Przedstawiam wam kolejną prostą recepturę na puszyste, smarowne masło do ciała. Użyłam do niego masła shea, masła Bacuri oraz orzechowych olejów: z orzechów laskowych, włoskich i makadamia. Masło Bacuri ma specyficzny, dominujący zapach, użyłam zatem olejków: kadzidłowego i ze słodkiej pomarańczy, które dobrze się z nim komponują i go ukrywają. Masełko jest puszyste, lekkie i zaskakująco szybko się wchłania – mój nowy faworyt;) To chyba zasługa masła Bacuri.
Receptura na orzechowe masło do ciała (62,4g):
- masło Bacuri (38,5%) – 24g
- masło shea (19,2%) – 12g
- olej z orzechów włoskich (19,2%) – 12g
- olej makadamia (13,5%) – 8,4g
- olej z orzechów laskowych (9,6%) – 6g
- olejki eteryczne: kilka kropli mieszanki olejków: kadzidłowego i ze słodkiej pomarańczy
Używam tylko nierafinowanych maseł i olei, ponieważ nie zostały one poddane dodatkowemu oczyszczaniu – a zatem zachowały swój naturalny kolor, zapach jak i substancje czynne – takie jak wolne kwasy tłuszczowe i witaminy. Składniki kremu możesz kupić w sklepie z surowcami kosmetycznymi np. Ecospa czy ZróbSobieKrem.
Najpierw zagotuj wodę w czajniku i wyparz wszystkie przedmioty których będziesz używać – czyli: ze 2 łyżki stołowe, słoiczek na gotowy wyrób, końcówkę miksera/blendera, której użyjesz oraz szklaną zlewkę/porcelanową miseczkę. Odstaw przedmioty do wyschnięcia.
Odważ masło shea, masło z Bacuri i olej makadamia w wyparzonej suchej misce/zlewce. Przygotuj kąpiel wodną czyli – zagotuj wodę i wlej ją do innej, większej, plastikowej miski lub garnka. Wstaw do gorącej kąpieli miseczkę/zlewkę ze składnikami i mieszaj aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Gdy mieszanka nieco przestygnie odważ i dodaj do niej pozostałe oleje. Oleje z orzechów laskowych i włoskich specjalnie dodaję na końcu, po schłodzeniu mieszanki, ponieważ są one mało odporne na podgrzewanie (można je podgrzewać tylko do 38 stopni). Olejki eteryczne zaś zawsze dodajemy na końcu. Zamieszaj łyżką składniki i wstaw do zamrażalnika na około 20 minut.
Ja z rozpędu dodałam wszystkie oleje na początku, dlatego potem musiałam uważać na temperaturę – aby temperatura mieszanki podczas topienia maseł nie przekroczyła 38 stopni. Podgrzanie wody do 40 stopni i wstawienie do niej mieszanki nie wystarczyło, mieszanka miała ledwo 30 stopni i masła nie do końca się roztopiły. Wstawiłam więc zlewkę do garnka z wodą i podgrzałam lekko na płycie, sprawdzając już tylko temperaturę mieszanki w zlewce – gdy osiągnęła 37 stopni wyjęłam ją z garnka. Na szczęście taka temperatura wystarczyła by rozpuścić masło Bacuri. Zostały tylko maleńkie drobinki które widać w ubitym już kremie. Dlatego właśnie polecam najpierw podgrzać tylko masła (może być z olejem makadamia) a potem dodać oleje wrażliwe na temperaturę.
Lekko zestaloną mieszankę wyjmij z zamrażalnika i zmiksuj na puszysty krem i dodaj olejki eteryczne. Puszyste masełko gotowe. Znowu źle oceniłam ilość kremu jaki powstanie i słoiczek 120ml był nie wystarczający na całą porcję masełka. Do resztek których nie upchnęłam w słoiczku dodałam białego cukru (do konsystencji jaka mi odpowiadała) i otrzymałam porcję peelingu do ciała do zużycia wieczorem;)
Masło Bacuri – ma właściwości regenerujące, wygładzające, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, redukuje blizny i przebarwienia skóry, łagodzi podrażnienia, nadaje złoty koloryt skórze. Zawiera fitosterole, karotenoidy, witaminy A, D, E. Ma brązowy kolor (jaśniejszy od masła Kombo) – konsystencja i smarowność są podobne do masła shea.
Masło shea – ma działanie natłuszczające, nawilżające, dzięki niemu skóra jest gładka i miękka, chroni przed wiatrem i słońcem, przyspiesza gojenie ran, podrażnień czy poparzeń słonecznych. Zawiera prowitaminę A, witaminę E oraz przeciwutleniacze. W zależności od kraju pochodzenia różnią się kolorem (od białego po żółtawy), konsystencją (ogólnie dość miękkie masło) i zapachem. Odmiana Nilotica jest uważana za najbardziej smarowną, miękką, ale nie jest to regułą.
Olej makadamia – nawilża, ujędrnia, regeneruje, odżywia i wygładza skórę, opóźnia procesy starzenia się skóry, pomaga zwalczać cellulit, zmniejsza przebarwienia i przyspiesza gojenie ran. Jest odpowiedni do wszystkich typów skóry. Zawiera dużo witaminy A, B i E.
Olej z orzechów laskowych – jest bogaty w witaminy A, E i kwas oleinowy. Dobrze i głęboko wnika w skórę, wzmacniając ściany naczyń krwionośnych oraz przyspiesza regenerację komórek naskórka. Ma działanie ochronne, ściągające, stabilizujące, lekko tonizujące. Wyczuwalny przyjemny zapach orzechów laskowych. Nie podgrzewać powyżej 38 stopni!
Olej z orzechów włoskich – działa przeciwzapalnie, normalizująco, uelastycznia skórę, przeciwdziała procesom starzenia się skóry, Idealny dla skóry wrażliwej i dojrzałej. Ze względu na wysoką zawartość kwasów nienasyconych zaleca się stosowanie w ilości 10-20%. Wyczuwalny przyjemny zapach orzechów włoskich. Nie podgrzewać powyżej 38 stopni!