Naciśnij “Enter” aby skoczyć do treści

Mydło z woskiem pszczelim – Plaster Miodu

Jeśli pierwszy raz robisz mydło przeczytaj najpierw ten wpis.

Mydło o przetłuszczeniu 6% ma w składzie oliwę z oliwek (virgin), olej babassu, masło shea, olej rycynowy, olej palmowy oraz wosk pszczeli. Jest delikatne, kremowe i dobrze się pieni (daje pianę o dużych bąblach). Mydło jest proste do wykonania (nie barwimy masy na różne kolory), za to w łatwy sposób możemy nadać mu efektowne wykończenie a’la plaster miodu. Moim zdaniem to dobre mydło dla początkującego.

Mydło sodowe było robione w dużej drewnianej formie – do krojenia na kostki.

Dodatek wosku pszczelego potrafi bardzo przyspieszyć proces zmydlania oraz dodatkowo rozgrzać masę mydlaną – dlatego trzeba uważać z jego ilością. W tym przypadku 3% wosku jest na tyle małą jego ilością że nie powoduje zbyt szybkiego gęstnienia masy czy też tak dużego wydzielania ciepła że  mydło włożone do formy popęka. Wosk pszczeli topi się w ok. 60°C, zatem aby uniknąć jego krystalizacji zanim masa mydlana zostanie wymieszana blenderem, temperatura łączenia ługu i tłuszczy powinna wynosić co najmniej 60°C. 

Dla bardziej kremowej piany dodałam aż 15% oleju rycynowego. Olej ten w większych ilościach rozmiękcza mydło, ale w tym przypadku mydło jest z kolei utwardzane odrobiną wosku tak więc gotowe mydło jest w sam raz.

Receptura na mydło z woskiem pszczelim – Plaster Miodu (z 1000g tłuszczy):

  • woda destylowana – 300g
  • wodorotlenek sodu NaOH – 129,80g
  • oliwa z oliwek (virgin) – 35% – 350g
  • olej babassu – 17% – 170g
  • masło shea – 20% – 200g
  • olej rycynowy – 15% – 150g
  • olej palmowy – 10% – 100g
  • wosk pszczeli – 3% – 30g

– Temp.łączenia:  tłuszcz – 62°C ; ług – 56°C

– Szybko gęstnieje (duża zawartość kwasów stearynowego i rycynolowego, dodatek wosku), od wlania ługu do przełożenia do foremek za pomocą łyżki już gęstej masy minęły 4 minuty!

– Wyjęte z formy i krojone na kostki po 7h (jeśli chcesz odciskać stemple to pokrój trochę wcześniej) – 10 kostek

– porcja wystarczyła do wypełnienia 3/4 długości drewnianej formy o wymiarach 33,5cm/9cm/7cm (dł/szer/wys.). Są to wymiary w maksymalnym ustawieniu ścianek, ścianki można regulować np. ustawić połowę czy 3/4 długości formy, wysokość jest liczona do brzegów formy-mydło może oczywiście wystawać ponad formę-być wyższe lub też niższe).

Poniżej znajduje się przepis wygenerowany przez SoapCalc

mydło z woskiem pszczelim plaster miodu receptura przepis

Wykonanie mydła:

1. Przygotuj miejsce pracy, składniki, foremkę – jeśli jest to forma drewniana to przed skręceniem obłóż ją papierem do pieczenia (lub śniadaniowym);

 

jak przygotować drewnianą formę na mydło jak wyłożyć

2.W dużym, wysokim naczyniu misce/zlewce dokładnie odważ na wadze wszystkie oleje, masło i wosk pszczeli;

3. Zacznij podgrzewać tłuszcze z woskiem  w kąpieli wodnej tj. wkładamy miskę/zlewkę do dużego garnka z gorącą wodą. Podgrzewamy wodę w garnku aż do rozpuszczenia wosku do temp. powyżej 60°C i taką temperaturę utrzymujemy aż do połączenia z ługiem;

roztapianie tłuszczy na mydło z woskiem pszczelim

4. Gdy tłuszcze się roztapiają odważ 300g wody demineralizowanej w solidnym szklanym (szkło borokrzemianowe) zaparzaczu lub zlewce;

5. Załóż rękawiczki i odważ 129,8g wodorotlenku sodu NaOH np. w plastikowym kubku/zlewce;

6. Włącz wyciąg/otwórz okna, załóż jeszcze okulary ochronne i ewentualnie maseczkę, włóż szklany zaparzacz/zlewkę z wodą do zlewu lub postaw na płytkach na tarasie i powoli wsyp NaOH aby powstał ług. Pozostaw w przewiewnym miejscu aż do całkowitego rozpuszczenia (możesz zamieszać metalową łyżką – nie zdejmuj rękawiczek!) i ostudzenia do ok.60°C.

ług na mydło z woskiem pszczelim

7. Zmierz termometrem bezdotykowym temperaturę tłuszczy i ługu, powinna być zbliżona i wynosić ok. 60°C. Następnie ostrożnie, lejąc np. po końcówce blendera wlej ług do rozpuszczonych tłuszczy. U mnie temp. łączenia wynosiła: 62°C tłuszcz ; 56°C ług;

8. Wymieszaj masę dokładnie łyżką lub dosłownie bzyknij delikatnie blenderem – nie można długo blendować bo masa szybko się zmydla i gęstnieje;

