Jeśli zostało wam po Świętach trochę przyprawy do piernika oto jak możecie ją wykorzystać. Podaję wam przepis na bananowe babeczki z dodatkiem przyprawy do piernika lub cynamonu. Świetny pomysł na deser lub przekąskę poza domem i nie tylko poza;) Z przepisu wychodzi 12 sztuk babeczek.
Przepis na bananowe babeczki z rodzynkami:
Suche składniki:
- 135g (1 szklanka) mąki pszennej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika (lub 1 cynamonu)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 opakowanie (10-12g) cukru z prawdziwą wanilią
Pozostałe składniki:
- 200g dojrzałych bananów (ok.2 sztuki)
- 100g oleju rzepakowego (pół szklanki)
- 2 jajka
- 75g rodzynek (pół szklanki)
Najpierw zalej rodzynki wodą i odstaw. W jednej misce wymieszaj suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy i przyprawę do piernika. Nastaw piekarnik na 180 stopni z grzaniem góra – dół.
W drugiej misce zmiksuj banany na papkę, dodaj 2 jajka i zmiksuj, a następnie dodaj olej i rodzynki i zmiksuj lub wymieszaj łyżką. Jeśli chcesz by babeczki były bardziej słodkie, możesz część rodzynek zostawić w całości, a część zmiksować.
Połącz składniki z obu misek i wymieszaj łyżką. Nałóż ciasto do silikonowych foremek na muffinki i piecz około 15 minut w 180 stopniach.
Babeczki te są dobrą propozycją dla dzieci na deser czy niebrudzącą i łatwą w transporcie przekąskę na spacer. Nie są one bardzo słodkie same w sobie, słodyczy dodają rodzynki. Dla dzieci taka wersja wystarczy, a dla słodkich łasuchów można zmodyfikować przepis np. o łyżkę czy dwie miodu;) Mi smakowały takie jakie były, nie za słodkie, w sam raz na przekąskę.