Intensywnie zielony cytrynowo jałowcowy mus do ciała ma w składzie olej kokosowy, ale nie zostawia tak tłustego filmu na skórze dzięki dodatkowi skrobi. Świetny wybór dla tych którzy chcą stosować olej kokosowy, ale nie przepadają za aż tak tłustym uczuciem na skórze, które wiąże się z jego stosowaniem. Poza tym mus ma piękny intensywnie zielony kolor (przy którym kolor zielonej glinki jest jasno-szaro-bury), który zawdzięcza dodatkowi sproszkowanej herbaty Matcha. O herbacie Matcha pisałam tutaj -przeczytaj ten wpis jeśli chcesz się dowiedzieć jakiej dokładnie Matchy użyłam-bo nie każda ma intensywnie zielony kolor.
Na pomysł dodania Matchy do kremu wpadłam oglądając program kulinarny w którym owa herbata dodawana była do sernika na zimno, aby nadać mu piękny kolor. Gdy zobaczyłam w telewizji zielony proszek stwierdziłam, że muszę go mieć i zrobić z nim krem;)
Receptura na intensywnie zielony cytrynowo jałowcowy mus do ciała (35,5g):
- masło shea (44%) – 15,6g
- olej kokosowy (33,8%) – 12g
- skrobia ziemniaczana (12,7%) – 4,5g
- wosk pszczeli (4,2%) – 1,5g
- herbata Matcha w proszku (2,8%) – 1g
- gliceryna (2,5%) – 0,9g
- olejki eteryczne: kilka kropli mieszanki olejków: pichtowego, cytrynowego i jałowcowego (lub cedrowego, bergamotowego i jałowcowego)
Używam tylko nierafinowanych maseł i olei, ponieważ nie zostały one poddane dodatkowemu oczyszczaniu – a zatem zachowały swój naturalny kolor, zapach jak i substancje czynne – takie jak wolne kwasy tłuszczowe i witaminy. Składniki kremu możesz kupić w sklepie z surowcami kosmetycznymi np. Ecospa czy ZróbSobieKrem.
Najpierw zagotuj wodę w czajniku i wyparz wszystkie przedmioty których będziesz używać – czyli: ze 2 łyżki stołowe, słoiczek na gotowy wyrób, końcówkę miksera/blendera, której użyjesz oraz szklaną zlewkę/porcelanową miseczkę. Odstaw przedmioty do wyschnięcia.
Odważ wszystkie składniki, oprócz skrobi ziemniaczanej i herbaty Matcha, w wyparzonej suchej misce/zlewce. Przygotuj kąpiel wodną czyli – zagotuj wodę i wlej ją do innej, większej, plastikowej miski lub garnka. Wstaw do gorącej kąpieli miseczkę/zlewkę ze składnikami i mieszaj aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Do rozpuszczonej mieszanki dodaj skrobię ziemniaczaną i herbatę Matcha, wymieszaj łyżką i wstaw do zamrażalnika na około 5-10 minut. Następnie dosłownie chwilę (mniej niż pół minuty) zmiksuj, aby składniki były dokładnie wymieszane, a krem lżejszy i bardziej smarowny. Dodaj olejki eteryczne i zamieszaj krem. Jeśli wolisz bardziej puszysty i jeszcze mniej tłusty krem wypróbuj zielony szałwiowy mus do ciała.
Masło shea – ma działanie natłuszczające, nawilżające, dzięki niemu skóra jest gładka i miękka, chroni przed wiatrem i słońcem, przyspiesza gojenie ran, podrażnień czy poparzeń słonecznych. Zawiera prowitaminę A, witaminę E oraz przeciwutleniacze. W zależności od kraju pochodzenia różnią się kolorem (od białego po żółtawy), konsystencją (ogólnie dość miękkie masło) i zapachem. Odmiana Nilotica jest uważana za najbardziej smarowną, miękką, ale nie jest to regułą.
Olej kokosowy – ma właściwości nawilżające, łagodzące podrażnienia i ujędrnia skórę. Zawiera m.in. kwas laurynowy który ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Zostawia na skórze tłusty film. Dość „ciężki” olej. Piękny kokosowy zapach – dużo bardziej intensywny niż wiórków lub mąki kokosowej.
Wosk pszczeli – zawiera witaminy, mikroelementy, uelastycznia i zmiękcza skórę.
Herbata Matcha – zielony proszek – bogata w antyoksydanty, wygładza, wyrównuje koloryt skóry, ma działanie antybakteryjne, oczyszczające, zamyka pory, polecana do skóry trądzikowej.