Dyniowa pasta do mycia twarzy – składa się z: mąki z dyniowej oraz oleju arachidowego. Ponieważ pasta do mycia twarzy z mąki z kasztanów jadalnych mnie zachwyciła, postanowiłam poeksperymentować z innymi typami mąki. Pasta delikatnie myje, a drobinki mąki lekko peelingują twarz. W tej mące czuć drobinki, kasztanowa była gładka, ciastowata. Ponieważ okruchy mąki są większe to pasta może się trochę osypywać przy nakładaniu, ale jak ją wymieszamy z wodą (na dłoni, lub twarzy) to się dobrze rozsmarowuje. Można twarz wymasować i zmyć pastę, lub na trochę ją zostawić na twarzy.
Receptura na dyniową pastę do mycia twarzy (62g):
- mąka dyniowa (56,5%) – 35g
- olej słonecznikowy (43,5%) – 27g
Wymieszaj wszystkie składniki i pasta gotowa! Dla ułatwienia mieszania możesz najpierw wymieszać połowę ilości mąki z olejem, a potem stopniowo domieszać resztę.
Olej słonecznikowy – dobrze się wchłania, nawilża, zmiękcza i wygładza skórę. Zawiera witaminę D, E i prowitaminę A. Działa przeciwzapalnie, normalizująco oraz zmniejsza działanie wolnych rodników. Nadaje się do każdego typu skóry. “Lekki” olej – dobry do kremów do twarzy na dzień.
Oczyszczanie twarzy – inne przepisy:
- Toniki do twarzy znajdziesz tutaj.
- Żele/płyny do mycia twarzy są tutaj.
- Naturalne pasty do oczyszczania twarzy znajdziesz tu.