Naciśnij “Enter” aby skoczyć do treści

Fioletowe mydło pachnące bzem

Jeśli pierwszy raz robisz mydło przeczytaj najpierw ten wpis.

Fioletowe mydło z 6% przetłuszczenia, o zapachu bzu. Mydło składa się z 30% oleju palmowego, 25% oleju kokosowego, 25% oliwy pomace, 15% oleju migdałowego i 5% oleju rycynowego. Udana mieszanka tłuszczy, mydło dobrze i łatwo się pieni. Najpierw powstaje sporo piany o dużych bąblach, po chwili coraz mniej a więcej delikatnej, kremowej pianki.

Mydło sodowe było robione w dużej drewnianej formie – do krojenia na kostki. Z podanych proporcji wyszło mi 7 kostek. Mydło pięknie pachnie bzem.

mydło o zapachu bzu

Receptura na fioletowe mydło o zapachu bzu (z 500g tłuszczy):

  • woda destylowana – 165g
  • wodorotlenek sodu NaOH – 70,11g
  • olej palmowy – 30% – 150g
  • olej kokosowy – 25% – 125g
  • oliwa pomace (z wytłoczyn) – 25% – 125g
  • olej rycynowy – 5% – 25g
  • olej ze słodkich migdałów – 15% – 75g

– Temp.łączenia:  tłuszcze – 30°C ; ług – 25°C

– Umiarkowane tempo gęstnienia (mała zawartość kwasów stearynowego i rycynolowego), od wlania ługu, do przełożenia do foremki i ozdobienia mydła  minęło 30 minut.

– Wyjęte z drewnianej formy i krojone na kostki po 12h – 7 kostek

– porcja wystarczyła do wypełnienia niecałej połowy długości drewnianej formy o wymiarach 33,5cm/9cm/7cm (dł/szer/wys.). Są to wymiary w maksymalnym ustawieniu ścianek, ścianki można regulować np. ustawić połowę czy 3/4 długości formy, wysokość jest liczona do brzegów formy-mydło może oczywiście wystawać ponad formę-być wyższe lub też niższe).

Poniżej znajduje się przepis wygenerowany przez SoapCalc

przepis na mydło fioletowe bez

Wykonanie mydła:

1. Przygotuj miejsce pracy, składniki, foremkę – jeśli jest to forma drewniana to przed skręceniem obłóż ją papierem do pieczenia (lub śniadaniowym);

2.W dużym, wysokim naczyniu misce/zlewce dokładnie odważ na wadze wszystkie tłuszcze;

3. Zacznij podgrzewać tłuszcze w kąpieli wodnej tj. wkładamy miskę/zlewkę do dużego garnka z gorącą wodą. Podgrzewamy wodę w garnku aż do rozpuszczenia tłuszczy;

jak się robi fioletowe mydło

4. Gdy tłuszcze się roztapiają odważ 165g wody demineralizowanej w solidnym szklanym (szkło borokrzemianowe) zaparzaczu lub zlewce;

5. Załóż rękawiczki i odważ 70,11g wodorotlenku sodu NaOH np. w plastikowym kubku/zlewce;

6. Włącz wyciąg/otwórz okna, załóż jeszcze okulary ochronne i ewentualnie maseczkę, włóż szklany zaparzacz/zlewkę z wodą do zlewu lub postaw na płytkach na tarasie i powoli wsyp NaOH aby powstał ług. Pozostaw w przewiewnym miejscu aż do całkowitego rozpuszczenia (możesz zamieszać metalową łyżką – nie zdejmuj rękawiczek!) i ostudzenia do ok.30°C. Tłuszcze też powinny się ochłodzić do podobnej temperatury.

ług na mydło sodowe fioletowe

7. Zmierz termometrem bezdotykowym temperaturę tłuszczy i ługu, powinna być zbliżona i wynosić np. ok. 30°C. Następnie ostrożnie, lejąc np. po końcówce blendera wlej ług do rozpuszczonych tłuszczy. U mnie temp. łączenia wynosiła: 30°C tłuszcz ; 25°C ług;

8. Wymieszaj masę dokładnie łyżką lub (kilka bzyknięć) blenderem – aż stanie się nieprzezroczysta;

ozdobner fioletowe mydło sodowe

9. Powstałą w skutek połączenia tłuszczy z ługiem zmydlającą się, już nie przezroczystą masę nazywamy budyniem. Do budyniu wsyp tyle barwnika/miki aby uzyskać upragniony kolor (powinien być nieco ciemniejszy niż docelowy bo w mydle trochę zblednie). Użyłam barwnika w proszku (pigment mineralne/mika) z kolorówki. Barwnik to: Lilac Blossom (fioletowy). Dokładnie wymieszałam barwnik po czym dodałam zawartość 1 małej buteleczki  kompozycji zapachowej „Bez” od Bamera. Zapach dodajemy pod koniec ponieważ kompozycje zapachowe lub wybrane olejki eteryczne mogą znacznie przyspieszyć gęstnienie masy;

fioletowa mika mydło bez

10. Część masy wlałam do szprycy (do ozdabiania tortów), wybrałam do niej nakładkę z dużą gwiazdką. Resztę masy przelałam do foremki. Przy użyciu napełnionej szprycy wykonałam ozdobne fale/wzory na wierzchu mydła. 

krojenie mydła fioletowego prążki

11. Mydło przykryj z góry np. przezroczystą folią i odstaw (nie na słońcu) w bezpieczne miejsce. 

12. Mydło wyjęłam (ręce w rękawiczkach!) z formy i pokroiłam po 12h. Mydło kroiłam przy użyciu ozdobnego pofalowanego noża do mydeł.

jak zrobić fioletowe mydło pachnące bzem

Pokrojone na kostki mydła odstawiamy do dojrzewania w suche miejsce, nie przykrywamy szczelnie i nie owijamy mydeł (aby woda mogła z nich odparowywać) – przechowujemy je w chłodnym, zacienionym miejscu, przykryte tak aby nie osadzał się na nich kurz, ale z dostępem powietrza. Może być to kartonowe pudełko po butach (uchylone jeśli mydło jeszcze dojrzewa, potem można zamknąć), lub plastikowe pudełko z zamkniętą pokrywką, jeśli po bokach ma dziury-uchwyty. Plastikowe pudełko wyłóż papierem do pieczenia, w taki sposób aby papier zakrywał również otwory/uchwyty po bokach – ale nie szczelnie, tylko tak aby się nie zakurzyło w środku. Może to być i łubianka przykryta z wierzchu papierem do pieczenia.

bzowe mydło fioletowe

Moje mydła dojrzewają na półce, a po co najmniej 3 miesiącach  chowam je do zamkniętych pudełek do szafy/komory kanapy.

jak zrobić fioletowe mydło o zapachu bzu

Jeśli podoba Ci się mój blog – możesz postawić mi wirtualną kawę;)

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Leave a Reply