Usuwanie kamienia z czajnika:
Nigdy nie używałam kupnych środków do usuwania kamienia z czajnika. Wolę naturalne metody, ich dużym plusem jest to że nawet jeśli dokładnie nie wypłuczę czajnika po odkamienianiu to nic mi się nie stanie po wypiciu wody z resztkami naturalnego odkamieniacza. Sposoby na odkamienianie czajnika są dwa: za pomocą soku z cytryny (słabszy ale całkowicie naturalny) oraz za pomocą roztworu kwasku cytrynowego (mocniejszy, ale ze sztucznie otrzymywanego kwasku)
Sok z cytryny:
Pierwszym sposobem jest wyciśnięcie soku z cytryny i pozostawienie na kilka minut w czajniku. Czasem niezbędne jest jednak aby wspomóc działanie soku mechanicznie – czyli przetrzeć dno czajnika ściereczką/zmywakiem aby pozbyć się resztek kamienia.
Kwasek cytrynowy:
Jest skuteczniejszy niż sok z cytryny. Nie ma potrzeby przecierania powierzchni aby usunąć kamień. Wystarczy wsypać odrobinę kwasku cytrynowego np. 1 łyżeczkę, zalać odrobiną wody – tak aby przykryć dno czajnika. Mieszamy wykonując koliste ruchy czajnikiem, tak aby cały kwasek się rozpuścił w wodzie, następnie odkładamy czajnik na ok. 2 minuty i gotowe. Idealnie czyste, odkamienione dno czajnika. Czajnik kilka razy przepłukany przefiltrowaną wodą jest gotowy do użytku.
Poniżej zdjęcia wnętrza czajnika PRZED użyciem kwasku cytrynowego.