Risotto z zielonym groszkiem to moje ulubione danie z ryżem Carnaroli czy Arborio (ryż do risotto). Groszek i koperek nadają świetny smak temu daniu. Przepis podaję w proporcjach na 1 osobę. Ja dla dwójki dzieci (1,5 i 3 lata) siebie i męża robię wersję dla 3 osób. Całe danie robi się na patelni, w związku z tym, na jednej patelni robię podwójną porcję – dla siebie i męża, mocniej doprawioną, a na drugiej patelni pojedynczą porcję dla dzieci.
Przepis na risotto z zielonym groszkiem – proporcje na 1 osobę (lub 2 małych dzieci):
- 60 – 70g ryżu do risotto (na opakowaniu musi być napisane że to ryż do risotto, ze zwykłym nie wyjdzie tak fajne danie)
- 180g zielonego, mrożonego groszku
- 2 łyżki oleju
- średnia lub duża cebula
- koperek (ja zwykle kupuję świeży, odrywam grube łodyżki, wkładam do plastikowego, zamykanego pojemnika i przechowuję w zamrażalniku – by potem wyjąć potrzebną porcję) Takiego zbitego koperku przynajmniej 1 łyżka.
Wsyp groszek do garnka i podgotuj w niewielkiej ilości wody. W międzyczasie zeszklij cebulę na oleju.
Gdy cebula już będzie gotowa, wlej na patelnię groszek RAZEM z wodą w której się gotował i dodaj też ryż. Posiekaj koperek i również dodaj razem z solą, pieprzem, słodką papryką (i ostrą papryką lub chili jeśli lubisz).
W miarę potrzeby dolewaj na patelnię trochę wody – aby ryż się w niej ugotował do miękkości. Gdy ryż będzie ugotowany, odparuj nadmiar wody i gotowe.
Smacznego!