Naciśnij “Enter” aby skoczyć do treści

Ekspresowe mydło POTASOWE na zimno – wersja delikatna i kuchenna

Jeśli pierwszy raz robisz mydło przeczytaj najpierw ten wpis.

Przedstawię wam dwie receptury na mydła potasowe – czyli miękkie, do przechowywania w słoiczkach. Pierwsze mydło jest delikatniejsze, w składzie ma oliwę pomace, olej babassu, olej rycynowy oraz masło shea. Jest trochę “kleiste” przy myciu rąk ze względu na dużą zawartość oleju rycynowego. Drugie mydło jest mocniejsze, do zastosowań kuchennych/gospodarczych – czyli do mycia bardzo zabrudzonych rąk tłuszczem, smarem itp. W składzie ma oliwę pomace, olej rycynowy oraz dużą ilość oleju kokosowego.

Oba mydła mają przetłuszczenie 1% – zatem aby używać ich do mycia rąk należy do gotowych mydeł dolać jeszcze dowolnego oleju/olejów, na tyle aby przetłuszczenie wzrosło przynajmniej do 5%. Do mycia naczyń lepsze będzie przetłuszczenie 0%, ale mydłem 1% też można z powodzeniem dobrze umyć naczynia.

Mydła potasowe robi się “na ciepło” co wymaga  kilku godzin “gotowania” w wolnowarze lub zwykłym garnku – ale cały czas trzeba mydła pilnować aby nie przywarło i miało odpowiednią ilość wody, należy je często mieszać.

Ja wolę zrobić takie mydło “na zimno”. Aby się to udało należy przyspieszyć zmydlanie poprzez:

  • łączenie ługu z tłuszczami zanim ostygną (w wysokiej temperaturze),
  • odpowiednia ilość wody w składzie (nie za dużo) tak aby parametr “lye concentration” wynosił ok. 40 – 45% (nigdy nie więcej niż 50%-najlepiej nieco mniej-aby cały wodorotlenek się rozpuścił!),
  • odpowiedni skład mydła-zawierający tłuszcze szybko się zmydlające (olej kokosowy, babassu, rycynowy) oraz
  • mydło ma małe przetłuszczenie (im większe tym wolniej powstaje mydło) np. 1-2%.
jak zrobić na zimno mydło potasowe delikatne

Receptura na mydło potasowe delikatne (1% przetłuszczenia), 100g:

  • woda destylowana – 31g
  • wodorotlenek potasu KOH (90%pure) – 21,47g
  • oliwa z oliwek (pomace) – 53% – 53g
  • olej babassu – 17% – 17g
  • masło shea – 10% – 10g
  • olej rycynowy – 20% – 20g
  • Temperatura łączenia: tłuszcze – 37°C ; ług – 44°C.
  • Po 30min. gęsty budyń, po 1h faza żelowa, po 1,5h rozwarstwienie, po ok. 2h gotowe mydło.
jak zrobić na zimno błyskawiczne mydło potasowe kuchenne

Receptura na mydło potasowe mocniejsze-kuchenne (1% przetłuszczenia), 100g:

  • woda destylowana – 30g
  • wodorotlenek potasu KOH (90%pure) – 22,87g
  • oliwa z oliwek (pomace) – 53% – 53g
  • olej kokosowy – 30% – 30g
  • olej rycynowy – 10% – 10g
  • Temperatura łączenia: tłuszcze – 32°C ; ług – 34°C.
  • Po 1h rzadki budyń, po 1,5h gęsty budyń, po 2,5h faza żelowa, po ok. 3,5h gotowe mydło.

Poniżej znajdują się przepisy wygenerowane przez SoapCalc.  Po lewej mydło delikatne, a po prawej mocniejsze – kuchenne:

przepis na potasowe delikatne mydło
przepis na mydło potasowe kuchenne

Wykonanie mydła:

1. Przygotuj miejsce pracy, składniki, słoiczki;

2.W dużym, wysokim naczyniu misce/zlewce dokładnie odważ na wadze wszystkie tłuszcze;

3. Jeśli używasz masła lub nierozpuszczonego oleju kokosowego to najpierw podgrzej tłuszcze aby się roztopiły;

4. Gdy tłuszcze się roztapiają odważ wodę demineralizowaną w solidnym szklanym (szkło borokrzemianowe) zaparzaczu lub zlewce;

5. Załóż rękawiczki i odważ wodorotlenek potasu KOH np. w plastikowym kubku/zlewce;

jak szybko zrobić mydła potasowe na zimno

6. Włącz wyciąg/otwórz okna, załóż jeszcze okulary ochronne i ewentualnie maseczkę, włóż szklany zaparzacz/zlewkę z wodą do zlewu lub postaw na płytkach na tarasie i powoli wsyp KOH aby powstał ług. Pozostaw w przewiewnym miejscu aż do całkowitego rozpuszczenia (możesz zamieszać metalową łyżką – nie zdejmuj rękawiczek!).

