławatkowy – ma działanie przeciwzapalne, łagodzące, chłodzące. Do skóry wrażliwej, podrażnionej, suchej.

Olejki eteryczne – ich dodatek sprawi że nasz wyrób będzie delikatnie pachniał. Kupuj tylko naturalne olejki eteryczne – taka informacja musi widnieć na opakowaniu. Olejki są łatwo dostępne w aptekach – tam jednak wybór zapachów jest zwykle bardzo ograniczony.

 

3 komentarze

  1. julka f
    julka f 20 października 2018

    Witam, bardzo podobają mi się twoje receptury, na pewno z nich skorzystam:-) mam pytanie odnośnie obliczania procentowego skladników. Mam alkohol cetylowy, kw. stearynowy, olivem i DHA BA, czy te skladniki dobieramy procentowo do 100% kremu czy ich procent wchodzi juz w sklad tych 100%???…dziękuję:-)

    • admin
      admin 23 października 2018

      Witaj, cieszę się że zainspirowały Cię moje receptury;) Stopniowo wrzucam tutaj przepisy z różnymi emulgatorami, na razie online, ani nawet w tych przygotowanych – oczekujących na publikację nie mam receptur z Olivem, ale np. na tej stronie https://www.naturalne-piekno.pl/emulgatory-i-zagestniki/1454-olivem-1000.html jest wypisane ile trzeba dodać emulgatora w zależności od ilości tłuszczy i konsystencji jaką chcesz uzyskać. Kwasu stearynowego nie używałam – więc tutaj Ci nie podpowiem ile się go dodaje. Rozumiem że chcesz zrobić krem do twarzy typu olej w wodzie? W tego typu kremach (gdzie jest więcej wody niż tłuszczy) stosuje się ilość maseł/olei ok. 10-30%. Składniki dobieramy wedle upodobań-w zależności od tego jaki chcemy krem otrzymać – czy na dzień – wtedy dodaję np. 10-15%tłuszczy czy na noc 25-30% tłuszczy. Dlaczego takie widełki, a nie 35-40% – bo po prostu emulgatory nie dadzą sobie z tym rady- a przynajmniej nie same (bez innych zagęszczaczy-których ja nie stosuję). Opracowując recepturę wybierasz ilość tłuszczy i konsystencję – jak w linku podanym – otrzymasz wtedy ilość procentową tłuszczy i emulgatora. Dobierasz sobie oleje i masła pod kątem swojej cery (patrz post: https://zielonysloiczek.pl/kosmetyki-diy/oleje-masla-i-hydrolaty-przeglad/), dobierasz dodatki typu: ekstrakty, gliceryna – w ilościach jak podaje producent (te których ja używałam są we wpisie https://zielonysloiczek.pl/kosmetyki-diy/dodatki-do-kremow-przeglad/). Na końcu zaś sumujesz te wszystkie wartości w %. Odejmujesz od 100% tą sumę (tłuszcze ekstrakty itp) i otrzymasz ilość wody/hydrolatu (będzie to np. 60-90%). Przeliczasz % na gramy w zależności od tego ile kremu chcesz zrobić – 50g jest w sam raz – zmieści się też w starych opakowaniach po innych kremach;) Co do konserwantu DHA BA to zaleca się go w ilości 0,2-1%. Ja zwykle używam go ok. 0,5% czyli 0,25g na 50g kremu. Odmierzałam go wagowo (choć nawet waga jubilerska z dokładnością do 0,01g nie jest tu zbyt precyzyjna) i wyszło mi że 0,25-0,3g to około 5 kropli. Nie odmierzam go zatem wagowo tylko dodaję 5 kropli;) Aha i w moich recepturach nigdy w procentowy skład nie wliczam olejków eterycznych. Można je dodać lub nie i w różnych ilościach zależnie od wybranego olejku-czasem wystarczy 5 kropli na mocny aromat a czasem i kilkadziesiąt daje tylko lekki zapach. Mam nadzieję że coś rozjaśniłam.

  2. julka f
    julka f 22 listopada 2018

    Serdecznie dziękuję??

Leave a Reply