Przedstawiam wam moje pomysły na proste, lekkie, dietetyczne dressingi i sosy. W tym wpisie znajdziesz szybkie przepisy na dressingi: bazyliowy, miętowy, pomidorowy, musztardowo-miodowy, 1000 wysp, sos koperkowy lub chrzanowy. Do szatkowania ziół używam malaksera-pojemnik z ostrzem, który był w zestawie z moim blenderem ręcznym . W zestawie była też standardowa końcówka do blendowania np. owocowych shaków, czy też końcówka do ubijania piany lub kremów (też do twarzy i ciała;)
Przepis na sos koperkowy (lub chrzanowy), na ciepło (ok.70kcal):
- woda 100g (pół szklanki)
- mąka 7g (łyżka)
- jogurt naturalny 50g (albo pół na pół ze śmietaną)
- mleko 2 łyżki
- koperek (lub tarty chrzan 1-2 łyżki)
- sól, pieprz
Pół szklanki wody (100g) zagotuj w garnku. W kubku wymieszaj dokładnie łyżkę mąki z 2 łyżkami mleka, 50g jogurtu naturalnego, solą i pieprzem, następnie wlej to do gotującej się wody i mieszaj. Dodaj poszatkowany koperek (lub tarty chrzan) i zredukuj sos – gotuj na wolnym grzaniu aż zgęstnieje. Sos jest świetny do dań na ciepło, można polać nim mięso / rybę lub kaszę/ryż/ziemniaki/kluski/kopytka.
Przepis na sos pieczarkowy, na ciepło (ok.140kcal):
- woda 100g (pół szklanki)
- mąka 7g (łyżka)
- jogurt naturalny 50g (albo pół na pół ze śmietaną)
- mleko 2 łyżki
- podsmażone na odrobinie oleju cebule i pieczarki
- sól, pieprz
Podsmaż na patelni (z odrobiną oleju) poszatkowaną cebulę i kilka obranych, pokrojonych w plasterki pieczarek. Pół szklanki wody (100g) zagotuj w garnku. W kubku wymieszaj dokładnie łyżkę mąki z 2 łyżkami mleka, 50g jogurtu naturalnego, solą i pieprzem, następnie wlej to do gotującej się wody i mieszaj. Dodaj połowę podsmażonych pieczarek z cebulą, zblenduj to i zredukuj sos – gotuj na wolnym grzaniu aż zgęstnieje. Gdy sos będzie gotowy dodaj resztę cebuli i pieczarek – to będą wyczuwalne w sosie kawałki pieczarek i cebuli. Sos jest świetny do dań na ciepło, można polać nim mięso lub kaszę/ryż/ziemniaki/kluski/kopytka.
Przepis na dressing (marynatę) musztardowo-miodowy (ok. 110kcal):
- musztarda sarepska 10g (2 łyżeczki)
- miód 10g (łyżka)
- masło 10g (łyżka)
Na małej patelni rozpuść masło, musztardę i miód, mieszaj aż dressing będzie jednolity. Dressing musztardowo miodowy to słodko-pikantny dodatek do sałatek, ale częściej stosuję go jako marynatę/glazurę do podsmażanego kurczaka. Piersi kurczaka kroję na małe kawałki i podsmażam w tej marynacie. Marynata gęstnieje i tworzy na mięsie słodką glazurę – świetne do drobiu na słodko-pikantny sposób.
Przepis na dressing bazyliowy, na słodko (ok.100kcal):
- olej 5g (łyżeczka)
- jogurt naturalny 50g
- garść listków bazylii
- ocet jabłkowy 3g (łyżeczka)
- miód 6g (łyżeczka)
Wrzuć do malaksera garść listków bazylii, łyżeczkę oleju, 50g jogurtu naturalnego, łyżeczkę octu jabłkowego (lub ryżowego) i łyżeczkę miodu. Poszatkuj to wszystko aby powstał dressing bazyliowy.
Przepis na dressing pomidorowy, na słodko (ok. 105kcal):
- koncentrat pomidorowy 25g (3-4 łyżeczki)
- jogurt naturalny 50g
- miód 8g (łyżeczka)
- ocet jabłkowy 4g (lub ryżowy) łyżeczka
- miód 8g (spora łyżeczka)
- olej 3g (pół łyżeczki)
- sól, majeranek, słodka papryka – do smaku
Jeśli miód jest skrystalizowany to najpierw go podgrzej na małej patelni aby był płynny. Wymieszaj wszystkie składniki i dopraw.
Przepis na lekki dressing miętowy (ok.80 kcal):
- jogurt naturalny 50g
- olej 5g (łyżeczka)
- garść listków mięty
- sól, pieprz
Wrzuć do malaksera garść listków mięty, łyżeczkę oleju, 50g jogurtu naturalnego, sól, pieprz. Poszatkuj to wszystko aby powstał dressing miętowy.
Dressing / sos tysiąca wysp (ok 265kcal – 2 porcje po 132kcal):
- majonez 25g (kopiasta łyżka)
- jogurt naturalny 50g
- koncentrat pomidorowy 25g (łyżka)
- miód 8g (spora łyżeczka)
- ocet jabłkowy (lub ryżowy) łyżeczka
- olej 3g (pół łyżeczki)
Wymieszaj razem wszystkie składniki.
Sos tysiąca wysp jest najbardziej kaloryczny ze wszystkich zaprezentowanych dressingów i sosów, ale ponieważ bardzo go lubię to musiałam stworzyć jego jak najmniej kaloryczną wersję;)
Smacznego!