7. Zmierz termometrem bezdotykowym temperaturę tłuszczy i ługu, powinna być zbliżona. Następnie ostrożnie, lejąc np. po końcówce blendera wlej ług do rozpuszczonych tłuszczy;

jak zrobić mydło potasowe

8. Płyn najpierw jest przezroczysty, po czym szybko, w przeciągu godziny zamienia się w zmydlającą się, już nie przezroczystą masę czyli budyń;

10. Po 1-2,5h masa robi się bardziej przezroczysta i żółta – jest to faza żelowa;

11. Gdy oba moje mydła przeszły już fazę żelową, na powrót zrobiły się biało-żółte/kremowe i gęstsze. Mydła są gotowe, ale mają jeszcze wysokie pH-które przez najbliższe godziny/dni będzie spadać. 

jak zrobić mydła potasowe wersja delikatna i kuchenna

12. Przekładamy mydła do słoiczków, zamykamy/zakręcamy i odkładamy na kilka dni lub tygodni aby złagodniało. Pamiętaj o tym aby podpisać słoiczek, lub zrobić etykietę, aby pamiętać jakie mydło jest w środku.

etykieta na mydło potasowe

13. Gotowe mydło ma przetłuszczenie 1%, aby nadawało się np. do mycia rąk należy je rozwodnić na luźniejszą pastę lub płyn do dozownika – dodając także przynajmniej 5g olejów aby wzrosło przetłuszczenie mydła. Mydło rozwadniamy do pożądanej konsystencji zaczynając od stosunku wagowego 1:1 woda-mydło. Gdy mydło trochę zmięknie mieszamy/blendujemy mydło z wodą i dodajemy po trochu wody aż do pożądanej gęstości.

przepisy na mydła potasowe na zimno bez mieszania

Bez dodatku olejów, z 1% przetłuszczeniem mydeł można używać do mycia naczyń-dobrze się pienią i myją naczynia.

delikatne i kuchenne mydła potasowe na zimno

Mydła potasowe pienią się lepiej od sodowych o takim samym składzie tłuszczy.

błyskawiczne mydła potasowe na zimno

2 komentarze

  1. Agga
    Agga 20 czerwca 2020

    jak to zrobić by tłuszcze i ług miały w tym samym czasie odpowiednią temperaturę? przecież to się ciągle zmienia, z minuty na minutę

    • Zielony Słoiczek
      Zielony Słoiczek 20 czerwca 2020

      Proszę się aż tak nie przejmować temperaturą-powinna być zbliżona, ale nie musi być taka sama;)

      Sposób zależy od przepisu (ilość wody) i ilości mydła (500g czy więcej) ale ogólnie to ja robię to tak że: roztapiam najpierw tłuszcze, jak już wszystko jest roztopione to sprawdzam temperaturę-mam np. 50stopni. Wtedy dopiero robię ług-a tłuszcze nadal są w garnku z gorącą wodą (nawet na wolnym grzaniu). Jak ług już jest klarowny, sprawdzam jego temperaturę-ma np. 70stopni. Stoi sobie za oknem i chłodzi się. Teraz chodzę sobie od tłuszczy do ługu i sprawdzam temperatury-jak widzę że ług szybko stygnie (bo np. jest go mało lub na zewnątrz zimno) to wyjmuję roztopione tłuszcze z gorącej wody. Temp. tłuszczy powoli spada, ale nie aż tak szybko jak ługu. Gdy ług ma mniej więcej tyle stopni co tłuszcze to łączę obie rzeczy. Zwykle wychodzi mi z 5 stopni różnicy-kwestia praktyki i ocenienia co będzie stygło szybciej, a co grzać lub chłodzić by temperatury się wyrównały. Zwykle jest to temperatura prawie pokojowa czyli z 35stopni;) jeśli robimy mydło z woskiem pszczelim to temperatura łączenia powinna być wyższa-aby wosk się nie zdążył ponownie zestalić.

      Najłatwiej jest utrzymywać stałą temperaturę tłuszczy np. 35stopni (podgrzewając lekko wodę kąpieli wodnej), zrobić ług i poczekać aż ostygnie do tej samej temperatury. Na początku jest trudniej bo nie wiemy czego się spodziewać,ale dosłownie po kilku mydłach już można wypracować swój sposób;) Komentarz dodany został pod przepisem na mydło potasowe “na zimno” – w tym przypadku im większa temperatura łączenia tym lepiej bo zmydlanie szybciej zajdzie. U mnie podana temp. łączenia była normalna-niska, ponieważ ługu było bardzo mało i szybko wystygł – ale nawet ta temperatura wystarczyła by zmydlanie dość szybko nastąpiło.

Dodaj komentarz