Nagietkowy krem do rąk ukręcony jest na wosku pszczelim. Krem ma w składzie masło z mango, masło z awokado, olej Moringa, macerat nagietkowy, napar z nagietka i D-pantenol. Dzieki tym składnikom ma właściwości nawilżające, regenerujące, przeciwzapalne, łagodzące podrażnienia oraz uelastyczniające skórę. Szczegółowy opis właściwości składników kremu znajdziesz pod koniec wpisu.
Krem jest zawsze gładki (nie ma w składzie twardych maseł typu shea, kakaowe, które czasem mogą zastygać w grudki), ma przyjemną maślaną konsystencję (za sprawą miękkich maseł).
Jest to krem z fazą wodną typu emulsja woda w oleju (w/o). Emulgatorem łączącym fazę olejową z fazą wodną jest tutaj właśnie wosk pszczeli. Ogólnie emulsje typu w/o są uważane za nieco trudniejsze do zrobienia niż bardziej popularne emulsje typu olej w wodzie (o/w) robione na rozmaitych emulgatorach. W mojej recepturze wosku pszczelego jest na tyle dużo że nie powinno być problemu ze zrobieniem kremu jeśli będziesz bardzo powoli łączyć fazy;)
Receptura na nagietkowy krem do rąk – emulsja w/o (50g):
Faza olejowa:
- masło z mango (15%) – 7,5g
- masło z awokado (15%) – 7,5g
- olej z Moringa (5%) – 2,5g
- macerat z nagietka (20%) – 10g
- wosk pszczeli – emulgator (10%) – 5g
Faza wodna:
- napar z suszonych kwiatów nagietka (31,5%) – 15,7g
- d-pantenol (3%) – 1,5g
3 faza:
- konserwant DHA BA [Dehydroacetic Acid, Benzyl Alcohol] (0,5%) – 0,3g (ok.7 kropli)
- olejki eteryczne – np. neroli, kilkanaście kropli
Używam tylko nierafinowanych maseł i olei, ponieważ nie zostały one poddane dodatkowemu oczyszczaniu – a zatem zachowały swój naturalny kolor, zapach jak i substancje czynne – takie jak wolne kwasy tłuszczowe i witaminy. Masło z mango ciężko dostać w postaci nierafinowanej, użyłam więc rafinowanego. Składniki kremu możesz kupić w sklepie z surowcami kosmetycznymi np. Ecospa czy ZróbSobieKrem.
Przygotowanie kremu zacznij od sporządzenia naparu z nagietka. Do sporządzenia naparu użyj przynajmniej 2 razy więcej wody niż jest w przepisie – sporo płynu wsiąknie w suszone kwiaty. Wsyp 2 łyżki suszonych płatków nagietka do garnka i zalej wrzątkiem (możesz chwilę podgrzać na małym grzaniu). Odstaw napar do ostygnięcia.
Gdy nagietkowy płyn ostygnie przefiltruj go przez papierowy filtr do kawy/filtr do mleka lub gęste sitko czy gazę. Odważ 15,7g naparu z nagietka i dodaj do niego 1,5g d-pantenolu.
W drugiej zlewce odważ składniki fazy olejowej. Przygotuj kąpiel wodną czyli – zagotuj wodę i wlej ją do garnka. Wstaw do gorącej kąpieli zlewkę z tłuszczami i mieszaj aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Gdy składniki będą już prawie roztopione włóż też zlewkę z fazą wodną (wkładamy ją pod koniec aby napar z nagietka za bardzo nie odparował).
Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą, wyjmij zlewki z kąpieli wodnej, zacznij miksować fazę olejową i dolewać do niej bardzo powoli i bardzo małymi porcjami fazę wodną. To ważne – w kremach, emulsjach w/o woda w oleju – wodę dodajemy do oleju!
Gdy już przelejesz całą fazę wodną do olejowej, a mieszanka (zlewka będzie chłodna) przestygnie (do temperatury pokojowej) przestań miksować i dodaj 3 fazę czyli konserwant i olejki eteryczne oraz chwilę zmiksuj. Gotowy krem przełóż do słoiczka – w nim jeszcze trochę zgęstnieje/stwardnieje.
Masło z awokado – mocno nawilża i natłuszcza skórę, uzupełnia barierę lipidową. Jest bardziej miękkie od masła shea. Świetne do nadawania smarowności, miękkości masełkom bez fazy wodnej. Kolor białawy, zapach neutralny, nie wyczuwalny w kremach.
Masło z mango – w wersji nierafnowanej trudno dostępne. Ma działanie łagodzące, nawilżające, wygładzające, ujędrniające, ochronne, przeciwdziała wysuszania skóry, powstawaniu zmarszczek, rozstępów. Ma skład zbliżony do masła kakaowego i jest dość twarde.
Olej Moringa – dobrze się rozprowadza, zmiękcza, oczyszcza, wygładza skórę i zmarszczki, reguluje wydzialanie sebum, przeciwutleniacz, działa antyseptycznie i przeciwzapalnie, regenerująco. Bardzo łatwo łączy się z olejkami eterycznymi – wiąże lotne zapachy.
Wosk pszczeli – zawiera witaminy, mikroelementy, uelastycznia i zmiękcza skórę.
75% D-Pantenol – w roztworze wodnym. Jest prowitaminą B5, ma działanie łagodzące i nawilżające skórę. Osłabia zaczerwienienia i łuszczenie się skóry. Rozpuszczalny w wodzie. 1-5%.
Macerat nagietkowy – składa się z oleju słonecznikowego i ekstraktu z nagietka:
Olej słonecznikowy (główny składnik maceratu nagietkowego) – dobrze się wchłania, nawilża, zmiękcza i wygładza skórę. Zawiera witaminę D, E i prowitaminę A. Działa przeciwzapalnie, normalizująco oraz zmniejsza działanie wolnych rodników. Nadaje się do każdego typu skóry. “Lekki” olej – dobry do kremów do twarzy na dzień.
Ekstrakt z nagietka – bogaty we flawonoidy i karoteny. Łagodzi podrażnienia skóry, przyśpiesza gojenie się ran, przeciwdziała łuszczeniu się, ma właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Ekstrakt zawiera 5% luteiny.
W tym kremie wosk pszczeli to emulgator – inne kremy z woskiem pszczelim jako emulgatorem znajdziesz klikając w tag “emulsja w/o”.