9. Powstałą w skutek połączenia tłuszczy z ługiem zmydlającą się, już nie przezroczystą masę nazywamy budyniem. Szybko wlej/lub przełóż łyżką gęstniejący budyń do foremki. Ja wybrałam skręcaną drewnianą formę do mydeł;

przepis na mydło wyglądające jak plaster miodu

10. Przykryj mydło folią bąbelkową, dociśnij ją delikatnie, aby masa weszła w zakamarki folii i odstaw (nie na słońcu) w bezpieczne miejsce – mydło nadal ma wysokie, drażniące skórę pH. Mydło szybko zaczyna żelować-po godzinie już prawie całe przeżelowało-co widać na zdjęciu poniżej (środek mydła jest przezroczysty w czasie żelowania). Mydło twardnieje i stygnie dość szybko, ja moje wyjęłam (ręce w rękawiczkach!) z formy i pokroiłam po 7h, jeśli chcesz odciskać w pokrojonych kostkach stemple to pokrój mydło wcześniej-ja stempelki co prawda odcisnęłam, ale musiałam mocno naciskać przez co nie wszystkie wyszły równej głębokości. Mydło kroiłam na krajalnicy przy użyciu zwykłego jak i ozdobnego pofalowanego noża do mydeł;

 

żelowanie mydła z woskiem pszczelim 3%

11. Pokrojone na kostki mydła odstawiamy do dojrzewania w suche miejsce, nie przykrywamy szczelnie i nie owijamy mydeł (aby woda mogła z nich odparowywać) – przechowujemy je w chłodnym, zacienionym miejscu, przykryte tak aby nie osadzał się na nich kurz, ale z dostępem powietrza. Może być to kartonowe pudełko po butach (uchylone jeśli mydło jeszcze dojrzewa, potem można zamknąć), lub plastikowe pudełko z zamkniętą pokrywką, jeśli po bokach ma dziury-uchwyty. Plastikowe pudełko wyłóż papierem do pieczenia, w taki sposób aby papier zakrywał również otwory/uchwyty po bokach – ale nie szczelnie, tylko tak aby się nie zakurzyło w środku. Może to być i łubianka przykryta z wierzchu papierem do pieczenia. Moje mydła dojrzewają w pudełkach na lodówce (w rogach gdzie górna obudowa się nie nagrzewa od wewnętrznego mechanizmu!), a po co najmniej 3 miesiącach (lub roku – w przypadku oliwkowego) chowam je do zamkniętych pudełek do szafy/komory kanapy.

krojenie mydła na wosku pszczelim krajalnicą

Z resztek po kostkach mydła postanowiłam zrobić mydłokrem – czyli połączenie mydła i kremu.

Receptura na mydłokrem:

  • 18g mydła – 37%
  • 18g wody destylowanej – 37%
  • 4g masła kakaowego – 8%
  • 4g masła shea – 8%
  • 5g gliceryny – 10%
jak zrobić mydłokrem z mydła z woskiem pszczelim

Przygotowanie mydłokremu:

1. Odważ 18g mydła, dolej 18g wody i odstaw np. na 2h do rozmiękczenia

2. Odważ 4g masła kakaowego, 4g masła shea i zblenduj razem z rozmiękczonym mydłem na puszystą białą masę

przygotowanie mydłokremu

3. Dodaj 5g gliceryny, wymieszaj i przełóż do słoiczka. Możesz to zrobić za pomocą szprycy do kremów. Można zabarwić część mydła – ja użyłam glinki brązowej i fioletowej. Mydłokrem zabarwiony na fioletowo niestety następnego dnia był już jasnobrązowy (kolor glinki zmienił się pod wpływem zasadowego pH mydła).

jak zrobić mydło krem z domowego mydła

Przepis na pewno wart spróbowania – ale czy mnie zachwycił? Sama nie wiem, nie jest to ani kremowy peeling cukrowy który lubię, ani myjące dobrze mydło bo nie zostawia skóry dobrze oczyszczonej a nasmarowaną użytymi masłami. Chyba wolę używać osobno mydła, osobno kremu i kremowego peelingu w zależności od potrzeb;) Dla mnie mydłokrem jest zbyt lekki, pod prysznic wolę coś bardziej treściwego, a jeśli z mydłem to peeling mydlany.

prosty przepis na mydłokrem z mydła sodowego

4 komentarze

  1. Ada
    Ada 13 lutego 2020

    Od dłuższego czasu zbieram się do zrobienia “pszczelego” mydła i przekonałaś mnie, mega chętnie wypróbuję ten przepis. A jak z zapachem tego mydła? Zastanawiam się czy tak niewielka ilość wosku ma szansę zostawić jakikolwiek zapach w mydle.

    • admin
      admin 13 lutego 2020

      Mydło ma ładny zapach-dużo ładniejszy niż np. 100% oliwkowe ale raczej jest to zasługa całokształtu niż dodatku wosku, bo jest go tu mało. Tak ogólnie to mydło bez dodatków zapachowych w postaci olejków eterycznych lub sztucznych zapachów (w przypadku mydeł pozwalam sobie na ich używanie) nie pachnie jakoś intensywnie. Mam teraz 3 mydła bez dodanego zapachu (bo robię głównie pachnące) i muszę przyznać że to pachnie najlepiej i najmocniej (właśnie sprawdziłam;)- mam resztkę tego mydła i nadal pachnie ładnie a robiłam je we wrześniu 2018 roku:) Co do wosku to nie czuć go nawet w kremie z 10% jego zawartością;)

      • Ada
        Ada 14 lutego 2020

        W takim razie na pewno je wykonam, choć z kilkoma poprawkami, bo palmowego staram się nie używać. Swoją drogą ciekawa sprawa nie wykorzystać w ogóle w przepisie oleju kokosowego, ja póki co nie mogę się od niego odzwyczaić i wciskam go do każdej receptury 😉

        • admin
          admin 14 lutego 2020

          Olej babassu pełni tą samą funkcję co kokosowy – tylko że mniej wysusza skórę;)

Dodaj komentarz