Naciśnij “Enter” aby skoczyć do treści

Ekspresowe mydło POTASOWE na zimno – wersja delikatna i kuchenna

Jeśli pierwszy raz robisz mydło przeczytaj najpierw ten wpis.

Przedstawię wam dwie receptury na mydła potasowe – czyli miękkie, do przechowywania w słoiczkach. Pierwsze mydło jest delikatniejsze, w składzie ma oliwę pomace, olej babassu, olej rycynowy oraz masło shea. Jest trochę “kleiste” przy myciu rąk ze względu na dużą zawartość oleju rycynowego. Drugie mydło jest mocniejsze, do zastosowań kuchennych/gospodarczych – czyli do mycia bardzo zabrudzonych rąk tłuszczem, smarem itp. W składzie ma oliwę pomace, olej rycynowy oraz dużą ilość oleju kokosowego.

Oba mydła mają przetłuszczenie 1% – zatem aby używać ich do mycia rąk należy do gotowych mydeł dolać jeszcze dowolnego oleju/olejów, na tyle aby przetłuszczenie wzrosło przynajmniej do 5%. Do mycia naczyń lepsze będzie przetłuszczenie 0%, ale mydłem 1% też można z powodzeniem dobrze umyć naczynia.

Mydła potasowe robi się “na ciepło” co wymaga  kilku godzin “gotowania” w wolnowarze lub zwykłym garnku – ale cały czas trzeba mydła pilnować aby nie przywarło i miało odpowiednią ilość wody, należy je często mieszać.

Ja wolę zrobić takie mydło “na zimno”. Aby się to udało należy przyspieszyć zmydlanie poprzez:

  • łączenie ługu z tłuszczami zanim ostygną (w wysokiej temperaturze),
  • odpowiednia ilość wody w składzie (nie za dużo) tak aby parametr “lye concentration” wynosił ok. 40 – 45% (nigdy nie więcej niż 50%-najlepiej nieco mniej-aby cały wodorotlenek się rozpuścił!),
  • odpowiedni skład mydła-zawierający tłuszcze szybko się zmydlające (olej kokosowy, babassu, rycynowy) oraz
  • mydło ma małe przetłuszczenie (im większe tym wolniej powstaje mydło) np. 1-2%.
jak zrobić na zimno mydło potasowe delikatne

Receptura na mydło potasowe delikatne (1% przetłuszczenia), 100g:

  • woda destylowana – 31g
  • wodorotlenek potasu KOH (90%pure) – 21,47g
  • oliwa z oliwek (pomace) – 53% – 53g
  • olej babassu – 17% – 17g
  • masło shea – 10% – 10g
  • olej rycynowy – 20% – 20g
  • Temperatura łączenia: tłuszcze – 37°C ; ług – 44°C.
  • Po 30min. gęsty budyń, po 1h faza żelowa, po 1,5h rozwarstwienie, po ok. 2h gotowe mydło.
jak zrobić na zimno błyskawiczne mydło potasowe kuchenne

Receptura na mydło potasowe mocniejsze-kuchenne (1% przetłuszczenia), 100g:

  • woda destylowana – 30g
  • wodorotlenek potasu KOH (90%pure) – 22,87g
  • oliwa z oliwek (pomace) – 53% – 53g
  • olej kokosowy – 30% – 30g
  • olej rycynowy – 10% – 10g
  • Temperatura łączenia: tłuszcze – 32°C ; ług – 34°C.
  • Po 1h rzadki budyń, po 1,5h gęsty budyń, po 2,5h faza żelowa, po ok. 3,5h gotowe mydło.

Poniżej znajdują się przepisy wygenerowane przez SoapCalc.  Po lewej mydło delikatne, a po prawej mocniejsze – kuchenne:

przepis na potasowe delikatne mydło
przepis na mydło potasowe kuchenne

Wykonanie mydła:

1. Przygotuj miejsce pracy, składniki, słoiczki;

2.W dużym, wysokim naczyniu misce/zlewce dokładnie odważ na wadze wszystkie tłuszcze;

3. Jeśli używasz masła lub nierozpuszczonego oleju kokosowego to najpierw podgrzej tłuszcze aby się roztopiły;

4. Gdy tłuszcze się roztapiają odważ wodę demineralizowaną w solidnym szklanym (szkło borokrzemianowe) zaparzaczu lub zlewce;

5. Załóż rękawiczki i odważ wodorotlenek potasu KOH np. w plastikowym kubku/zlewce;

jak szybko zrobić mydła potasowe na zimno

6. Włącz wyciąg/otwórz okna, załóż jeszcze okulary ochronne i ewentualnie maseczkę, włóż szklany zaparzacz/zlewkę z wodą do zlewu lub postaw na płytkach na tarasie i powoli wsyp KOH aby powstał ług. Pozostaw w przewiewnym miejscu aż do całkowitego rozpuszczenia (możesz zamieszać metalową łyżką – nie zdejmuj rękawiczek!).

7. Zmierz termometrem bezdotykowym temperaturę tłuszczy i ługu, powinna być zbliżona. Następnie ostrożnie, lejąc np. po końcówce blendera wlej ług do rozpuszczonych tłuszczy;

jak zrobić mydło potasowe

8. Płyn najpierw jest przezroczysty, po czym szybko, w przeciągu godziny zamienia się w zmydlającą się, już nie przezroczystą masę czyli budyń;

10. Po 1-2,5h masa robi się bardziej przezroczysta i żółta – jest to faza żelowa;

11. Gdy oba moje mydła przeszły już fazę żelową, na powrót zrobiły się biało-żółte/kremowe i gęstsze. Mydła są gotowe, ale mają jeszcze wysokie pH-które przez najbliższe godziny/dni będzie spadać. 

jak zrobić mydła potasowe wersja delikatna i kuchenna

12. Przekładamy mydła do słoiczków, zamykamy/zakręcamy i odkładamy na kilka dni lub tygodni aby złagodniało. Pamiętaj o tym aby podpisać słoiczek, lub zrobić etykietę, aby pamiętać jakie mydło jest w środku.

etykieta na mydło potasowe

13. Gotowe mydło ma przetłuszczenie 1%, aby nadawało się np. do mycia rąk należy je rozwodnić na luźniejszą pastę lub płyn do dozownika – dodając także przynajmniej 5g olejów aby wzrosło przetłuszczenie mydła. Mydło rozwadniamy do pożądanej konsystencji zaczynając od stosunku wagowego 1:1 woda-mydło. Gdy mydło trochę zmięknie mieszamy/blendujemy mydło z wodą i dodajemy po trochu wody aż do pożądanej gęstości.

przepisy na mydła potasowe na zimno bez mieszania

Bez dodatku olejów, z 1% przetłuszczeniem mydeł można używać do mycia naczyń-dobrze się pienią i myją naczynia.

delikatne i kuchenne mydła potasowe na zimno

Mydła potasowe pienią się lepiej od sodowych o takim samym składzie tłuszczy.

błyskawiczne mydła potasowe na zimno

Dodaj komentarz